Moj profil

Izvorni poljički soparnik

180 minuta
133
Izvorni poljički soparnik

Soparnik je staro poljičko jelo koje se uvijek priprema na isti način.Nekad je to bilo sirotinjsko jelo,a danas je postao brend i nezamjenjiv na svim većim svečanostima.

Soparnik je staro poljičko jelo koje se uvijek priprema na isti način.Nekad je to bilo sirotinjsko jelo,a danas je postao brend i nezamjenjiv na svim većim svečanostima.

Sastojci

za
brašno,maslinovo ulje, voda, sol ,blitva,kapula,peršin,bijeli

Priprema

1.

Starija blitva se opere ,osuši i izreže na uske trakice.Kapula(crveni luk) i peršin se sitno izrežu.

2.

Od 1 kg brašna,soli i mlake vode zamijesi se mekanije tijesto i podijeli na dva dijela. Na sinijama (okruglim daskama promjera cca 80-90 cm)se lazanjurom(okrugli tanki štap za valjanje tijesta) razvaljaju tanka tijesta tako da padaju preko ruba sinije oko 4-5cm.

3.

U većoj posudi se začini i dobro promiješa oko 2 kg blitve sa 1većom kapulom,3 dl miješanog ulja(više maslinova),soli i peršinom.Blitva se ravnomjerno rasporedi na razvaljano tijesto.Drugo tijesto se namota na lazanjur i prekrije po blitvi.Rubovi tijesta se uvrću prema unutra da izgleda kao pleter.

4.

Tako pripremljeni soparnik se pospe kukuruznom krupicom(samo malo da lakše sklizne sa sinije) i poklopi drugom sinijom.Sinije sa soparnikom se okrenu naopako.

5.

Dok se je ovo pripremalo na kominu je već gorjela dobra vatra jer mora biti dobro ugrijano.Žar se razgrne sa strane i komin dobro omete.Soparnik se lagano sa sinije ispusti na komin.Prekrije se žarom i peče se 15-20 minuta.Kad je gotov lagano se izvuče na siniju idobro opuše od pepela.Okrene se na drugu stranu i ostavi da se malo ohladi.

6.

Sitno se isjecka bijeli luk(po želji) i dobro utrlja u koru. Zatim se namaže sa 3dl maslinova ulja.Reže se u obliku rombova cca.10cm.

Posluživanje

Poslužuje se na svadbama i drugim svečanostima uz sir i pršut kao hladno predjelo.

  • Soparnik(10)
  • Soparnik-by-poljicanka(1)
  • Specijalitet(1)
  • Tradicionalne-kuhinje(1)

45

naravno specijalitet poljičana ,pošto sam udana u zagori naučila sam praviti ovu delikatesu moji ga obožavaju ...naravno pečem ga na kominu, samo bez peršina inače svako podneblje ima svoje što staviti...mi stavljamo malo kapule..a naravno mažemo s maslinovim uljem i lukom s donje strane...ma super su ti

Svaka čast, baš si uporna i odličan je... 🙂

fal...fala, slije su u galeriji, a mojoj srići nema kraja, moji gosti su ili oduševljeni🤗a bome i ja👋

Ovako je ispalo drugima

Recepti koji koriste slične sastojke

Sekelji gulaš
LuLi

Sekelji gulaš

Narančasta juha od bundeve
svea

Narančasta juha od bundeve