Moj profil

Domaći francuski baguette

214

.

.

Sastojci

10 g soli
300 ml mlake vode

Priprema

1.

U posudi pomiješati brašno i kvasac, dodati sol i sa mlakom vodom zamijesiti tijesto koje se ne lijepi. Prebaciti na radnu površinu i dobro izraditi rukama.

Staviti u nauljenu posudu. Pokriti plastičnom folijom ili mokrom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu sat vremena ili dok tijesto ne udvostruči volumen.

2.

Iskrenuti tijesto na pobrašnjenu površinu i lagano pritisnuti dlanovima da ispuše zrak. Ispuhavanje tijesta nakon što se digne oslobađa ugljični dioksid ugrađen u tijesto i opušta gluten.

Dvije suprotne strane preklopiti do sredine, isto ponoviti i sa druge dvije strane. Tijesto okrenuti da je spoj s donje strane i oblikovati u glatku kuglu. Vratiti u istu zdjelu, pokriti i opet pustiti da se diže.

U ovoj fazi se tijesto, čim se drugi put stavi u posudu (dakle prije dizanja), može ostaviti odmarati preko noći u hladnjaku. Sat vremena prije izrade, izvaditi tijesto iz hladnjaka da se ugrije na sobnu temperaturu i naraste.

3.

Pobrašniti radnu površinu i na nju iskrenuti tijesto naopako (što je bilo gore, nek je dolje).

Ne mijesiti ga, samo nježno pritisnuti dlanovima, pa podijeliti na 3 jednaka dijela. Svaki dio malo rastegnuti da se dobije pravokutnik. Preklopiti dva kraća suprotna kraja do sredine. Druga dva suprotna kraja preklopiti poput knjige, da im se krajevi spoje, pa uvaljati u manji valjak.

Pokriti mokrom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne narastu, oko 45 minuta.

4.

Pobrašniti radnu površinu i staviti jedan komad tijesta. Pritisnuti ga rukama da ispuhne pa početi rolati. Prebaciti/zarolati jednu trećinu tijesta, pa prstima pritisnuti krajeve da se spoje sa donjim tijestom. Ovo ponoviti još dva puta dok se ne dođe do suprotne strane, odnosno tijesto ne urola do kraja. Prstima spojiti šavove.

Svaki baguette izdužiti valjajući ga s obje ruke po radnoj površini od sredine štruce prema krajevima dok ne dosegne željenu dužinu (40 cm).

Ovako formirane štruce se mogu uvaljati u sjemenke maka ili sezama.

Baguette (šavom prema dolje) složiti na krpu jedan do drugog. Kad se stavi jedna štruca, krpu malo povući uz baguette, tako da bude pregrada između njega i onog do njega. Ovako će baguette zadržati oblik. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta ili dok se gotovo udvostruči.

5.

U međuvremenu zagrijati pećnicu na 240°C skupa sa limom na kojem će se kruh peći i plitkom posudom sa vrelom vodom (stavi se na dno pećnice). Umjesto posude sa vodom, na dno pećnice se može staviti suha posuda i kad se kruh stavi peći, istovremeno se u tu suhu posudu ubaci nekoliko kockica leda i odmah zatvore vrata pećnice. To će stvoriti više pare koja će podići volumen kruha.

Baguette posuti sa malo brašna.

U svakom napraviti tri dugačka zareza po dužini. Koristiti škare ili vrlo oštar nož ili žilet.

Jako lijepo izgleda u obliku klasa pšenice. Škarama, skoro polegnutim na tijesto, zareže se vrh tijesta na razmaku od 4-5 cm i zarezani dijelovi, kako se režu, okreću se jedan lijevo, drugi desno.

Prebaciti štruce na vrući suhi pleh i peći 20 minuta.

VIDEO

  • Kruh(9)
  • Baguette(2)
  • Kruh i peciva(2)
  • Hleb(2)
  • Brankai-probala(1)
  • Testa-peciva(1)
  • Kruh i pecivo(1)
  • Divan-hleb(1)
  • Bakeries-is(1)

84

Hvala, draga !

Tek sam sad vidjela ovaj tvoj faaaaammmmmooooozniiiii kruh!!!Fantazija,što drugo reći👍😋                                                                                             

Hvala!

Ovako je ispalo drugima