Moj profil

Domaće ugušćeno/kondenzirano mlijeko

30 minuta
407
Domaće ugušćeno/kondenzirano mlijeko

Brzinski recept odličnog rezultata za sve one kojima je teško doći do kupovnog kondenziranog mlijeka a rado bi isprobali receptiće s njim... ;)

Brzinski recept odličnog rezultata za sve one kojima je teško doći do kupovnog kondenziranog mlijeka a rado bi isprobali receptiće s njim... ;)

Sastojci

Za 300 g ili 500 ml kondenziranog mlijeka
1 litra mlijeka (ja sam koristila 2,8% mm)
120 g šećera

Priprema

1.

Mlijeko uspite u veću posudu širokog dna (moja je bila 5,6 litara) stavite na jaku vatru i stalno miješajte drvenom kuhačom. Kad prokuha dodajte mu šećer i vanilin šećer i nastavite miješati na srednjoj vatri. Šećer će se otopiti a na površini mlijeka će se stalno praviti pjenica. I dalje miješajte i to na srednje jakoj vatri i tako oko 20 do 30 minuta. Primijetit ćete da je mlijeko promijenilo boju, da se smanjila njegova količina i da je gušće.

2.

Kada se njegova količina reducira na pola i dobije teksturu rjeđe kreme nježne karamel boje sklonite ga s vatre i prelijte u steriliziranu staklenku i poklopite tek kad se posve ohladi pa čuvajte na hladnom. Ako ćete ga koristiti odmah prelijte ga u keramičku zdjelicu dok se malo ne prohladi. Hlađenjem će se dodatno, ali tek neznatno, zgusnuti.

3.

Kod mlijeka manjeg postotka masnoće proces može trajati duže a kod mlijeka većeg postotka masnoće i kraće.

4.

Na isti način možete dobiti i nezaslađeno kondenzirano mlijeko, samo izostavite šećer i vanilin šećer i ukuhavajte mlijeko dok se ne reducira njegova količina i ne zgusne se, odnosno voda iz mlijeka ne ispari. Ono će samo biti nešto svjetlije nego zaslađeno kondenzirano mlijeko jer šećer ukuhavanjem daje tu specifičnu karamel boju.

Posluživanje

Zaslađeno kondenzirano mlijeko, koristite za pripremu mnogih slastica, a možete napraviti i divan domaći krem namaz na ovaj način... Ili domaće karamele! ;)

  • Kondenzirano-mlijeko(15)
  • Kondenzovano-mleko(4)
  • Mleko-kondenzovano(2)
  • Kondenzirano-mleko(2)
  • Homemade(2)
  • Kondezovano-mleko(2)
  • Domaće(2)
  • Milk(1)
  • Praline(1)

84

Kod nas nema kondenzovanog mleka, a milion recepata sa kond. mlekom čeka na isprobavanje. I konačno sam rešila da ga sama pravim. Odlično je! Nisam ga slikala, jer sam odmah nastavila sa kuvanjem da dobijem karamel. Ali sve pohvale od mene. Odličan recept za kondenzovano mleko od kojeg treba praviti karamel. ❤️

Prekrasno je , puno hvala za recept.👋

Uvijek po vasem receptu, super i brzo!

Ovako je ispalo drugima