Moj profil

Divit baklava

227

Divit baklava je veoma brza za napraviti, jednostavna izrada a veoma dekorativna...divit baklava se jos zove i grozde. Moze se pomijesati tirit sa orasima, sto ovu baklavu cini jos ukusnijom.

Divit baklava je veoma brza za napraviti, jednostavna izrada a veoma dekorativna...divit baklava se jos zove i grozde. Moze se pomijesati tirit sa orasima, sto ovu baklavu cini jos ukusnijom.

Sastojci

Baklava
1 pakovanje jufke (ako je debela jufka dovoljno je stavljati jedan list)
600 gr oraha (pecan orasi u ovom receptu)
200 gr putera
100 gr secera
Agda
500 gr secera
4.5 dl vode
3 kriske limuna

Priprema

1.

Cetvrtasti manji pleh namazati puterom. Kore odmotati, ja sam imala samo 12 kora, tako da sam napravila samo 6 rola.

Uzeti koru, napazati je rastopljenim puterom, staviti drugu koru na nju ponovo premazati puterom I presuti obilno sa mljevenim orasima u koje smo dodali 100 gr secera.
 Stapic za raznjic staviti ispred sebe na kore I umotavati duzom stranom u rolat. Kad smo umotali rolat, srozati kore niz stapic, tako da mogu da stanu u tepsiju.

2.

Isto uraditi sa preostalim korama. Ovu baklavu je najbolje praviti navecer, ostaviti je malo otvorenu rernu da se isusi do sljedeceg dana. Sljedeci dan izerezati baklava na komadice zeljene duzine, namazati puterom I peci na 355  F (190 C) oko 10 minuta dok ne pocne rumeniti. Smanjiti na 320 (160 C) I peci jos 20 minuta.

Zaljev ostaviti da provri I kuhati 10tak minuta do zeljene gustine. Zaljev za sve baklave treba da bude malo gusci kako baklava ne bi bila previse mekana.

3.


 Mlaku baklava zaliti vrelim zaljevom.

  • BAKLAVA(16)
  • Baklava-as(1)
  • Klava-ba-is(1)
  • Baklave(1)
  • Baklava-tuljci(1)
  • Baklavaaa(1)
  • Klava-ba(1)

62

Dida Pinac, Divit baklava je jedna od stotina vrsta baklava. Poslazi ti sve u protvan lakse ti je 🙂 ... klasicna baklava je ipak na prvom mjestu od svih ostalih baklava... pozdrav za tebe i najbolju, sretni praznici!

Bez ljutnje, moje logično pitanje, može li se umjesto motanja jufke slagati direktno u protvan, a svi ostali postupci ostaju isti ili je naziv divit baš za takvu rolanu baklavu ?

Hvala na odgovoru.

Apsolutno se slažem.

Ovako je ispalo drugima