Moj profil

Dimljena riba

19
Dimljena riba

Dosta truda, ali je srce puno na kraju!

Dosta truda, ali je srce puno na kraju!

Sastojci

Riba po želji
(Ja sam imala losos patrmku, pastrmku, skušu i haringu)
So
Dobra volja :)

Priprema

Samostalno filetiranje ribe preporučujem samo entuzijastima ili profesionalcima.Ili uzmite gotove filete ili manju količinu ribe.Ja sam ovo pripremala za sv.Nikolu, pa sam imala oko 10 kg ribe, a samo filete haringe gotove.Osim haringe, imala sam losos pastrmku, pastrmku i skušu.
1.

Za filetiranje ribe prvo odsecite glave i repove (od kojih možete da napravite divnu riblju čorbu), i lagano odvajajte peraja, pa glavnu kičmenu kost, sve lagano trudeći se da vam što manje ribe ostane na kostima.Kad napravite filet, uzdužno imate još jedan red koščica koje sam ja vadila pincetom.

2.

Kad napravite filete, posolite ih sa obe strane i ređajte u neku činiju pa ostavite na hladnom do sutra.

3.

Mi nemamo pušnicu, tako da smo ložili vatru na otvorenom, a ribu nanizali na kanap iznad vatre.To je toliko improvizovano, mislim da svako dvorištance može poslužiti svrsi, ili svako roštilj ognjište.Riba se dimi svega tri do četiri sata, obzirom da je filetirana, poenta je da "uhvati" dim.Žao mi je što nemam sliku, zaboravila sam da slikam danas.

4.

Tako nadimljenu ribu sad treba osušiti.Mogla bi se naravno ostaviti da visi na promaji, ali kako ja nemam te uslove, pretpostavljam kao i većina ljudi, ribu naređam na rešetku od rerne šporeta i uključim ventilaciju na 30°C tri do četiri sata.Sve vreme rerna je sasvim blago odškrinuta, da se riba ne bi "naparila" u rerni.

5.

Za pastrmku srednje veličine dovoljno je tri sata, losos pasrtmka i skuša su se sušile sat duže.

Posluživanje

Služiti kao hladno predjelo, ali se dimljena riba može staviti i u riblju čorbu, razne paste, riblje pljeskavice, sarme i gde god van padne na pamet a svuda će izuzetno obogatiti ukus.

  • Posno(1)
  • Dimljena-riba(1)
  • Riba-dimljena(1)

2

Jesam li stavila da jeste?Izvinjavam se, ispraviću

riba nije vegetarijanska.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Leipzigški oslić
missha

Leipzigški oslić