Moj profil

Alaski paprikaš

8

Evo još jednog interesantnog recepta dva debela kuvara.Lepo je vreme pa si ovo možete priuštiti vani uz prirodni ambijent.

Evo još jednog interesantnog recepta dva debela kuvara.Lepo je vreme pa si ovo možete priuštiti vani uz prirodni ambijent.

Sastojci

3kg razne ribe
1veza zeleni
slatka paprika,ljuta paprika,aleva paprika,crni i beli luk,biber ,lorber,so

Priprema

1.

Razni su načini za pripremanje alaskog paprikaša.Ja sam ih imao prilike jesti u Somboru, Apatinu…..No jedno je pravilo svima zajedničko:što više razne ribe, to je paprikaš em ukusniji, em svedoči o uspešnom ribolovu kuvara.Alasi koji su “alasi” na pijaci ,nabave bar četiri vrste ribe.Dve od onih masnijih:dakle šaran, som, manić,kečiga, linjak.Još dve od onih posnijih:štuka, smuđ,pastrmka.Ukupno tri kile.Širi zemljani lonac se dobro naulji, pa ušuška u vatru i uz mešanje proprži tri glavice crnog lika seckanog na rebarca.Naravno luk se posoli, jer tako brže smekša.Onamo se pripremi još i veza zeleni što se isecka na kružiće, nekoliko slatkih paprika što se iseckaju na kockice, dve tri ljute papričice se takođe usitne, pa sve pomeša.Naravno, očisti se i isecka cela glavica belog luka.Onamo se riba očisti, pa iseče na na šnicle, usoli i ostavi da stoji desetak minuta.Dok je sve gotovo i onaj luka je smekšao pa je vreme za završnicu.Naravno dok se sve ovo radi, dobro je popiti malo loze, koju ste predhodno stavili da se dobro ohladi.Luk se razgrne pa komadi ribe nežno poslažu jedan pored drugog.Sve se prekrije polovinom seckanog povrća, zabiberi i obilno zapraši alevom paprikom.Stavi se i dva lista lorbera.Onda se ponovo naređa riba, pa druga polovina povrća, opet biber, aleva paprika, lorber.

2.

Nalije se belim vinom tako da sve ogrezne.Za ovu količinu biće buteljka od sedam deci taman.Poklopi se pa se prepusti vatri dok riba ne smekša.Može da se jede sa hlebom, može kuvanim testom, može i sa krompirom, ali se u svim ovim slučajevima pije propisno rashlađeno belo vino.Možda ima i boljih načina za spremanje ovog tradicionalnog jela, svak mu doda nešto svoje, koliko alasa toliko i recepata, ali ovaj vas sigurno neće razočarati.

  • Sve-5(1)

10

odlicno..jedino sto pastrmka nikako ne ide (probao sam jednom i jako je suvo meso da bi se kuvalo u ovakvoj corbi) al mozda je stvar ukusa..

Odlican, nisam probao na ovakav nacin. A OVO JE JACE OD MENE ( A onda sve to prospete u reku i stavite jagnje na razanj ), u vicevima obicno ovako zavrsavaju alaske recepte. :)

prekrasan tekst, još boljirecept, veselim se i ja što vas vidim, da ste se vratili pozdrav baka

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)