Moj profil

Ajvar pećeni

121

  Ajvar već dugo  radim ovako da ga pećem u pećnici  a recept je još iz 80-tih g...Ima puno recepti ovdje, stavljam ga na traženje  sabah, pa nek se nađe i moj naćin  ajvara  zapećenog u pećnici..

  Ajvar već dugo  radim ovako da ga pećem u pećnici  a recept je još iz 80-tih g...Ima puno recepti ovdje, stavljam ga na traženje  sabah, pa nek se nađe i moj naćin  ajvara  zapećenog u pećnici..

Sastojci

7,5 kg paprike roge (cca 50 komada)
1,5 kg patliđana
0,5 l ulja
malo peršina ali nije uvjet
ako se kuha (1/2 l octa na 1 l vode

Priprema

1.

Bitno je izabrati ljepe primjerke i paprike i patliđana. Paprike  i patliđane prije oprati i   ispeći u rolu,  patliđane isto ispeći . Kad se paprike ispeku  poklopiti ih u posudi da se ohlade, pa tek onda skidati kožicu jer se lako skida kad se tako  poklopljene   ohlade..

II varijanta    Ako vam se ne da  peći paprike  prokuhajte ih  u  tekućini (na 1 l vode ide ½  octa), ali  ne dugo kad tekućina zavri jedno   cca 7-8 minuta  minuta tek toliko da paprike omekšaju..

No ajvar je fin i sa kuhanim paprikama u smjesi  na 1 l vodu ide 1/2 l alkoholnog octa ili 2l vode a 1 l octa).. Meni osobno je finiji ajvar sa pećenim paprikama ..malo više posla ali se isplati..

2.

Kad smo ispekli očistili paprike i  patliđane ( ili prokuhali ) sve dobro sameljeti, ako treba može i dva puta  na mašinii za meso... Eto ja to radim dio po dio u multiparktiku, pa je puno brže gotovo..(vidi kolaž)..Stavi se u veliku posudu (padela, lonac ili  kkikiriki posuda za pećnicu a  koristim ju jer se fino ajvar u njoj  peće u pećnici i poklopite...nema špricanja), dodaju se sitno narezanog češnjaka (*Pazi*  češnjak je dobro dodati  u sredini kuhanja tj pećenja ili pola sata prije  jer ajvar kažu zna biti gorak ako se češnjak dugo kuha), feferon i ulja, a tko voli ljući ajvar nek doda još koji feferon i 1 dcl octa po želji..

Kada zavrije  prvo na peći  kuhati cca nekih 1/2 sata   i  pažljivo   stavite u pećnicu  cca do 3 sata.  Radite u kikiriki posudi  (vidi sliku  korak 3)sa poklopcem ili stavite  foliju i probušite ju sa par rupica .. jer ipak svakih pola sata kad idete promješati lakše je maknuti foliju nego gornji poklopac..S vremena  na vrijeme promješajte  dok ne pustane gusto kremasti..   Na ovaj način  nemam straha da mi zagori ( jako treba paziti ako ga kuhat na peći da ne zagori  što zna poremiti ajvaru okus i pnda bude gorak i promijeni onaj fini okus) 

Puni se ajvar  se u tople staklenke  koje smo pasterizirali na način u pećnici  ovako   kao  ovdje  kod pekmeza. Ajvar promješati   čistom  žlicom da nestanu mjehurići zraka i sad se  tople  staklenke  napune  zaliju vrućim uljem zatvore čistim zatvaračima.. pokriju dekom ili  se stave u pećnicu na 200°C  cca 20 minuta. Isključiti  pećnicu i ostaviti  staklenke  ili zamotane u deki  48h  da se potpuno ohlade  ili u pećnici  zatvorenoj preko noći. Spremiti  na mjesto gdje držite zimnicu..

Vidjela sam da se vakumira i ovako  da se staklenke okrenu naopačke  kao kod anka56, ali ako imate čiste originalne i neoštećene poklopce  onda to nije ni potrebno ali  i ovo je odlično..

3.

 Koristite  široku  posudu od debljeg metala. Aluminijsko suđe nije  za pripremanje slane zimnice .. Emajlirano posuđe ne smije biti okrhnuto.Uvijek uzmem novu drvenu kuhaču..provjerim nož cjediljkuda nema  nešto.. Sito ako koristite.... bi trebalo biti od plastike a ne od metala.--

4.

Isprobala: LaLun..

  • AJVAR(8)
  • Zimnica(4)
  • Zimnica slana(2)
  • Zimnica-ajvar-pindjur(1)
  • Ajvar-zimnica(1)
  • Zimnicaa(1)
  • Z-ajvar(1)
  • Ajvar-s-pecenim-paprikama(1)

39

Anjii.♥.....Hvala ti na predivnoj fotki i prezentaciji , veseli me tvoje zadovoljstvo receptom..

Znači, moja ljubav prema ajvaru je postigla jedan sasvim novi nivo kada sam probala sa pećenim paprikama i patlidžanima! 🙂 Hvala ti Ankice, ovo je nešto fenomenalno! 🙂❤️ Em je fino, em se cijela obitelj druži dok gulimo paprike, ma super! 🙂

anuska3 ♥    tek sad vidim pitanje.....Zašto ne iako nisam nikad radila u vatrostalnoj ali jesam pekla 4 h meso znaći može i ajvar pinđur..

DankaMK ♥   hvala na javljanju i lijepom komentaru!!

Ovako je ispalo drugima