Moj profil

Ajvar

240 minuta
75
Ajvar

Nakon dugo premišljanja, ipak sam se odlučila napraviti domaći ajvar…Prvi put sam napravila 10-ak teglica, ali je bio toliko dobar da sam za nepunih mjesec dana morala napraviti još jednu turu:-)

Nakon dugo premišljanja, ipak sam se odlučila napraviti domaći ajvar…Prvi put sam napravila 10-ak teglica, ali je bio toliko dobar da sam za nepunih mjesec dana morala napraviti još jednu turu:-)

Sastojci

10 kg rog paprika
5 kg plavog patliđana
1 glavica češnjaka
1 l ulja

Priprema

1.

Paprike oprati, obrisati, prerezati po pola, očistiti od koštica i ispeći u roli (najbolje dan ranije i obavezno staviti foliju na protvan, jer će curiti sok iz paprika, pa se hoće zalijepiti). Patliđane oguliti, prerezati po pola i prokuhati ih u posoljenoj vodi u koju se stavi alkoholnog octa kao za kiseljenje paprika). Kada su paprike pečene i ohlađene, oguliti im kožicu i samljeti ih u mašini za mljevenje mesa, pa im dodati i ohlađene i samljevene patliđane. U visok lonac uliti cca. 2 dl ulja i na vruče uliti samljevene paprike i patliđene, te miješati. Nakon sat vremena dodati mljeveni češnjak i feferone, te začine, a po potrebi se dodaje ulje (potrošiti cijeli litru). Dovoljno je kuhati ga sat i pol, jer nema potrebe za duže kuhanje s obzirom da je paprika pečena, a patliđani kuhani. Dobro osušene i obrisane teglice staviti u rolu na 100 stupnjeva kako bi se sterilizirale, te ih vruče puniti ajvarom i vratiti u rolu da bi se zapekli i da bi se na vrhu stvorila korica. Nakon toga izvaditi teglice, po vrhu preliti žlicu ulja, zatvoriti ih, vratiti ih nazad u rolu i tek tada ju isključiti. Držati ih unutra dok se sve skroz ne ohladi (ja sam ih ostavila preko noći) i pospremiti na tamno i hladno mjesto Moram priznati da je ajvar stvarno prefin i da se takav ne može uspoređivati sa kupovnim. Ovo je moj prvi recept na Coolinarici, pa ne zamjerite na eventualnim greškama:-)

  • Zimnica(6)
  • AJVAR(5)
  • Zimnica-slana-ajvar(1)
  • Zimska-radost(1)

7

Marija53 sve je to čista improvizacija uz puno truda i malo novaca🙂 Na ovom blogu sam pronašla naljepnice koje sam printala na samoljepivu foliju, pa na flašice, a krpice za poklopce su tkanine iz Emporia, poneki stolnjak iz Offertissime😁 i nešto iz knjižare...stvarno sve je moja ideja i to me je jako veselilo🙂 Upravo radim na flašicama od pekmeza, pa ćemo vidjeti kako će ispasti😧

Ajvar obožavam, radim ga na isti način ali uvijek volim da vidim i kako ga drugi rade. Kod Tebe mi se jako sviđaju ove interesantne naljepnice i dekorativne pokrivke na poklopcima. Zanima me gdje si ih nabavila ? Lijep pozdrav.

Ma domaće je domaće, nije bitan toliko novac,”vrag je za silu i buhe kosal”,nego okus, nešto kaj nemreš kupiti.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)