Moj profil

Dulce de leche

440

Još jedan u nizu, najjednostavniji i najobičniji a meni najfiniji. :)

Još jedan u nizu, najjednostavniji i najobičniji a meni najfiniji. :)

Sastojci

3 šalice mlijeka (što veći postotak mliječne masti to bolje)
1 šalica šećera
1 žličica arome vanilije
na vrh noža sode bikarbone

Priprema

1.

Nije važno kolika je šalica - ako vam treba više dulce de lechea uzmite veću šalicu, poput one za čaj, a ako vam treba manje dulcea uzmite manju šalicu, poput one za kavu.

Računajte da će količina gotovog, ohlađenog dulce de lechea biti dvostruko manja od količine mlijeka na početku kuhanja.

2.

U najširu posudu koju imate stavite mlijeko, šećer i aromu vanilije pa stavite na jaku vatru i miješajte dok se šećer ne otopi a mlijeko ne počne kuhati. Kad mlijeko počne kuhati dodajte malo sode bikarbone, promiješajte, smanjite i na najmanjoj vatri ostavite mlijeko da se ukuhava.

3.

Povremeno promiješajte i kad primijetite da je mlijeko poprimilo karamel boju, zapjenilo se i zgusnulo a na dnu posude ostaje trag od kuhače - dulce de leche je gotov.

Ovisno o širini posude, te količini i masnoći mlijeka trebat će vam od 1,5 do 2 sata.

4.

Gotov dulce de leche prelijte u čistu, vruću staklenku, ostvite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa hladnog zaklopite. 

Na hladnom može stajati i do tri mjeseca.

5.

Soda bikarbona se dodaje isključivo zbog boje pa je možete i izostaviti, takav dulce će samo biti nešto svjetliji ali okus će biti isti. Na slici je dulce kuhan bez sode bikarbone, zato je tako nježne boje.

Posluživanje

U raznim slasticama, kao punjenje za praline ili kekse, kao namaz, preljev za sladoled - po želji! :)

  • Dulce-de-leche(14)
  • Karamel(11)
  • Dulche-de-leche(3)
  • Kondenzirano-mlijeko(3)
  • Dulce-de-lece(2)
  • Kreme(2)
  • Krema(2)
  • Dulce(2)
  • Praline(1)

76

Ivana, bojim se da bi ponovno zagrijavanje rezultiralo tako da se dulce ušećeri, ja bih radije izmiksala omekšali maslac sa šećerom u parhu, dodala dulce, dobro izmiksala i onda mazala oblatne, ali onda oblatne neće omekšati pa to neće biti to. Drugi puta je možda bolje svježe napravljeni vrući dulce izliti na oblatne... Ali pokušaj, samo prvo otopi maslac pa u njega dodaj dulce i kratko zagrijavaj miješajući da se sve lijepo sjedini. Nadam se da će uspjeti! 😉

Napravila sam ga prije nekoliko dana i spremila i frizider, sad me zanima dali bi ga trebala zagrijat i dodat maslo za namazat oblatne?

Katarina, baš me vesele tvoji dojmovi i utisci! 😁 Hvala na isprobavanju! 😉

Ovako je ispalo drugima