Moj profil

Torta od banana

25

Recept i uputstvo za ukrasavanje.

Recept i uputstvo za ukrasavanje.

Sastojci

1 banana bread
2x pastry cream
300 g mlevenog keksa (speculoos i petit beurre mesavina)
120 g ladys fingers +malo kafe i ruma za navlaziti
600 g kesten pirea, secer po ukusu i Bailey's ili rum
250 g putera
fondant i modeling chocolate ili marcipan za prezvuci tortu
2 lista zelatine
gumpaste
cvecarska zica, cvecarska traka
jestive boje u prahu, malo votke
satenska traka, podloga za tortu, dve male loptice od syiropora ili zguzvane aluminijumske folije
2 manje ili jedna veca banane poprskane limunovim sokom
75 g putera
kasika-dve marmelade od kajsija
okrugla karton podloga za torte, 6 dowels

Priprema

1.

Recept za banana bread ima ovde. Ispecite ga u cetvrtastom plehu zaobljenih rubova.

Za pastry cream recept ima ovde. Napraviti duplu meru (litar mleka), podeliti na dva dela, u jedan umesati mleveni keks i orahe. Banana bread prerezati na pola, namazati marmeladom, dodati naseckanu bananu i nafilovati debelo kremom sa mlevenim keksom i orasima. Staviti drugu polovinu banana bread preko, namazati marmeladom i premazati odozgo kremom sa keksom i orasima opet u debelom sloju i ostatkom kreme premazati sa strane. Ostaviti u frizideru da se stegne. Tortu prekriti prozirnom folijom da se ne susi a i da ne bude problem sa vlagom kad je izvadite iz frizidera (skinete foliju kad se torta malo ugrejala tako da se voda kondenzuje na foliji, ne na torti inace je problem presvuci fondantom).

Zdelu (izmerite da bude malo veca nego cetvrtasti deo, ako nemate kad se cetvrtasti deo stegao odsecite visak) oblozite prozirnom folijom, stavite malo pastry cream, pa red keksa poprskanog sa malo kafe i ruma i tako redom dok ne dodjete da ostane malo do vrha. Otopite puter, dodajte 100 g mlevenog keksa i 100 g mlevenih oraha i kasiku-dve marmelade od kajsija (koliko marmelade treba da se smesa fino poveze), pa utisnite smesu na vrh zdele. Ostavite u frizideru da se stegne, pa sledeceg dana skinite foliju, istresite na karton za torte omotan prozirnom folijom, premazite kesten pireom umucenim sa puterom i secerom i malo ruma po potrebi. Presvucite cokoladom za modelovanje i/ili marcipanom, pa stavite u frizider umotano u prozirnu foliju dok ne bude blizu vremena kad treba sastaviti tortu.

Cvece, leptire i detalje (prozore, vrata) napraviti ranije. Za krila od zelatine uputstvo ima ovde, staklo za prozore se radi na isti nacin koristeci veiner za prozore. Kad su krila leptira i stakla prozora suva, sastavite letire koristeci telo od gumpaste u koje je utaknuta cvecarska zica, prasnike kao ticala i krila od zelatine. Obojite leptire po izboru, npr. kao razne vrste glasswing butterflies (npr. smedji i roze). Za prozore, razvaljajte ljubicastu gumpaste, isecite oblik prozora, po rubu slozite kamencice od pomesanog crnog i belog fondanta, nalepite zavesu od tanko razvaljanog belog fondanta sa utisnutom cipkom, stavite gore staklo od zelatine i preko njega opet po rubu kamencice od fondanta. Lepite po potrebi belancetom. Ostavite da se osuse prozori. Za vrata razvaljajte mesavinu smedjeg fondanta i gumpaste, isecite oblik, utisnite sare drveta i zasecite nozem za daske. napravite obruc posebno od bele gumpaste i kad se osusi ofarbajte metalik jestivom bojom i zalepite na vrata malo osencena nijansama smedje jestive boje. Takodje pripremite i prethodno osusite dimnjak u koji ste utaknuli cackalice.

Za gumpaste listove, uputstvo ima ovde (od listova ima ruza, ivy, wood crane's bill, foxglove, geranium i poppy). Ako zelite da nekim listovima zilice ostanu svetlije, iscrtajte zilice belancetom i ostavite da se osusi pa onda obojite listove. Bluebells se prave slicno kao zumbuli (uputstvo ima ovde) samo je nesto malo drugaciji oblik cveta i stabljika je savijena, treba jedan. Lords and ladies se prave slicno kao kale, samo je unutrasnji deo ljubicasto smedji, i oblik je nesto malo drugaciji nego kale (uputstvo za kale ima ovde) i kad se osuse treba ih osenciti jestivim bojama, trebaju tri komada. Za curly willow grancice, koristite zice razlicite debljine omotane zelenom cvecarskom trakom. Za gumpaste divlju ruzu, uputstvo ima ovde. Corn cockle i Wood crane's bill se prave slicno kao Brazilian trumpet vine , samo je oblik tucka i prasnika i bojenje cveta drugacije. Treba vam jedna divlja ruza i dva pupoljka, 2 wood crane's bill i tri pupoljka, tri corn cockle cveta. Kod corn cockle obratite paznju na to da je calyx izduzen i duzi od cveta, i da je donji deo cveta bodljikav (to postignete praveci rezove makazicama, kao kad radite thistle). Sea bindweed (trebaju dva) se pravi isto kao morning glory, jedino je cvet manji i drugacije obojen. Za Periwinkle cvetove (trebaju dva), napravite malu lopticu od bele gumpaste i nataknite je na zicu, od blede plavoljubicaste napravite kupicu (mexican hat method), rastanjite donji deo, isecite oblik cveta, udubite u sredini tako da bude petougaono udubljenje, provucite zicu sa belim centom, i malo makazicama raseckajre centar da dobije neki tezture. Belom bojom osencite ivicu udubljenja. Za platycodon (treba jedan cvet i jedan veliki pupoljak), uputstvo ima ovde. Cvetove bojite bojama u prahu, osim za detalje za sta koristite malu cetkicu (0, 00 ili 000) i boju u prahu rastvorenu u malo vodke.

Podlogu za tortu presvucite svetlo zelenim fondantom i sa strane zalepite zelenu satensku traku. Zatim zalepite loptice presvucene smedjim fondantom i oko njih zalepite "kamencice" od pomesanog belog i crnog fondanta. Od iste smese napravite ivicu gde ce ici torta i putic u sredini. Utaknite cvetove i leptire u pripremljene loptice. U cetvrtasti deo torte utaknite dowels da drze gornji deo torte, i oblozite okolo marcipanom pa fondantom, poravnavanje nije toliko bitno, bitno da je otprilike ravno ne mora biti skroz glatko. Nalepite vrucom vodom vrata i prozore, pa onda od pomesanog belog i crnog fondanta pravite kamencice i time oblepite celu tortu (vidi sliku). Za gornji deo, stavite ga na neku konzervu ili nesto slicno da bude malo izdignut, razvaljajte smedji fondant, utisnite sare drveta pa secite  oblike za pokrivanje krova i oblepite ih okolo (vidi sliku) i utaknite dimnjak. Pazljivo prebacite na ostatak torte.

  • Dekoracije(2)
  • Alek(1)
  • Torte(1)

23

svaka cast,cijenim tudji trud...i

Hvala.

ovdje je svaki komentar suvisan, sve izgleda tako stvarno, svak cast, prava umjetnost

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)