Moj profil

‘Šaum’ role bez šauma

30 minuta
145

Pravili ste beze koru ili druge kolace i ostalo vam zumanjaca. Mislite da imate problem. Imate slucajno lisnato tijesto u zamrzivacu? E onda nemate problem.

Pravili ste beze koru ili druge kolace i ostalo vam zumanjaca. Mislite da imate problem. Imate slucajno lisnato tijesto u zamrzivacu? E onda nemate problem.

Sastojci

Fil
2-3 žumanjka (ovisno koliko imate viška, a li ne više od 3 na ovu količinu mlijeka)
3-4 žlice šećera
3-4 žlice brašna (ili glatko ili oštro)
1/2 litre mlijeka
1 vanilin šećer (moze i par kapi ekstrakta vanilije)
1 žumanjak za premazivanje
Tijesto
1 paket lisnatog tijesta (po mogućnosti Ledo)

Priprema

1.

Odmrznuti lisnato tijesto i razvaljati ga u oblik pravougaonika otprilike 30X15 cm, izrezati 12 trakica iz toga (ovo dva puta ponoviti za obje ploške lisnatog) i namatati na kalupe za saum rolne koje četkicom premazem uljem prvo (ja imam 12 kalupića pa na 2 puta pečem rolnice)

2.

Šaum rolne premazati žumanjkom koji ste izmiješali sa žlićicom šećera (šećer u žumanjku se kasnije karmelizira i daje zaista lijepu boju rolnicama što se meni sviđa, ali vi ne morate dodavati šećer ako želite malo svjetliju boju)

3.

Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 190 C oko 20-30 minuta, po boji ćete vidjeti kada su gotove (ja ne podmazujem tepsiju, malkoc se zalijepe, ali mogu se izvaditi iz tepsije uz pomoć nožića, ali ako zelite izbjeći prljanje tepsije stavite ih na masni papir peći ili podmazite tepsiju da se ne zalijepe)

4.

dok se peku vi pripremite fil, jer se i rolnice nakom pečenja još malo trebaju prohladiti i prosušiti da ne budu premekane kod filovanja

FIL
1.

Staviti pola litre mlijeka da se kuha, odvojiti od toga 3-4 žlice toplog mlijeka

2.

U posudici izmiksati zumanjke sa šećerom, umiješati brašno i odvojeno mlijeko tako da dobijete glatku gustu tekuću smjesu (kao za puding)

3.

kad mlijeko zakipi skinuti ga s vatre te miješajući ručnom metlicom umiješajte u mlijeko smjesu od zumanjaka

4.

Vratite fil na laganu vatru te miješajte metlicom dok se fil ne zgusne do željene gustoće ( ukoliko vam je prerijetko ostalo mozete i naknadno umijesati jos zlicu brasna izmijesanog sa zlicom-dvije mlijeka i nastaviti kuhati dok se ne zgusne)

5.

Fil posuti s malo šećera da se ne stvori tvrda korica od hlađenja i ostaviti da se ohladi (ja na balkonu ostavim sat vremena, a moja prijateljica napuni sudoper hladnom vodom u koju stavi posudu s filom i miješa dok se ohladi, oko 15 minuta tada traje hlađenje i ne treba posipati šećerom naravno)

6.

Kad se fil ohladi izmiksati ga da se razmekša i puniti rolnice od lisnatog tijesta uz pomoć slastičarske šprice

Posluživanje

  1. Ovaj fil je inače u našoj kući osnova za većinu filovanih kolača. VARIJACIJE: u vruć fil umiješati 100 g čokolade (crne ili bijele po želji) za ČOKOLADNI FIL, uz čokoladu ili bez nje možete dodati nasjeckane lješnjake/bademe/orahe u fil, za VOĆNE kolače umiješati u ohlađeni fil voće po želji ili voće slagati na fil nakon što ste kolač premazali filom
  2. U fil mozete umiješati maslac ako želite, ali ja ne volim osjetiti maslac u filovima pa ga izbjegavam, a ovaj fil je dovoljno čvrst i bez margarina (ukoliko dovoljno brašna umiješate naravno). Na ovu količinu nikako ne bih preporučila više od 125 g maslaca ukoliko se odlučite ipak koristiti ga.
  3. Okus fila je poput pudinga od vanilije
  4. Ova količina je dostatna za 24 rolnice dobro napunjene filom, ili za jedan solidan sloj fila za tortu prosječne veličine (ima dovoljno i za premazati okolo naravno)
  5. U vrijeme pripreme nije uračunato vrijeme utrošeno na hlađenje :)
  6. Ukoliko ciljano želite praviti ovaj kolač evo i par prijedloga što sa bjelancima. Recepti su sa coolinarike, međutim nisam autore pitala za dozvolu da povezujem recepte pa se nadam da nikoga necu uvrijediti, a na zahtjev ukloniti ću linkove: https://www.coolinarika.com/recept/beli-komisbrot-od-viska-belanaca
    https://www.coolinarika.com/recept/kolaci-svijece
    https://www.coolinarika.com/recept/akademik-kuglice
    https://www.coolinarika.com/recept/zanki
    https://www.coolinarika.com/recept/orasnice
    https://www.coolinarika.com/recept/kolacici-srece-fortune-cookies
  • Lisnato(8)
  • Kolači(5)
  • Saum-rolne(2)
  • Saum-role(2)
  • Pastry-cream(1)
  • Slatkisi(1)
  • Lisnate-rol-kiflice(1)
  • K-zumanjci(1)
  • Festa(1)

18

👍Izvrsne role, stalno su u opticaju, ovaj put sam se sjetila uslikat! Hvala za recept!

Ovo tako često radim,super si sve opisala,svaka čast  i izgledaju prekrasno!

Također ovu kremu koristim u sve i svašta 🙂

#15 prati ovaj link i iamces sjutra rolnice na stolu… ja sam ih sinoc pravila… Super su!http://www.blogoye.org/kuhinjica/Homemade+12/