Moj profil

Pizza

109

Znam da ima recepata i recepata za tijesto za pizzu na stranici, i znam da manje vise svako ima svoj nacin kako ga sprema, po receptu ili odokativno :) Ipak, podijelit cu s vama i moj recept, mozda nekome dobro dode.

Znam da ima recepata i recepata za tijesto za pizzu na stranici, i znam da manje vise svako ima svoj nacin kako ga sprema, po receptu ili odokativno :) Ipak, podijelit cu s vama i moj recept, mozda nekome dobro dode.

Sastojci

TIJESTO
1/2 kockice (ca 21g) svjezeg kvasca
400g brasna
1 kasicica soli
250 ml hladne vode, kasika sirceta
SOS OD RAJCICA
4
2 glavice srednje velicicne crvenog luka
3 reznja bijelog luka
50g koncentrata rajcice + 1 kasicica secera
mozarella, sampionjoni, sunka, oregano...

Priprema

1.

Kvasac razmrviti u vecu posudu i preliti sa vodom u koju ste dodali kasiku sirceta. Mijesati da se otopi. Dodati maslinovo ulje, te prosijano brasno pomijesano sa soli. Mikserom sa nastavcima za tijesto ( ja radim u Kitchen Aid sa nastavkom za tijesto) umijesiti kompaktno tijesto.

Na lagano pobrasnjenoj podlozi prebaciti tijesto i mijesiti cvrsto najmanje 10 minuta (zabolice vas malo ruke, ali isplati se :) ) Od tijesta formirati 4 kugle iste velicicne (za 4 pizze promjera ca 20 cm), lagano pobrasniti, prekriti cistom krpom i ostaviti na toplom 30-40 minuta da nadode.

2.

Za to vrijeme pripremiti sos od rajcica.Kozicu rajcica zasjeci unakrst na strani suprotnoj od one gdje je peteljka, preliti ih vrelom vodom, ostaviti ih u vodi par sekundi, a onda odmah staviti pod mlaz hladne vode. Oguliti im kozicu, a "meso" isjeci na kockice.

Obje vrste luka oguliti i izrezati sto sitnije, te poprziti na ugrijanom maslinovom ulju da se zastakli. Dodati secer i koncentrat rajcice, promijesati. Na kraju dodati i kockice rajcice, zaciniti solju i biberom, te ostaviti na laganoj vatri da se kuha 15-ak minuta.

Nakon toga, potpuno ohladiti.

3.

Ukljuciti pecnicu da se grije na najvisu temperaturu koju moze dostici. Uzeti kuglu tijesta i na pobrasnjenoj podlozi razvaljati u krug promjera ca 20 cm (ja ovaj dio radim valjkom za tijesto). Vrhovima prstiju "obrubiti" krug tijesta lagano pritiscuci tijesto prema van kruga, tako da se dobije nesto deblji rub od ostatka tijesta. Premazati sa nekoliko kasika sosa od rajcica ostavljajuci rub od 2 cm nenamazan. Preko toga ja stavim prvo sunku, zatim mozarellu izrezanu na taaanke snite, a potom gljive narezane takodje na taaanke snite. Posuti susenim oreganom.

4.

Pizzu staviti da se pece u vrelu pecnicu (raditi brzo da se ne gubi na temperaturi) i peci 5-7 minuta*.

Kad je gotova, rubove premazati cetkicom umocenom u maslinovo ulje, posuti sa nekoliko listova svjezeg bosiljka i uzivati :)

5.

Eh sad, prvo, ja koristim uvijek svjeze gljive, tj sampinjone. Obrisem ih papirnim ubrusom i rezem na sto tanje ploskice. Probala sam i sa onima iz konzerve, ali nije to to, oni mi puste vodu pa pizza bude gnjecava sto nikako ne mogu podnijeti, budu tvrdi i neukusni.

Drugo, tijesto valjam skroz tanko (3-4 mm) jer ne volim kad kod pizze imam osjecaj da jedem pogacu sa sirom i da moram zaliti kiselim mlijekom da se ne udavim :)

Posto je tijesto dosta tanko treba mu svega 5-7 minuta da bude gotovo. Kad vidite da su vam rubovi poprimili boju i da vam sir "dise" to je pusta balone, gotovo je.

Pizzu pecem u posebnom plehu koji ima rupice na dnu i skroz je od tankog teflona. Ako nemate neki specijalni rekvizit, mozete peci na papiru za pecenje koji stavite direktno na resetku pecnice. Pri tome, papir staviti prije nego razvaljate tijesto, tj, tijesto razvaljati na papiru i raditi sve ostalo kako sam napisala...

Temperatura pecenja je jedan od glavnih faktora, zato raditi brzo i pecnicu ugrijati do maksimuma i pizzu peci na istoj temperaturi.

Sta sam jos primijetila je da mi tijesto bude puno bolje ako ga koristim nakon sto je bilo zamrznuto. Ja inace kad pravim ovu pizzu, upotrijebim 2 kugle tijesta, a ostale dvije zamrznem (umotam u plasticnu vrecicu ili prozirnu foliju). Prije upotrebe izvadim tijesto 5-6 sati u frizider ( ne na sobnu temperaturu). Ovo tijesto mi je mnogo ukusnije nego svjeze pripremljeno. Resetku pecnice staviti na najdonju poziciju,  tako da je pizza skoro na dnu pecnice.Dodatno ugrijati donji grijac na najjace. Kod mene na pecnici postoji ova opcija.

Posluživanje

Recept je iz knjige "Der grosse Lafer" koju sam nedavno dobila <3 Ima odlicnih stvari i cim budem imala malo vise vremena za kuhinju podijelicu ih s vama :)

Johann Lafer je porijeklom austrijanac ali je jako poznat na cijelom njemackom govornom podrucju i jako cijenjen po svom kulinarskom umijecu.

Uzivajte :)

  • Pizza(12)
  • Pizza-tijesto-za-zamrzivac(1)
  • Pizza-by-merium(1)
  • Paradajz-sos(1)
  • Pića(1)
  • Sos-od-paradajza(1)

27

Super je! Ideja nikad dosta,drago nam je sto si objavila i svoju verziju ;)

Zamrznes dignuto tijesto.

Cao...Zanima me ovo u vezi sa zamrzavanjem - da li trebam zamrznuti vec dignuto tijesto ili tek potkuhano? 👋

Ovako je ispalo drugima