Moj profil

Rozata

169

Evo i moje rozate. Nakon dugo godina isprobavanja raznih, ne recepata ( u osnovi svi su isti), nego isprobavanja raznih načina pravljenja , meni je ovaj najbolji. Evo u čemu je štos :)

Evo i moje rozate. Nakon dugo godina isprobavanja raznih, ne recepata ( u osnovi svi su isti), nego isprobavanja raznih načina pravljenja , meni je ovaj najbolji. Evo u čemu je štos :)

Sastojci

10 žlica šećera
8 dcl mlijeka
1 vanil šećer
malo korice od limuna
KARAMEL
7 žlica šećera

Priprema

1.

U zdjelu stavite 10 jaja, 10 žlica šećera, jedan vanil šećer, 8 dcl mlijeka i koricu jednog limuna. Sve zajedno lagano ( na njmanjoj brzini ) mikserom izbatite. Bitno je da se bati što kraće i na što manjoj brzini da se jaja ne napune zrakom, jer sve što je inače bitno za recimo biskvite za rozatu ne valja, znači da se ne bi napravili mjehurići prilikom pećenja batite samo toliko da se jaja , šećer i mlijeko spoje u jednoličnu smjesu. Odložite zdjelu sa strane.

2.

U lončić stavite 7 žlica šećera i stavite na srednju vatru i mješajte sve dok ne dobijete karamel lijepe tamnocrvene boje. Šećer mora biti skroz otopljen!

U kalup (promjera 25 cm! ) u kojem će se rozata peći izlijte taj karamel na dno i malo ga žlicom razmažite po stranicama. Sve to radite brzo, a kalup držite na krpi jer se jako ugrije od karamele.Pustite da se malo stisne i ohladi.

3.

Kada se karamel ohladi namažite stranice kalupa sa malo masla da rozata kad je pećena lakše ispadne iz kalupa. E sada  uzmite sitno cjedilo (kao za čaj) i kroz njega  procijedite smjesu od jaja i mlijeka . Ulijte polako procijeđenu  smjesu od jaja i mlijeka u kalup   i stavite u veći kalup ( ja stavim u duboki pleh od špahera, jer je moj dosta dubok) i ulijte do pola kalupa vrele vode. Otprilike do ovih crta koje vidite na mome kalupu, one su i nastale od vode :D... Sve oprezno stavite u špaher da se peće u vodenoj kupelji na 160 do 180 ° C oko sat i po do dva sata. To će zavisiti , a najbolje ćete znati da li je gotovo tako da malo kalup promrdate i ako se rozata ne mrda već stoji čvrsto gotova je.

4.

Kada je rozata gotova izvadite je iz vodene kupelji i pustite da skroz ohladi u kalupu. Dobro ohlađenu ćete najlakše prebaciti tako što ćete jedan dublji pjat stavit na kalup i jednim brzim okretom okrenuti pjat prema dole a kalup gore. Sve držite čvrsto jer se karamel pretvoti u prefinu gustu tekućinu.

5.

Sada rozatu stavite da se preko noći dobro hladi u hladnjaku.

Posluživanje

Poslužite uz tućeno slatko vrhnje ili zamrznuti šlag. I naravno kavicu ;) .

p.s. kada sljedeći put budem radila rozatu slikat ću i karamel i način na koji se stavlja u kalup, ovaj put mi je bila preša pa su i kalupi slikani naknadno. Naravno rozatu možete raditi i u remekinićima ili u bilo kojem drugom obliku kalupa, važno je da može u "banjamariju" odnosno vodenu kupelj.

  • Rožata(15)
  • Dalmatinski-puding(1)
  • Karamel(1)
  • Desserti(1)
  • Neobican-desert(1)
  • Slatke-letnje-carolije(1)
  • Rozate(1)

36

Predivna ti je rožata ❤️ i radne slike :))

Draga Vanja to bi me jako veselilo. Hvala ti , i javi dojmove, jedva čekam 😉

od svih recepata koje sam pronasla na coolki, ovaj mi se cini detaljno pojasnjen, ja bih batila jaja kao za biskvit, a vidim da to ne smijem. nikad ju nisam pravila, za to je bila zaduzena moja teta koje vise nema s nama....., a u zadnje mi se vrijeme rozata vrti po glavi, probam ju pa javim!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)