Moj profil

Strudla sa makom

147

Bas je upeklo ovih dana… ali, ne dam se ja :))), morala sam da umesim strudlu. Ja imam jedno osnovno testo, koje nikada ne omane, ako je kvasac dobar, testo ce biti divno.

Bas je upeklo ovih dana… ali, ne dam se ja :))), morala sam da umesim strudlu. Ja imam jedno osnovno testo, koje nikada ne omane, ako je kvasac dobar, testo ce biti divno.

Sastojci

Sastojci
2,5 dcl mleka
2,5 dcl vode
1,5 dcl ulja
2 sveza kvasca
2 supene kasike secera
1 mala kasicica soli
1 kg brasna
Fil
malo mleka (vrućeg, da se mak popari))
secer po ukusu
kora limuna po ukusu

Priprema

U mleko staviti secer, aktivirati kvasce (ja dodam i kasiku brasna, pre se “digne”). U ciniju za mesenje, staviti vodu, ulje, so i dodati kvasac. Polako dodavati brasno i na pocetku mesati varjacom, a kada postane jako gusto, zasukati rukave i zabaviti se! U ovom receptu je najbitnije da se testo, dok je zitko, dugo i uporno lupa varjacom. Onda nema greske, bice kao dusa meko! Ostaviti testo da se udvostruči, a za to vreme praviti fil. Popariti vrućim mlekom, mak u koji su dodati vanil seceri i secer i rendana korica limuna. Naravno, strudla se moze praviti i slana, sa sirom, sa visnjama, sa orasima. Postupak je uvek isti, samo kod visanja, ja stavim na testo prvo malo griza, pa visnje, pa sećer. Visnje puste sok, a griz to pokupi. Kada se testo “diglo”, premesiti i podeliti na 4 obge, razvući u pravougaonik, premazati filom, prvo na unutra saviti krajeve i zatim zaroljati, nezno i blago. Testo nikada ne stiskati. Strudlu prebaciti u blago nauljen pleh i tako jos 3 puta. Zatim ostaviti testo da ponovo naraste, nekih 30-tak minuta, za to vreme ugrejati rernu na 180 stepeni, kada se ponovo testo podigne, premazati strudle jednim umućenim jajetom, staviti na svaku strudlu po tri mala reznja putera i peći, nekih 40-tak minuta. Kada je gotova, blago je poprskati sa hladnom vodom i pokriti pleh krpom. Ohladiti i uzivati :)!
1.

Sa puuuno maka :)!

Posluživanje

Ovo je moj osnovni recept i za kiflice, za svo kiselo testo. Jako je meko i izdasno. A ne moze da ne uspe :)))!

  • Štrudla(7)
  • Mak(7)
  • Štrudle(5)
  • Kiflice(3)
  • Banatska-strudla(2)
  • Makovnjaca(1)
  • DIZANO TIJESTO(1)
  • Štrudli(1)
  • ŠTRUDLE- SLATKE(1)

56

u par dana dva puta - ovoga puta meni i mužu za rođendanu...

👍

Ne znam kako mi je promakao ovaj recept odmah ide u omiljene👋

Ovako je ispalo drugima