Moj profil

Zašto je losos riba za poželjeti

Masna riba kojoj pripada i losos te njihovi proizvodi poput ulja smatraju se glavnim i najvećim izvorima omega-3 masnih kiselina.

Kada mi nutricionisti pričamo o blagotvornom učinku konzumacije ribe, ponajprije govorimo o njihovu sastavu masnih kiselina koje su iznimno povoljne za ljudsko zdravlje. Iako je zapravo cijelu skupinu riba i morskih plodova preporučljivo konzumirati 2 – 3 puta tjedno, u velikoj se mjeri blagotvorni učinci odnose na tzv. masnu ribu. A tu svakako prednjači losos.

Iako divlji losos načelno sadrži više hranjivih tvari, posebice omega-3 masnih kiselina, i onaj iz uzgajališta izvrsna je zamjena u nedostatku divljeg.

Losos je definitivno moj prvi izbor kada biram ribu (i za sebe i za dijete) jer ne samo da ima povoljan nutritivni sastav već je iznimno jednostavan za pripremu.

Nutritivni sastav lososa

Ono što je možda prvo i najvažnije istaknuti kod lososa kada govorimo o njegovu nutritivnom sastavu jest to da je iznimno bogat omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline smatraju se vrlo važnima za razvoj i održavanje kognitivnih funkcija organizma (pogotovo kada govorimo o djeci), a također su bitne za odražavanje zdravlja srčano-žilnog sustava.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su EPA (eikosapentaenska masna kiselina) i DHA (dokosaheksaenska masna kiselina).

Iako se mogu naći podaci kako se omega-3 masne kiseline nalaze i u hrani biljnog podrijetla, ondje se zapravo nalaze njihovi prekursori (alfa-linolenska masna kiselina iz koje u organizmu nastaju EPA i DHA), a konverzija iz hrane biljnog podrijetla prilično je niska pa zapravo masna riba i njezini proizvodi (npr. riblja ulja) ostaju njihovi glavni izvori.

Kada govorimo o omega-3 masnim kiselinama i lososu, važno je dodati kako divlji losos sadrži više omega-3 masnih kiselina od onog iz uzgajališta (iako ni ta brojka nije zanemariva).

Masti

Osim omega-3 masnih kiselina, losos je izvrstan izvor proteina, masti i drugih nutrijenata, odnosno vitamina i minerala.

Masti koje nalazimo u lososu uglavnom su nezasićene masti (tzv. dobre masti koje smanjuju rizik od srčano-žilnih bolesti), a povoljnije su svakako u divljem lososu u odnosu na onaj iz uzgajališta koji ipak sadrži nešto više zasićenih masti (tzv. loših).

Vitamini i minerali

Vitamine B3, B6 i B12 u lososu nalazimo u većim količinama, kao i minerale selen i magnezij.

Upotreba lososa u kulinarstvu

Losos možemo naći u više oblika – svježi, smrznuti, dimljeni i dimljeni sušeni. Svi su oblici izvrsni za ljudsku prehranu, iako se, naravno, mala prednost daje svježem.

Svježi i smrznuti losos – komadi i fileti

Svježi je losos najbolje upotrijebiti unutar nekoliko dana nakon kupnje, a preporučljivo ga je čuvati u plastičnoj vrećici uronjenoj u led u hladnjaku koji će se mijenjati ako se otopi.

Za pripremu svježeg ili smrznutog lososa, najbolje ga je kratko peći, ali pritom paziti da ne izgori. Obično je dovoljno oko 5 minuta sa svake strane za komade debljine 1 – 1,5 cm. Znamo da je gotov kada se slojevi lako odvajaju villicom. Svježi losos koji ima kožu može se i peći s njom. Iako je ona jestiva, katkad može biti kontaminirana toksinima pa ju je čak i preporučljivo izbjegavati.

Dimljeni i dimljeni sušeni losos

Dimljeni i dimljeni sušeni losos još je jedna odlična stvar u prehrani jer se može konzumirati bez termičke obrade i jednostavno, kao dio sendviča, narezaka ili primjerice kanapea kao hladnih predjela. Također se može poslužiti kao dodatak raznim jelima s tjesteninom, ali i kao dio pita i quicheva.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.