Moj profil
Trendovi slastica
Trendovi slastica

Trendovi slastica

Trend slastica nikada ne prolazi i gotovo se ne razlikuje ni u jednoj renomiranoj kuhinji, ali svaka od tih kuhinja ima svoje posebnosti. Hrvatska jesenja ponuda obiluje pireima od kestena, tortama od sira, savijačama s bučama ili jabukama...

Proučavajući renomirane svjetske kuhinje (talijansku, francusku, američku i japansku) možemo zaključiti da se trendovi slastica gotovo ne razlikuju.

U slastičarstvu se danas nude slastice s manje kalorija, ali se ne zaboravljaju ni stare, provjerene slastice prilagođene zahtjevima moderne kuhinje.

Prema istraživanju časopisa "Lebensmittel Praxis" o popularnosti i učestalosti konzumiranja slastica, deserte prema bazičnim namirnicama i grupi slastica možemo rangirati na:

  • deserte od svježeg voća,
  • gratinirano voće,
  • slastice sa sirom,
  • sladolede i sorbete,
  • kolače,
  • pudinge i kreme
  • te torte.

Iako su osnovni trendovi vodećih kulinarskih zemalja vrlo slični, svaka od tih kuhinja ima svoje posebnosti. Tako Talijani u slastice kojima je baza sir stavljaju svoje poznate sireve mascarpone i ricottu, a Francuzi i Amerikanci u te iste slastice dodaju svježi kravlji ili neki drugi sir karakterističan za to podneblje koji često kombiniraju sa sezonskim namirnicama.

U Italiji se i dalje vrlo cijene i rado konzumiraju tradicionalne talijanske slastice kao što su panettone, panna cotta, voćni sorbeti, krustade, slastice na bazi čokolade i pistacija, krem karamel te vrlo popularni čokoladni tartufi.

U Hrvatskoj slastičari također prate svjetske trendove pa se u njihovoj ponudi mogu naći voćni kupovi od svježeg voća, dijetalni sladoledi i kreme, klasične savijače s laganim voćnim nadjevima ili nadjevom od sira, krem karamel i druge slastice sa sezonskim namirnicama. U jesen se na primjer nude: pire od kestena, torta od sira i buče, savijače s bučama ili jabukama, deserti s kuhanim voćem i slično.

Teller deserti

Zadnjih je godina u porastu utjecaj elemenata azijskog kulinarstva na tradicionalne europske kuhinje. Spoj japanske estetike - koja kombinira minimalizam, finoću i što je moguće više svježih namirnica - s tradicionalnim francuskim tehnikama, komponentama i intenzivnim okusima daje neke od najboljih slastica na svijetu.

Otuda su proizišle i vrlo popularne slastice, tzv. teller deserti, koji katkad izgledaju kao prava mala arhitektonska čuda. Teller deserti minijaturne su slastice poslužene na velikim tanjurima, a važnu ulogu ima dizajn hrane i posluživanje. Sastoje se u osnovi od kombinacije različitih malih, slatkih zalogaja uz obvezatno prisustvo svježeg voća i slatkih umaka.

Savršena dekoracija važan je zahtjev koji se postavlja pred današnje gastro stručnjake. Dobro poslužena hrana, a osobito slastice, jamči zadovoljstvo gosta i vaš uspjeh.

Industrija prati trendove povećanjem proizvodnje niskokaloričnih, uglavnom voćnih proizvoda. Kao osnovna sirovina u kremama, sorbetima, sladoledima i preljevima osobito je popularan limun zbog svog intenzivnog okusa i tzv. light svojstava.

A la minute deserti

Zbog ubrzanog načina života i prezaposlenosti potrošača u vrhu popularnosti našli su se i takozvani á la minute deserti, koji iz hladnjaka idu gotovo direktno na stol.

I u Hrvatskoj slastičari prate svjetske trendove pa se u njihovoj ponudi mogu naći voćni kupovi od svježeg voća, dijetalni kreme, savijače s laganim voćnim nadjevima...

Kao primjer možemo navesti zamrznuti čokoladni souffle koji se jednominutnim zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici pretvara u topli čokoladni souffle kojem ne možete odoljeti.

Na taj se način mogu poslužiti i smrznute savijače i drugi kolačići od lisnatog tijesta punjeni laganim voćnim nadjevima. Ovakve su slastice tražene i u restoranskoj i hotelskoj kuhinji zbog lakog načina čuvanja i vrlo brze pripreme.

Prednost se daje i slasticama pripremljenima od niskokaloričnih namirnica kao što su: margarin sa smanjenom količinom masnoće i bez kolesterola, obrani mliječni proizvodi, umjetna sladila i svježe voće.

Dakle, u slastičarstvu se danas koriste nove nutricionističke spoznaje, nude se slastice s manje kalorija, ali se ne zaboravljaju ni stare, provjerene slastice prilagođene zahtjevima moderne kuhinje, prilikama u kojima se poslužuju te dostupnim namirnicama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Najava redovnog održavanja 30.06.2022 u terminu 23-01h