Moj profil

Tradicionalno i sezonski u borbi protiv bolesti

2.12.2014.DoraBabic

Kiselo zelje jedna je od rijetkih zimskih namirnica bogata vitaminom C koji je odgovoran za nastajanje bijelih krvnih stanica te stoga može pomoći u sprječavanju prehlada.

Rijetko koje kućanstvo zimu može zamisliti bez tradicionalnog kiselog zelja. Iako se smatrao hranom siromaha, imamo sve više dokaza o njegovim pozitivnim učincima na zdravlje što ga čini hranom koju svakako trebamo uključiti u prehranu, posebice zimi kada smo najizloženiji prehladama.

Kiselo zelje od svježeg se razlikuje zbog svog procesa kiseljenja gdje se tijekom procesa vrenja razvijaju probiotičke bakterije. One fermentacijom stvaraju vitamin B12 koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla, pa je stoga kiselo zelje izvrsno za vegetarijance i vegane. One povećavaju broj "dobrih" bakterija u crijevima i inhibiraju rast "loših" te na taj način čuvaju zdravlje donjeg dijela probavnog sustava. Uz probiotičke bakterije, kiselo zelje je i izvor prehrambenih vlakana koji dodatno pomažu regulaciji probave. Zdrava crijeva smatraju se temeljem zdravlja organizma, te stoga mogu pomoći očuvanju imunološkog sustava organizma, regulaciji probave i zaštiti od bolesti.

Kiselo zelje je i jedna od rijetkih zimskih namirnica bogata vitaminom C koji može pomoći u sprječavanju prehlada. Također sadrži i znatan udio željeza koji pomaže u povećanju energije i jačanju imunološkog sustava, a kako je za njegovu apsorpciju u organizmu važan vitamin C, kiselo zelje je izvrsno za očuvanje razine željeza i sprječavanju anemije.

Izvrsno je i kao potporna terapija u liječenju čireva želuca budući da je izvor rijetkog vitamina U za koji se smatra da pomaže u njihovom liječenju.  

Kako bi se ispolila sva blagotvorna djelovanja kiselog zelja, važno je naglasiti kako bi se ono trebalo konzumirati sirovo, najbolje na salatu. Visoke temperature uništavaju bakterije i hranjive tvari osjetljive na toplinu te stoga termički obrađeno kiselo zelje ne daje iste učinke kao ono sirovo.

Ukoliko ste ipak ljubitelji kuhanog zelja, sarma je izvrstan nadomjestak sirovom. Iako će možda termičkom obradom izgubiti dio probiotičkih bakterija i termolabilnih hranjivih tvari, ukoliko je konzumirate s tekućinom u kojoj se kuhala, zadržat će svo bogatstvo vitamina i mineralnih tvari topivih u vodi te i na taj način može doprinijeti očuvanju zdravlja u zimskim mjesecima. 

Kiselo zelje je izuzetno bogato natrijem, odnosno solju, pa bi i zdrave odrasle osobe ipak trebale pripaziti s učestalosti njegove konzumacije i uskladiti s uobičajenom prehranom vezano uz unos soli. Osobe oboljele od kardiovaskularnih ili bubrežnih bolesti bi se svakako prije konzumacije trebale konzultirati s nutricionistom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Samo za čitanje! Opcije dodavanja recepata i ostalog sadržaja dolaze uskoro! :)

Saznaj više