Moj profil
Sve što još niste znali o ajvaru
Sve što još niste znali o ajvaru

Sve što još niste znali o ajvaru

Najveću količinu vitamina C u paprici sadrži upravo crvena paprika koju koristimo prilikom pripreme ajvara.

Iako ne postoji danas uvriježena službena definicija za „superhranu“, ona zapravo obuhvaća sve namirnice odnosno hranu koja sadrži obilje fitokemikalija, antioksidanasa, vitamina i mineralnih tvari te iz tog razloga njihovom konzumacijom može se pozitivno djelovati na zdravlje organizma i spriječavanje mnogih bolesti. Superhranom smatramo nama već dobro poznate namirnice poput rajčice, zobenih pahuljica, brokule ili primjerice lososa, ali i one novije koje se pojavljuju svake godine kao novi trendovi u prehrani uključujući chia sjemenke, goji bobice i spirulinu.

Ajvar je poželjno konzumirati tijekom ljetnih mjeseci kada je izloženost očiju i kože sunčevim zrakama najveća.

Tako i naš dobro poznati, autohtoni proizvod ajvar smatramo na neki način superhranom i funkcionalnom hranom s obzirom na nutritivnu vrijednost njegovih sastojaka, pogotovo paprike i patlidžana.

Osim niske energetske vrijednosti, paprike sadrže obilje vitamina B-skupine, C i E, ali i visokovrijedne ko-enzime, antioksidanse i fitokemikalije poput luteina, kapsaicina i beta-karotena.

Beta-karoten i lutein zaslužni su za održavanje zdravlja i zaštitu očiju i kože, pa je stoga ajvar poželjno konzumirati tijekom ljetnih mjeseci kada je izloženost očiju i kože sunčevim zrakama najveća te im je potrebna i najveća zaštita. Idealno kao namaz na kruh ili prilog uz ljetne roštilje koje toliko obožavamo, ajvar može osim izuzetnog okusa pružiti i pravu zaštitu organizmu. 

Kapsaicin pak može smanjiti razine kolesterola u organizmu i pomoći u kontroli upalnih procesa, ali i pomoći u održavanju poželjne tjelesne mase budući da su istraživanja pokazala da dovodi do ubrzanja metabolizma. Stoga se preporučuje uvesti u prehranu, pogotovo ljuti ajvar, svim onima koji žele smanjiti tjelesnu masu kao dodatak salati, namaz, dodatak pečenju ili jajima.

Za one kojima je okus paprike preintenzivan, ajvar se može miješati s drugim umacima poput jogurta, vrhnja ili svježeg sira, i na taj način ublažiti njegov okus, a da istovremeno u njemu mogu uživati i veliki i mali.

Iako je prilično niskoenergetski u odnosu na druge namaze te sadrži mnoge hranjive tvari i može pozitivno djelovati na zdravlje organizma, kao i kod svega u prehrani, preporuča se njegova umjerena i raznolika konzumacija kako bi se iz ajvara "izvukle" sve dobrobiti. 

Podravka Ajvar – Jeste li znali?

  • 3 sata – toliko je potrebno da se svježe ubrane paprike transportiraju u Podravkine proizvodne pogone u tvornici Kalnik u Varaždinu i prerade u ajvar Podravka je razvila vlastite sorte paprika koje su savršene za proizvodnju ajvara – sorte PODRAVKA i SLAVONKA prve su hrvatske sorte povrća odobrene i upisane u Nacionalni sustav klasifikacije vrsta za Europsku uniju
  • 100 g of Podravka Ajvara sadrži potrebnu dnevnu dozu za vitaminom C
  • Podravka Ajvar je povrtni prilog proizveden od 100% svježih paprika i patlidžana
  • Mintel, jedna od najutjecajnijih svjetskih kompanija za "business intelligence", koja je autoritet u praćenju i analizi trendova u kategoriji hrane i pića, u svom mjesečnom izvještaju za lipanj analizirala je trend superhrane u kategoriji delikatesnih namaza na tržištu Poljske. Među najboljim primjerima izdvojili su i Podravkin ljuti ajvar, proizveden od prirodnih sastojaka, bez konzervansa, aditiva i umjetnih boja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.