Moj profil
Selen
Selen

Selen

Među 640 suplemenata za prevenciju degenerativnih bolesti, apsolutno je najkorisniji i najučinkovitiji selen. Selen se preporučuje u prevenciji raka, astme, ateroskleroze i nedostatka hormona štitnjače, makularne degeneracije mrežnjače.

Činjenica da redovito uzimanje selena može smanjiti mogućnost razvoja raka iz temelja mijenja poglede na život.

Premda je potpuni nedostatak selena u hrani rijedak, moderan način prehrane nikako ne osigurava dovoljno ovog minerala.

Kada bi se među 640 suplemenata koji se danas širom svijeta koriste u svrhu preveniranja degenerativnih bolesti mogao izabrati jedan apsolutno koristan, a po svemu sudeći vrlo učinkovit, onda bi to zasigurno bio selen. Pravi "zaštitnik" koji jednako uzimaju liječnici i ljekarnici kao i laici. I to svaki dan, jer jedino tako pokazuje svoje pozitivno djelovanje.

Kako djeluje?

Ne treba zaboraviti da je selen sastavni dio mnogih enzima; prvenstveno aktivira enzim glutation peroksidazu (GSH-PX) koja djeluje u obrambenom sustavu, tj. ako je nema dovoljno, sustav slabije funkcionira. Na taj način selen pomaže obrani od raka. Selen sudjeluje u formiranju stanica "čistača" (natural killer cells) koje su direktno angažirane u procesu obrane tijela od vanjskih uzročnika. Selen također koči (inhibira) stvaranje prostaglandina koji izaziva upalna stanja, pa bi se moglo reći da indirektno djeluje protuupalno.

Posljednje veliko istraživanje selena s dvostrukom slijepom probom na 1 300 ljudi pokazalo je sljedeće: skupina ispitanika koja je tijekom 7 godina dobivala 200 /µg selenokvasca dnevno imala je smanjenje smrtnosti od raka za 50% u odnosu na placebo skupinu. Rezultati drugog znanstvenog istraživanja još su zanimljiviji: muškarci koji su u hrani dobivali iz prirodnih izvora povišeni selen imali su 65% manje oboljenja od raka prostate.

Dodavanje selena u svakodnevnoj prehrani pokazalo se korisnim kod populacije koja živi tamo gdje u zemljištu nedostaje selena (što znači da ga nema dovoljno u hrani i vodi tog područja). U takvim područjima, zahvaljujući suplementaciji selenom, registrirano je smanjenje oboljenja od hepatitisa. Nije potrebno naglašavati da je selen stimulator hormona štitnjače, dakle da njegovim nedostatkom nastaju neugodni homonalni poremećaji. Na kraju još nešto zanimljivo: u dvostrukom slijepom pokusu potvrđeno je da na neki način selen normalizira pokretljivost spermatozoida, što je veliki problem muške neplodnosti.

Poznato je da selen pojačava antioksidacijsko djelovanje vitamina E. Talijanski su istraživači utvrdili da ga sportaši za vrijeme iscrpljujućih treninga gube znojenjem čak do 300 /µg dnevno. Ako takav sportaš dnevno dobiva 100 /µg selena, što je uobičajena praksa, bit će uskoro u deficitu. Iz toga slijedi da se koristi kao učinkovita zaštita od oksidacijskog stresa.

Selen se preporučuje kod prevencije pojave raka, raka prostate (osobito kod osoba koje nasljedno naginju toj bolesti) te kod oboljenja kao što su astma, ateroskleroza, nedostatak hormona štitnjače, makularna degeneracija mrežnjače i retinopatija. Premda selen nije lijek protiv raka, značajno može pomoći!

Gdje ga ima i kome nedostaje?

Brazilski orah, kvasac, cjelovito zrno žitarica, hrana iz mora, a naravno i suplementi u obliku tableta ili kapsula mogu biti izvorom selena.

S obzirom na redovni pad imuniteta u rano proljeće mnogi liječnici baš u to vrijeme preporučuju uzimanje selena.

Premda je potpuni nedostatak selena u hrani rijedak, moderan način prehrane nikako ne osigurava dovoljno ovog minerala. Nedostatak selena u pravilu je čest kod starijih osoba, bolesnika, rekonvalescenata, pa i aktivnih sportaša. Bolesnici od AIDS-a imaju deficit selena, a misli se da je nedostatak selena povezan i s bolestima srca i krvnih žila.

Doziranje i preporuke

Mnogi liječnici koji se bave nutricionizmom, preporučuju 200 /µg selena dnevno dulje vrijeme, a za starije osobe (iznad 50 g.) preporučuje se kontinuirano uzimanje. S obzirom na redovni pad obrambenih sposobnosti organizma u rano proljeće (veljača-travanj) mnogi liječnici preporučuju uzimanje selena od studenog tekuće do travnja iduće godine. Spomenuta količina od 200 /µg dnevno smatra se sigurnom, dok duže uzimanje 1 000 /µg dnevno može biti opasno.

Najnovijom preporukom, Institut za medicinu američke Akademije znanosti (Food and Nutrition Board of the National Academy of Science) smanjio je preporučeni unos selena na 55 /µg za odrasle muškarce i žene. Istovremeno, određen je i maksimalni dnevni unos selena koji iznosi 400 /µg. Do sada se kao najbolji pokazao selenokvasac, tj. preparat selena dobiven obogaćivanjem uzgoja kvasca - selenom. Na Institutu za sportsku medicinu dr. Colgana u San Diegu, Kalifornija, kod pripreme sportaša koristi se najmanje 200 /µg selena u obliku selenokvasca.

Sporedni učinci i toksičnost

Kod doza većih od preporučenih, mogu se javiti poremećaji u rastu nokata, osip kože te promjene na živčanom sustavu. Kao što smo rekli, selen je “nož s dvjema oštricama”, a sigurnosna doza vrlo je malena. U pravilu, treba se držati naputaka. Ne preporučuje se eksperimentiranje s raznim spojevima selena.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.