Moj profil
Obrok u planinama
Obrok u planinama

Obrok u planinama

Bez obzira na to jeste li samo rekreativan ili već okorjeli planinar, ne zaboravite grickati suho voće ili energetske pločice redovito tijekom svoje planinarske ture jer će vam zbog povećanih fizičkih napora trebat dodatnih 300 kcal po satu.

Boravak u planinama predstavlja svakako nezaboravan događaj. No, kako se ne živi samo od ljepote, za odlazak u prirodu potrebna je kvalitetna priprema. Staro planinarsko pravilo je da svatko za sebe nosi jelo i piće. Ako su u pitanju mali planinari, očekuje se pomoć roditelja.

Za nesmetan mišićni rad unosite dovoljno minerala (juha, suho voće), dovoljno B vitamina i slobodno se uputite uzbrdo...

Aktivna osoba u planini treba prije svega namirnice koje osiguravaju dovoljno energije. Planinari su veliki potrošači te ako je posrijedi staza s preprekama, strma staza s intenzivnim nagibom ili hodanje uz nošenje tereta, može se reći kako je riječ o vrlo visokoj energetskoj potrošnji. Pravi raj za nutricioniste! Potrebno je prehranom samo ovladati umorom i spriječiti pojavu gubitka tekućine.

U planinarskoj torbi...

Odaberite između: suhog voća (smokve, marelice, datulje, šljive, banane, grožđice), kikirikija, badema, oraha, lješnjaka, pistacija, trajnih sireva, sireva od soje, namaza, trajne salame (manje slane i masne), integralnih keksa, trajnih peciva od cjelovitog brašna ili konzerviranog kukuruza, graha slanutka, mesnih narezaka ili riba.

Energetske pločice s integralnim pahuljicama i sušenim voćem nezaobilazan su sadržaj svake planinarske torbe.

Moglo bi se zaključiti kako mnogi odlazak u planine koriste za uživanje u namirnicama koje inače izbjegavaju radi održavanja povoljne tjelesne mase.

Četiri su glavna pravila koja se odnose na prehranu za planinare, tj. rekreativne planinare koji vole boravak u planinama:

 • predvidite svaki obrok posebno i tako upakirajte, a na vrh posložite namirnice koje ćete prve upotrijebiti
 • planirajte namirnice minimalne zapremine i maksimalne vrijednosti
 • ne nosite pokvarljive namirnice i namirnice koje se mogu nagnječiti
 • dovoljno vode važnije je od dovoljno hrane.

Obvezno ponesite nekoliko vrećica juhe (npr. Podravka Fini Mini-instant juhu) koja se priprema brzo u jednostavnoj, priloženoj šalici.

Ne zaboravite...

Aktivna osoba u planini treba prije svega namirnice koje osiguravaju dovoljno energije.

 • nikada u planinu ne nosite namirnice ili jela koja prije toga niste probali
 • nikada ne konzumirajte obilne obroke (jedite do nestanka gladi, ali prekinite obrok prije pojave osjećaja pune sitosti)
 • izbjegavajte pijenje iz iste bočice s nekoliko osoba
 • u planini konzumirajte vodu za koju vam jamče vodiči. Svakako je možete prije prokuhati ili pripremiti čaj (ako imate mogućnosti za to)
 • djeci nikada ne dajte vodu koja nije iz originalnog pakiranja
 • pijte svakih pola sata do sat vremena nekoliko gutljaja (ovisno o ritmu kretanja i temperaturi zraka)
 • bez obzira na to jeste li samo rekreativan ili već okorjeli planinar, grickajte redovito dok se penjete i zapamtite kako energija za velike napore dolazi od namirnica koje smo vam naveli. Trebat će vam od dodatnih čak 300 kcal po satu, što biste potrošili i preskakanjem konopa ili igranjem nogometa u istom predviđenom intervalu
 • za nesmetan mišićni rad unosite dovoljno minerala (juha, suho voće), dovoljno B vitamina i slobodno se uputite uzbrdo, ali - oprezno na nizbrdicama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.