Moj profil
Jabučnim octom do zdravlja i vitalnosti
Jabučnim octom do zdravlja i vitalnosti

Jabučnim octom do zdravlja i vitalnosti

Jabučni je ocat zahvaljujući svojem sastavu izvanredna prirodna nadopuna prehrani, kojom možete zadovoljiti dnevnu potrebu organizma za neophodnim tvarima, primjerice vitaminima, mineralima i elementima u tragovima.

Iako upotreba jabučnog octa u ljekovite svrhe ima neobično dugu tradiciju, obzirom da su se kroz vjekove njime liječile ili ublažavale gotovo sve tegobe i bolesti, tvari koje on sadrži te njihov pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka sistematski je nabrojio i znanstveno obradio tek 1958. godine američki obiteljski liječnik D.C. Jarvis.

Jabučni ocat, u kemijskom smislu vodena otopina octene kiseline te obojenih i aromatičnih tvari, nastaje procesom vrenja uzrokovanog octenim bakterijama iz jabučnog soka. U procesu vrenja ne samo što svi hranjivi i ljekoviti sastojci jabuke, jedne od najzdravijih namirnica, ostaju konzervirani u octu, nego, zahvaljujući spomenutom prirodnom procesu, nastaju i neke nove važne bio tvari, primjerice tanin, bioflavonoidi te neke organske kiseline kojih nema u samim plodovima.

Tajna ljekovitosti jabučnog octa

U jabučnom octu, čiju osnovu čini octena kiselina koja mu daje kiseli okus te koja djeluje kao prirodan antiseptik i konzervans, krije se više od 90 različitih sastojaka, među kojima i 20-tak vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Jabučni ocat sadrži različite vrste alkohola, organske kiseline, kao što su octena i limunska kiselina, balastne tvari, prirodne arome, voćne kiseline, pektin i enzime. Među vitamina su vitamin A, C, B1, B2, B6 i E, a među mineralima kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, klor i sumpor. Od elemenata u tragovima zastupljeni su željezo, fluor, mangan, silicij, bakar, bor i jod. Primjerice, 10 g jabučnog octa sadrži 0, 6 mg kalcija, 0, 06 mg željeza, 0, 1 mg natrija, 10 mg kalija, 2 µg fluora, 0, 1 µg joda, te 0, 001 mg beta karotena. No, važno je znati da svaki jabučni ocat ne posjeduje spomenuta hranjiva i ljekovita svojstva. Kako je danas ponuda veća no ikad, prilikom izbora treba biti vrlo oprezan.

U obzir stoga dolazi samo jabučni ocat pripremljen od cijelih, ne prezrelih plodova jabuka koje su uzgojene na ekološki način. Najbolje su stare sorte jabuka, ili pak još bolje divlje, šumske jabučice. Nadalje, to mora biti ocat pripravljen od voćnog soka dobivenog hladnim prešanjem jabuka, koji je potom sazrio na prirodan način, bez kemijskih dodataka. Podaci o tome da se radi o savršeno prirodnom octu sa maksimalno 0, 2 % alkohola moraju biti navedeni na pakiranju. Dakle, bez obzira na pristupačnu cijenu, treba u svakom slučaju izbjegavati u ljekovitom smislu potpuno bezvrijedan, destiliran, industrijski proizveden ocat, za koji se najčešće koriste samo ostaci jabuka, te se stoga mora još i umjetno kiseliti.

Jabučni ocat za očuvanje zdravlja i vitalnosti organizma

Jabučni ocat, zahvaljujući svojem sastavu predstavlja izuzetan prirodni napitak kojim se, kao nadopunom prehrani, može zadovoljiti dnevna potreba organizma za neophodnim tvarima, primjerice vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, u svrhu održanja zdravlja, te poboljšanja psihofizičkih sposobnosti. Naime, znanstveno je dokazano da jabučni ocat održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove obrambene mehanizme, dakle imunitet.

Jabučni ocat povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog tlaka i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji razine kolesterola, masnoća i šećera u krvi.

Zbog svojeg dezinfekcijskog i antibakterijskog djelovanja povoljno djeluje i na probavu. Pospješuje je i štiti od raznih poremećaja, posebno infekcija. Njegovo dezinfekcijsko djelovanje dolazi do izražaja i kod različitih infekcija dišnih putova, te tako jabučni ocat može pomoći kod upale grla, kašlja, promuklosti, astme i sl.

Nadalje, on potiče lučenje želučane kiseline, brine za optimalno iskorištavanje hranjivih tvari te povoljno djeluje kod nervoze želuca. Štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev, te regenerira sluznicu crijeva. Povoljno djeluje na rad jetre, slezene i žuči.

Jabučni ocat također pospješuje funkciju bubrega, povoljno djeluje u slučaju manjih poremećaja u njihovom funkcioniranju, te ublažava infekcije mokraćnih putova.

Zahvaljujući visokom udjelu kalija (samo je jedna žlica octa dovoljna da se zadovolji dnevna potreba organizma!), jabučni ocat povoljno utječe na rast i diobu stanica, te živčanu i mišićnu aktivnost.

Jabučni ocat potiče staničnu izgradnju kože i vezivnog tkiva, te, kao što je to već odavno poznato, pospješuje zacjeljivanje ogrebotina, rana i opeklina, a povoljno djeluje i kod različitih kožnih oboljenja, primjerice, prištića, osipa i lišajeva. Iz istih se razloga jabučni ocat može koristiti i u službi ljepote i zdravlja kože tijela i lica, te kose i noktiju.

Kako je dokazano da jabučni ocat pospješuje uklanjanje štetnih tvari iz organizma, pa tako i zglobova i vezivnog tkiva, njegovom se primjenom mogu znatno ublažiti posljedice artritisa. Ocat pomaže i kod proširenih vena, natečenih stopala te bolnih ili umornih mišića. Poznato je da se dugotrajnom konzumacijom jabučnog octa može spriječiti osteoporoza i karijes.

Jabučni ocat pomaže i u slučaju pomanjkanja koncentracije, jer pospješuje mentalne sposobnosti, te u slučaju problema sa spavanjem, glavoboljama i migrenama.

Zbog svega spomenutog, dodatni se unos vitamina, minerala i ostalih tvari kojima obiluje jabučni ocat, sa svrhom očuvanja zdravlja te poboljšanja psihofizičkih sposobnosti i otpornosti organizma, preporučuje svima, a naročito djeci, trudnicama, sportašima, pušačima, osobama pod stalnim stresom i starijim osobama.

Način na koji se mogu iskoristiti sve te blagodati jabučnog octa je više nego jednostavan. Prema savjetima stručnjaka s područja alternativne medicine treba svakodnevno, tijekom cijeloga života, ujutro natašte popiti napitak od prirodnog jabučnog octa spremljen prema temeljnom receptu.

No, to još nije sve. Naime, jabučni ocat čisti organizam razgrađujući suvišne masnoće, a octene kiseline neutraliziraju određene enzime koji potiču stvaranje i nakupljanje masnoća, te tako pospješuje "topljenje" viška kilograma. Djeluje i na probavu na način da se dio masnoća izlučuje neiskorišten, dok se cjelokupni metabolizam potiče na brže sagorijevanje kalorija, te brže i bolje razgrađivanje i izlučivanje štetnih tvari i masnoća iz organizma.

Permanentno konzumiranje jabučnog octa u svrhu održanja vitalnosti i zdravlja organizma rezultirat će pozitivnim pomacima i kada je riječ o suvišnim kilogramima, dok u kombinaciji već i s manjim promjenama u prehrani i životnim navikama, primjerice, sa smanjenjem unosa soli i slatkiša, te više kretanja i fizičke aktivnosti, ocat može doista učiniti čuda. Važno je napomenuti da će se, uz smanjenje kilograma, primijetiti i smanjenje celulitinih naslaga te obujma trbuha.

Recepti za primjenu jabučnog octa

Svakodnevno tijekom života, ujutro, prije jela popijte čašu vode, u kojoj ste razmutili 2 čajne žličice jabučnog octa. Za poboljšanje kiselkastog okusa, ali i za dodatnu porciju hranjivih sastojaka, napitku možete dodati i žlicu meda. (Osobe koje žele regulirati kolesterol u krvi neka izostave med!). Temeljni napitak možete pripremiti i na način koji zahtijeva malo više vremena. U praznu čašu stavite 2 čajne žličice jabučnog octa, te 1 do 2 žličice meda. U čašu potom dolijte vodu, pa čim se ocat i med dignu, napitak polako ispijte.

Protiv kašlja

Izmiješajte pola šalice meda s 4 čajne žličice jabučnog octa. Žličicu pripravka konzumirajte po potrebi pri napadaju kašlja na način da ga polagano otopite u ustima, ili da šest puta tijekom dana u podjednakim razmacima uzmete 1 žličicu pripravka. Prije upotrebe dobro promiješajte. Ako često kašljete noću, prije spavanja na jastuk kapnite kapljicu jabučnog octa, ili pokraj uzglavlja stavite mali rubac natopljen jabučnim octom.

Protiv grlobolje

Izmiješajte 1/4 šalice vode sa 1/4 šalice jabučnog octa. Svaka 3 do 4 sata konzumirajte po 1 čajnu žličicu pripravka. Prije upotrebe dobro promiješajte. Pripravku možete dodati 2 čajne žličice meda, te 1/2 čajne žličice kajenskog papra. U slučaju jače grlobolje pripravak uzimajte svaka 2 sata. U alternativnom slučaju, zagrijte nešto vode i dodajte joj 3 jušne žlice octa. U mješavinu potopite laneni rubac, ocijedite ga i ovijte oko vrata. Potom vrat zamotajte manjim ručnikom koji ste prethodno zagrijali. Oblog promijenite kada se laneni rubac osuši (oblog od octa djeluje i protiv promuklosti). Postoji još jedan način za ublažavanje grlobolje: u čašu tople vode stavite 4 čajne žličice octa, malo soli, te kapnite nekoliko kapi propolisa. Ispijte određenu količinu te grgljajte nekoliko puta dnevno, a ako je potrebno, i češće.

Protiv glavobolje i migrene

U manju posudu stavite 1/2 l vode i 1/2 l jabučnog octa i zagrijte. Kada tekućina zavrije i počne se pariti, stavite ručnik preko glave i započnite inhalaciju. Opustite se, zatvorite oči i dišite kroz nos. Inhalirajte se najviše 5 minuta, a potom kratko prilegnite.

Protiv štucanja

Na kocku šećera kapnite nekoliko kapi jabučnog octa, te je polako otopite u ustima.

Protiv natečenih stopala

Posudu u kojoj ćete pripremiti ljekovitu kupku napunite toplom vodom tako da vam dopire do gležnjeva. Ovisno o količini vode, dodajte 2 do 4 šalice octa. Noge, uz povremeno "talasanje", držite u vodi tako dugo dok se osjetite da su vam se stopala opustila. Stopala potom nipošto nemojte obrisati ručnikom već ih osušite na zraku. Kupku primijenite ujutro i navečer.

Protiv proširenih vena

Kožu iznad proširenih, bolnih vena ujutro i navečer istrljajte nerazrijeđenim jabučnim octom. Ili, noge omotajte pamučnim rupcem natopljenim jabučnim octom. Preko obloga stavite ručnik, podignite noge i pustite da ocat djeluje 30 minuta. Obloge stavljajte ujutro i navečer barem tjedan dana. Uz to, temeljni napitak od vode i jabučnog octa konzumirajte ne samo ujutro, nego još jednom tijekom dana.

Protiv bolova u mišićima

Bolne mišiće omotajte pamučnom tkaninom koju ste natopili jabučnim octom. Pustite da oblozi djeluju 3 do 5 minuta. Ako želite, kadu napunite toplom vodom, te dodajte 2 šalice jabučnog octa. Legnite u kadu, te pod vodom lagano masirajte svoje tijelo prirodnom spužvom ili rukavicom za masiranje od prirodnih vlakana, u smjeru srca.

Za ublažavanje bolova kod artritisa

U čaši vode razmutite u podjednakim omjerima jabučni ocat i med. Prva 4 tjedna pripravak (1 čašu) uzimajte 3 puta dnevno, a kad se stanje popravi konzumirajte 1 čašu dnevno. U slučaju jakih bolova po čašu pripravka možete uzeti svaki sat, maksimalno 6 puta.

Protiv ispucale kože ruku

U jednakom omjeru pomiješajte jabučni ocat i maslinovo ulje. Pripravkom namažite ruke nakon svakog pranja te prije odlaska u krevet.

Protiv bradavica i "kurjih očiju"

Izmiješajte 1 jušnu žlicu soli sa 4 jušne žlice jabučnog octa, te pripravak više puta dnevno nanesite na kožu na kojoj su se pojavile bradavice ili kurje oči. A, navečer, prije spavanja omekšajte kožu u vodi kojoj ste dodali neko sredstvo za pranje tijela ili kuhinjsku sol. Potom na oboljelo mjesto stavite pamučnu vatu natopljenu nerazrijeđenim jabučnim octom. Vatu učvrstite flasterom i pustite da djeluje preko noći. Postupak ponovite po potrebi.

Protiv opće iscrpljenosti, ali i za pomlađivanje kože

Izmiješajte 4 jušne žlice jabučnog octa sa litrom zagrijane vode. Malo tekućine stavite u ruku te njome masirajte redom, ruke, ramena, trbuh, prsa, leđa, noge, te na kraju stopala, odmjerenim pokretima uvijek u smjeru prema srcu. Nakon masaže nemojte tijelo obrisati ručnikom, već pustite da se prirodno osuši.

Protiv ekcema

Kožu zahvaćenu ekcemom treba četiri puta danju i tri puta u toku noći namazati nerazrijeđenim jabučnim octom.

Protiv opeklina

Opečeno mjesto treba odmah (da bi se spriječila pojava plikova i ublažila bol), a potom još nekoliko puta, namazati nerazrijeđenim jabučnim octom.

Protiv nesanice i kroničnog umora

U staklenci s poklopcem izmiješajte 1/2 šalice meda sa 3 čajne žličice jabučnog octa. Prije odlaska na spavanje uzmite 2 čajne žličice pripravka. U slučaju da ne zaspite nakon sat vremena konzumirajte još 2 žličice. Isto učinite i u slučaju da se probudite tijekom noći.

Protiv opekotina od sunca

Na kožu koja je lagano pocrvenjela od sunca nanesite jabučni ocat razrijeđen vodom. U istu se svrhu možete zaogrnuti ručnikom natopljenim jabučnim octom, ili pak pripremiti kupku od mlake vode u koju ste stavili 2 šalice jabučnog octa.

Protiv ogrebotina

Ogrebotine što češće mažite pripravkom spremljenim od jabučnog octa i vode u jednakim dijelovima i pustite da se koža sama osuši.

Za sjajnu i zdravu kosu

Nakon pranja, kosu obrišite ručnikom. U 125 ml tople vode razmutite 4 jušne žlice octa, te tekućinu potom pažljivo i temeljito rasporedite po kosi. Pustite da djeluje 10 minuta, a zatim isperite kosu toplom vodom.

Za dezinfekciju usne šupljine

Ujutro prije pranja zubi usnu šupljinu isperite čašom mlake vode u kojoj ste otopili 1 do 2 čajne žličice octa.

Za smanjenje tjelesne težine

Želite li izgubiti suvišne kilograme, u toku 6 do 8 tjedana prije svakog obroka popijte čašu tople vode u koju ste razmutili 1 čajnu žličicu octa. Ukoliko želite u kraćem roku postići vidljive rezultate, dva dana izbjegavajte krutu hranu i postite na način da, uz standardni napitak od vode, 2 čajne žličice jabučnog octa i žlice meda 3 puta na dan, konzumirate samo biljne i voćne čajeve te juhe od povrća. Nakon spomenute dijete polako pređite na uobičajenu prehranu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.