Moj profil

Egzotično voće

Na police naših dućana stiže sve više voća neobičnih oblika, okusa i imena. Kako ove čudne sorte najbolje prijaju u voćnoj salati, njen osvježavajući okus obogatite primjerice bobičastim physalisem, neobično slatkim sweetiesom ili zaista ružnim uglijem.

Iz udaljenih egzotičnih zemalja na tržnice i u voćarne stiže sve više voća neobičnih oblika, okusa i imena. Među neobičnim egzotičnim voćem je physalis, vrsta bobičastog voća veličine višnje žutonarančaste boje umotano u suhi pupoljak koje dolazi iz Kolumbije, Zimbabvea i Ekvadora. Svojim slatko-kiselim okusom podsjeća na ananas i vrlo je osvježavajuće. Jede se sirovo, ali je vrlo ukusno i u voćnim salatama te pripremljeno kao kompot.

Zlatnožuta pitahaya vrlo je neobična ne samo po svojoj teksturi, odnosno bradavičastim izbočinama, nego i po svojem okusu. Raste u Južnoj Americi i Kolumbiji. Vrlo je osvježavajuća, a nakon što se prereže, njeno se meso vadi žlicom i jede sirovo ili stavlja u voćne salate.

Zeleni i naravno vrlo slatki sweeties koji svojom vanjštinom podsjeća na nedozrelu mandarinu, potječe iz Izraela i vrlo je zanimljiv križanac grejpa i pomela. Ljušti se i jede poput naranče. Koristi se kao nadjev za voćne kolače, a može se ušećeriti ili ukuhavati kao marmelada.

Ugli, križanac mandarine, naranče i grejpa, dolazi s Jamajke i zaista mu izgled odgovara nazivu. Iako se doima poput stare, isušene naranče, vrlo je aromatičan i sočan. Jede se poput ostalih citrusa, na kriške ili stavlja u egzotične voćne salate.

Dugoljasti pepinos svijetlo je žute boje s ljubičastim prugama i dolazi iz Kolumbije, Južne Amerike, Čilea ili Novog Zelanda. Svojim slatkim okusom podsjeća na krušku i dinju. Jede se prepolovljen poput dinje te se osim u voćnim salatama može servirati i s pršutom, kratko popečen na maslacu. Još je ukusniji ako se aromatizira sokom od limuna.

Zelenkasti guaven plod je zimzelenog drva koje uspijeva u Africi i Brazilu. Svojim oblikom podsjeća na kombinaciju jabuke i kruške, a okusom na arome kruške, dunje i smokve. Guaven je prava bomba vitamina C, a njegovo meso se nakon što se prepolovi jede sirovo ili koristi za voćne salate, a dobro se slaže i pomiješano sa sirom. U Brazilu se ovo voće naziva i 365, jer jednako dobro prija svaki dan u godini.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.