Moj profil

Celijakija nije rijetka bolest

Priprema bezglutenske hrane zahtijeva promjene ustaljenih prehrambenih navika. Temelji se na informiranosti i pravilnom izboru namirnica. Mnoga klasična jela mogu se konzumirati ako se upotrebljavaju prirodno bezglutenske namirnice.

Celijakija je kronična autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi.

Vjeruje se da više od milijun Europljana boluje od celijakije ili glutenske enteropatije. Na jednog dijagnosticiranog oboljelog najmanje je sedam neprepoznatih. Znanje o celijakiji i održavanju zdravlja kod te je bolesti na izrazito niskoj razini. Prepoznavanje celijakije, tj. razina kliničke sumnje posebno je izražen problem u Hrvatskoj. Bolest zahvaća sve dobne skupine, oba spola, a može se javiti već u dojenčadi ili pak u odraslih. Razni simptomi te bolesti dugo mogu biti prikriveni.

Neliječena celijakija može biti povezana s ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Oštećenje sluznice tankog crijeva koje traje može rezultirati razvojem vrlo teških i za život opasnih bolesti crijeva kao što su karcinom crijeva i maligni tumor limfnog tkiva crijeva tzv. limfoma.

Stručnjaci ističu (dr. Irena Slavić) da u Hrvatskoj na oko 85 osoba jedna boluje od celijakije. Problem je što se na otprilike 500 osoba u Hrvatskoj dijagnosticira samo jedna oboljela osoba. Drukčije je stanje u susjednim zemljama. Italija, primjerice, bilježi 1 oboljelog na 85 osoba, Slovenija 1 na 100, Mađarska 1 na 90. Bolje poznavanje bolesti i točniji postupci za njezino dijagnosticiranje pridonose njezinu češćem otkrivanju.

Simptomi bolesti

Celijakija ili glutenska enteropatija najčešća je kronična gastroenterološka autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Pojavljuje se kod genetski sklonih pojedinaca kojima jelovnik sadrži gluten, ali i kao posljedica stresa ili infekcija. Rezultira oštećenjem sluznice tankog crijeva, smanjenjem lučenja nekih hormona, otežanom probavom bitnih nutritivnih sastojaka te razvojem vrlo teških i za život opasnih bolesti.

Celijakiju češće susrećemo u bolesnika koji pate od nekih drugih nasljednih bolesti kao što su sindrom, sindrom, sindrom, neke prirođene srčane greške i dr.

Tipični simptomi bolesti kod "jasne" simptomatske celijakije mogu biti dugotrajni proljev ili mnogobrojne obilne stolice, nenapredovanje na tjelesnoj težini, gubitak teka, nadutost trbuha te slabo razvijeni mišići. Kako se simptomi bolesti najčešće javljaju nekoliko tjedana ili mjeseci nakon uvođenja prehrane pšenicom, ječmom ili raži, mali su bolesnici u prvim mjesecima života zdravi i normalno se tjelesno razvijaju.

Jedini simptom bolesti u bolesnika s netipičnim oblicima celijakije može biti slabokrvnost zbog nedostatka željeza koja uporno traje unatoč dugotrajnom liječenju. Nizak rast veće djece ili adolescenata također može biti jedini simptom bolesti. Ako se bolest na vrijeme dijagnosticira te otpočne bezglutenska dijeta, normalizira se i lučenje hormona rasta.

Kožna celijakija ili herpetiformni dermatitis oblik je bolesti karakteriziran pojavom sitnijih mjehurića na koži koljena, laktova i bedra bolesnika. Celijakija se može očitovati i slikom psorijaze te gubitka kose dijela vlasišta ili čak cijelog vlasišta.

Nadalje, celijakija se može manifestirati slabijom plodnošću oboljele osobe, znakovima srčane bolesti kao što su upala srčane ovojnice – perikarditis te proširenje srca sa znakovima popuštanja njegove funkcije. Postoje i neke endokrinološke bolesti koje mogu biti posljedica nepodnošljivosti glutena, kao što je smanjena ili pojačana aktivnost štitnjače.

Poremećaj u razvoju zubne cakline nalazi se u 30 posto neliječenih bolesnika. Bolesnici koji pate od celijakije mogu oboljeti od šećerne bolesti, autoimune upale štitnjače, autoimune upale jetre, autoimune upale sluznice želuca, oštećenja nadbubrežne žlijezde i dr.

Neurološki poremećaji bolesnika koji pate od celijakije su pojava epilepsije, cerebelarne ataksije, polineuropatije i teške miastenije. Bezglutenska dijeta i ovdje može imati presudnu ulogu u nestanku simptoma bolesti.

Sumnju na celijakiju u 80 posto točnosti otklonit će nam krvni test antitijela na gluten, kao i tkivna transglutaminaza ili utvrđivanje genetske predispozicije. Za točnu dijagnozu nužna je biopsija sluznice tankog crijeva.

Hrana kao lijek

Bezglutenska prehrana je zdravstvena prehrana koja isključuje gluten koji je protein pšenice, raži, ječma, zobi i botaničkih srodnika ovih vrsta kao što su Pira, Farina, Semolina, Triticale. Za oboljele od celijakije štetno je brašno spomenutih žitarica i sve namirnice od brašna - kruh, tjestenina te razna industrijska hrana.

Ukoliko se ne liječi kako treba, celijakija može biti povezana s ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

Problem je održavanje striktne bezglutenske dijete jer gluten je u industriji popularan dodatak za zgušnjavanje ili podloga za boje i arome koje se dodaju u proizvode široke potrošnje. Namirnice također mogu biti kontaminirane glutenom tijekom proizvodnje ili pakiranja. Za održavanje dijete prijeko je potrebno znati koja hrana u svojem sastavu sadrži gluten, a koja ne sadrži.

Bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam. Gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga čine zamjenjive su brojnim drugim prehrambenim izvorima. Uzimanjem hrane bez glutena niste lišeni niti jednog važnog nutritivnog sastojka, niti vitamina i minerala koji se ne bi mogli nadoknaditi drugom hranom.

Uz striktnu bezglutensku dijetu stanje organizma potpuno se normalizira. I za ovu dijetu vrijede osnovna pravila pravilne prehrane koja vrijede i za zdrave osobe.

Priprema bezglutenske prehrane nije teško ostvariva, ali zahtijeva promjene ustaljenih prehrambenih navika. Temelji se na točnoj informiranosti, pravilnom izboru namirnica, pozornosti prilikom pripreme i posluživanja hrane.

Bezglutensko kuhanje identično je normalnom kuhanju. Mnoga se jela mogu pretvoriti u bezglutenska bez ikakvih poteškoća ako se upotrebljavaju prirodno bezglutenske namirnice.

Mnogi dijelovi nekog obroka mogu se pripremiti tako da su bezglutenski, a da se pritom ne gubi na okusu:

  • Umaci se mogu zgušnjavati škrobnim brašnom ili krumpirom. Čak se i priprema holandskog umaka može pripremiti na takav način. Gotova sredstva za zgušnjavanje umaka često su bez glutena.
  • Kroketi ili nabujci također će se dobro vezivati krumpirovim, škrobnim ili kukuruznim brašnom.
  • Kod pripreme ribljih jela može se upotrijebiti čisto kukuruzno brašno.
  • Povrće se može pripremati i bez umaka s brašnom. Okus pojedinog povrća osobito će doći do izražaja kada se stavi samo na maslac.
  • Juhe, žličnjaci, odresci od krupice ili puding od fine kukuruzne ili rižine krupice bit će jednako dobra jela poput onih pripremljenih od pšenične krupice.

Danas jedina terapija bolesti jest striktna bezglutenska dijeta za cijeli život. Uvođenjem takve prehrane crijevna sluznica se opravlja i simptomi koji su tome prethodili nestaju. Osoba koja je na striktnoj bezglutenskoj prehrani može biti zdrava kao i drugi ljudi.

Bezglutenska zdravstvena dijeta isključuje iz prehrane proizvode koji sadrže i najmanje količine (>0, 002 ppm) glutena. Potrebno je striktno paziti pri izboru namirnica za prehranu. Prehranu bez skrivenih izvora glutena nije jednostavno provoditi. Poteškoću stvara što se gluten može skrivati u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima hrane. Može se nalaziti u procesuiranoj hrani, lijekovima i nekim sredstvima za održavanje higijene usta. Opasnost postoji i od kontaminacije hrane glutenom.

Istraživanja celijakije

Kako bi se naglasio problem celijakije, Europska unija izdvaja sredstva za program istraživanja celijakije (u sklopu Petog /EC/ okvirnog programa). Projekt celijakijskog okupljanja u Europskoj uniji, koji je započeo 1. siječnja 2000. godine, koordinira Europska udruga industrije žitnog škroba (AAC) i ujedinjuje istraživanja iz 16 europskih laboratorija u sedam različitih zemalja. Znanstveni podaci i analize različito shvaćenih aspekata ove bolesti, kojima se bavi ovo istraživanje, pridonosit će nalaženju boljih rješenja za one koji pate od ove bolesti.

O razlozima i posljedicama nepodnošenja glutena trenutačno raspravlja nekoliko skupina europskih stručnjaka uključenih u problematiku regulacije povezane s hranom. U tom kontekstu, program istraživanja celijakije fokusirat će se na mjere prevencije ove bolesti na europskoj razini te praćenje njezinih genetskih i bioloških sastavnica.

Autor:
Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju

Podravkini proizvodi bez glutena

Podravka d.d. oblikovala je popis proizvoda iz svojeg asortimana za koje je, s obzirom na sastav, što je i potvrđeno specifičnim analizama za ispitivanje sadržaja glutena, utvrdila da ne sadrže gluten. Sadržaj glutena u hrani bez glutena može biti najviše 20 mg/kg suhe tvari namirnice.

Podravka d.d. nema namjensku proizvodnju bezglutenskih proizvoda. Svi proizvodi na popisu, proizvodi su iz redovitog proizvodnog asortimana Podravke d.d.

Kako bi se osiguralo da proizvodi na listi odgovaraju utvrđenju bez glutena, Podravka d.d. provodi monitoring sadržaja glutena.
U slučaju da se tijekom monitoringa utvrdi prisustvo glutena, Podravka d.d. će bez odlaganja ažurirati popise proizvoda.

Izmjene i dopune liste vršit će se s obzirom na izmjene u proizvodnom asortimanu.
Datum zadnje izmjene 10. studenoga 2023.

GRUPA PROIZVODANAZIV PROIZVODA
PRERAĐENA HRANA NA BAZI ŽITARICA ZA DOJENČAD I MALU DJECURižolino
Lino 3 žitarice
Lino Čokolino bez glutena
Rižolino jabuka s komoračem
DJEČJA HRANALino jabuka
Lino kruška
Lino marelica
Lino breskva
Lino jabuka i kruška
Lino jabuka i banana
Lino jabuka i šljiva
Lino jabuka i keks
Lino voće s rižom
Lino kruška i banana
Lino marelica i breskva u jabuci
Frutolino jabuka, kruška i banana
Frutolino kruška i marelica
Frutolino jabuka, mango, breskva
Frutolino kruška, jabuka, komorač
KREM PROIZVODILino lada duo
Lino lada milk
Lino lada nougat
Lino lada Kokos
Lino lada gold
Lino lada twist gold/milk
ŽITARICE ZA DORUČAKLino honey rings
Lino chocolate caramel flakes
LINO SNACK PROIZVOD-FLIPSLino moj prvi flips mrkva
Moj prvi flips
PROIZVODI POVRĆA
PROIZVODI RAJČICAKoncentrat rajčice
Pasirana rajčica
Bio pasirana rajčica
Sjeckana rajčica
Bio sjeckana rajčica
Sjeckana rajčica s bosiljkom i origanom
Pelat rajčica
Bio pelat rajčica
STERILIZIRANO POVRĆEGrašak
Mahune
Mrkva kockice
Kukuruz šećerac
Šampinjoni
Grah (crveni, bijeli  smeđi, crni, crnooki)
Slanutak
Povrtni namaziNamaz od ajvara i slanutka
Namaz od cikle
Namaz od povrća i sjemenki
Namaz od rajčica i tikvica
Namaz od tikvica i kvinoje
Pasterizirano povrćeKrastavci
Paprika pečena
Paprika filet
Paprika rezana
Feferoni (blagi, ljuti)
Cikla
Miješana salata
Masline zelene
Masline punjene pastom od paprike
Zelene masline otkoštićene
Crne masline
Đuveč
Gotovi prilozi i umaciSenf (estragon, rustica, gold, dijon)
Šampinjoni umak
Salsa blaga umak
Napoletana umak
Bosiljak umak
Hren
Ajvar (blagi i ljuti)
Ajvar blagi uprženi
Ajvar ljuti uprženi
Ajvar blagi od pečenih paprika
Ajvar ljuti od pečenih paprika
Ketchup (blagi, ljuti, jalapeno)
Pizza ketchup
PROIZVODI VOĆA
PEKMEZPekmez od šljiva
DŽEMMiješano voće
Marelica
Šipak
Višnja
DŽEM EXTRADžem extra jagoda
Džem extra šumsko voće
Džem extra višnja,
Džem extra malina
DŽEM -20gMalina
Kupina
Jagoda
Borovnica
VOĆNI NAMAZ 500 gMiješano voće
Marelica
Šipak
VOĆNI NAMAZ 220 g 100% IZ VOĆABrusnica- jagoda
Borovnica
Kruška-marelica
Crno voće (kupina, borovnica, aronija)
KOMPOTIKompot breskva oguljene polovice u sirupu
Kompot breskva
Kompot marelica
Kompot voćni koktel
Kompot ananasa
Kompot višnja bez koštica
Kompot od šljiva sa košticama
ČAJKamilica
Kamilica sa medom
Šipak
Lipa
Metvica
Zeleni
Zeleni s limunom
Indijski
BIO Ciciban
Kopriva
Planinski
Đumbir s limunom
Velebitski čaj
Dinarski čaj
Majčina dušica
Otpornost
San
Urosal
Hibiskus
Detox
Digest
Bronho
Imuno
Voćni s okusom jagode s vanilijom
Voćni s okusom šumskog voća
Voćni s okusom brusnice
Voćni s okusom borovnice
Voćni okus jabuka s cimetom
Voćni  okus naranča s cimetom i klinčićem
Voćni malina i kupina s vanilijom
Voćni  okus limun i limeta
Voćni Bakin
Voćni malina brusnica
Voćni šumska jagoda acai
Voćni okus mango breskev
Kamilica-rinfuza
Šipak rinfuza
Voćni-rinfuza
Brusnica-rinfuza
Jagoda-Malina rinfuza
Planinski rinfuza
Divlja trešnja rinfuza
Jagoda-vanilija rinfuza
Vitalna malina rinfuza
Šumsko voće rinfuza
DODACI JELIMAVegeta
Vegeta Natur
Vegeta Natur Chili
Vegeta Natur Mediteran
Vegeta Bio 120 g, vrećica
Vegeta & Spirulina, limenka 140 g
Vegeta Maestro Muškatni oraščić cijeli 15 g, vrećica
Vegeta Maestro Ljuta paprika 100 g, vrećica
Vegeta Maestro Slatka paprika 100 g, vrećica
Vegeta Maestro Slatka paprika 200 g, vrećica
Vegeta Maestro Slatka paprika 400 g, vrećica,
Vegeta Maestro Slatka paprika 1 kg, vrećica
Vegeta Maestro Crni papar mljeveni 45 g, bočica
Vegeta Maestro Crni papar mljeveni 100 g, vrećica
Vegeta Maestro Crni papar mljeveni 660 g, doza
Vegeta Maestro Crni papar mljeveni 1 kg, vrećica
Vegeta Maestro Cimet u kori 10 g, vrećica
Vegeta Maestro Kajenski papar 38 g, bočica
Vegeta Maestro Šareni papar zrno 40 g, bočica
Vegeta Maestro Chili i sol 40 g, bočica
Vegeta Maestro Crni papar zrno 42 g, bočica
Vegeta Maestro Crni papar zrno 650 g, doza
Vegeta Maestro Crni papar zrno 1 kg, vrećica
Vegeta Maestro Cimet mljeveni 45 g, bočica
Vegeta Maestro Cimet mljeveni 1 kg, vrećica
Vegeta Maestro Kurkuma mljevena 44 g, bočica
Vegeta Maestro Đumbir mljeveni 30 g, bočica
Vegeta Maestro Češnjak granule 55 g, bočica
Vegeta Maestro Češnjak granule 750 g, doza
Vegeta Maestro Peršin usitnjeni list, 13 g, bočica
Vegeta Maestro Peršin usitnjeni list, 130 g, doza
Vegeta Maestro Origano usitnjeni 10 g, bočica
Vegeta Maestro Origano usitnjeni 170 g, doza
Vegeta Maestro Origano usitnjeni 750 g, vrećica
Vegeta Maestro Ljupčac usitnjeni 12 g, bočica
Vegeta Maestro Bosiljak usitnjeni 14 g, bočica
Vegeta Maestro Dimljena paprika 1 kg, vrećica
Vegeta Maestro Morska sol krupna, jodirana 100 g, bočica
Salut 125 g
Salut 150g
VEGETA MARINADEUniverzalna Vegeta Grill Classic marinada,
Češnjak Vegeta Grill Češnjak marinada,
Pikant Vegeta Grill pikantna marinada
ZAMRZNUTO POVRĆEGrašak
Grašak mrkva
Povrće za francusku salatu
Kraljevski mix
Špinat
Brokula
Mahune zelene
Meksički mix
MEDMed cvjetni
OSTALOŠećer u vrećici
DOLCELA SLASTICE
BASIC ASORTIMAN
PRAŠAK ZA PUDINGPuding okus vanilija 37 g
Puding okus čokolada  45 g
Puding okus jagoda 40 g
Puding okus malina 40 g
Puding okus lješnjak 40g
Premium puding okus nougat 48 g
Premium puding čokolada 53 g
Premium puding bourbon vanilija 37 g
Premium puding kokos 46 g
Premium puding Toffee 43 g
Premium puding Kikiriki 40 g
Premium puding borovnica 40 g
HI Protein puding Vanilija 35 g
HI Protein puding Čokolada 35 g
PRAŠAK ZA PJENE I KREME, SHAKE-OVEŠlag pjena –priprema s vodom 42 g
Šlag hit 42 g
Šlag krema okus vanilija 45 g
Šlag krema okus čokolada 60 g
Šlag krema okus jagoda 66 g
Šlag krema okus karamela 60 g
Šlag krema okus nougat 60 g
Šlag pjena 36 g
HI Protein Cheesecake Malina shake 40 g
HI Protein Cookie shake 40 g
HI Protein Brownie shake 40 g
HI Protein Tiramisu shake 40 g
PRIPOMOĆ ZA PEČENJEPrašak za pecivo 12 g
Vanilin šećer 10 g
Želatina instant 20 g
Želin 3:1
Želin 2:1
Želin 1:1 25 i 75 g
Gussnel 30 g
Gussnel za slana jela 30 g vrećica
MJEŠAVINE ZA KOLAČEGF Američke palačinke I Waffles 250 g
GF Cookies 250 g
GF Muffins Čokoladni 235 g
GF Brownies Double Choco 235 g
Party Torta Gluten Free 420 g
OSTALOŠlag 5+
MESNA INDUSTRIJA DANICA
KOBASIČARSKI PROIZVODI
TRAJNI PROIZVODIZimska kobasica
Čajna kobasica
Srijemska kobasica
Kulen maxi
Kulen
Dalmatina
Panceta
POLUTRAJNI PROIZVODIBečka
Tirolska
Šunkarica
Jeger
Šunka u ovitku
Šunka za pizzu gastro
Sendvič šunka
Pileća FIT & FINA šunka
Pureća FIT & FINA šunka
Pileća LINO šunka
Pureća LINO šunka
Kranjske kobasice
Kranjske kobasice pikant
Obiteljska kobasica
Grill kobasice
Parizer
Hrenovke
Podravski špek
Suha svinjska nogica
Suha svinjska koljenica
ŽITO
BOMBONIŠumi tvrdi bon herba original 48 g
Šumi tvrdi bon herba naranča 48 g
Šumi tvrdi bon švicarski mentol 100 g
Šumi tvrdi bon visoki c 100 g, 400 g
Šumi tvrdi bon šum jabuka 100 g, 400 g
Šumi mix bon 400 g
Šumi karamela fru fru 100 g, 400 g
Šumi karamela mega tatoo 74 g
Šumi gumi bon herba eukaliptus 90 g
Šumi gumi bon herba crni ribiz 90 g
Šumi gumi bon herba naranča đumbir 90 g
Šumi žele bon fruit jelly 400 g,
Šumi gumi bon herba č ribez am slamnik 9
Šumi trdi bon kava bombon 48 g
RIŽE I KAŠERiža dugog zrna 800 g
Riža parboiled dugog zrna 5 kg
Riža parboiled dugog zrna 800 g
Riža parboiled vakuum 1 kg
Riža boil in bag 4x125 g np
Riža sant andrea vakum 1 kg
Riža sant andrea 500 g
Riža sant andrea 500 g tkk
Riža arborio vakuum 1 kg np
Riža arborio vakuum 1000 g tkk
Riža za domaća jela 1 kg doz hrv
Riža okruglo zrno 10 kg
Riža 800 g kd tkk
Riža blazinica 800 g
Riž bio vak 800 g
Kaša prosena 250 g 
CRISPY KRUHKIŽito Crispy kruhki klasik 150 g
Žito Crispy kruhki 5 žitarica 150g
Žito Crispy kruhki kvinoa 150 g
Spar Vital kruhki klasik 150 g
DOPEKA KRUH Be free brezglutenskiŽito kruh bg klasik pak 250 g
Žito kruh bg s semeni pak 250 g
Žito kruh bg klasik pp pak zam 250 g
Žito kruh bg ajdov pp pak zam 250 g
Žito kruh bg s semeni pp pak zam 250 g
Žito pecivo bg s semeni pp pak zam 3x60 g
Žito pecivo bg klasik pp pak zam 3x60 g
RIBLJI PROIZVODI
RIBLJI PROIZVODIEva Tuna komadi u biljnom ulju 80 g
Eva tuna komadi u biljnom ulju 160 g
Eva Tuna komadi u vlastitom soku 160 g
Eva Tuna komadi u maslinovom ulju 80 g
Eva Tuna komadi u maslinovom ulju 160 g
Eva tuna komadići u biljnom ulju – usitnjeni 160 g
Eva Jadranske sardine u biljnom ulju 100g
Eva Jadranske sardine u maslinovom ulju 100g
Eva Jadranske sardine s limunom 100g
Eva Jadranske sardine pikant 100g
Eva Jadranske sardine s rajčicom 100g
Eva Jadranske sardine s povrćem 100g
Eva skuša fileti u biljnom ulju 100g
Eva skuša s povrćem 100g
Eva Tuna fileti u biljnom ulju 100g
Eva tuna fileti u maslinovom ulju 100g
Eva Tuna s povrćem 100g
Eva Tuna s rajčicom 100g
Eva Tuna komadići u biljnom ulju 100g
LAGRIS
RIŽELagris Riža bijela srednjezrnata 5 kg
Lagris Riža parboiled srednjezrnata 5 kg
Lagris Riža bijela dugo zrno  5 kg
Lagris Riža bijela dugo zrno parboiled 5 kg
Lagris Riža arborio 3kg
Lagris Riža bijela dugo zrno 1 kg
Lagris Riža oljuštena 1 kg
Lagris Riža bijela srednjezrnata 25 kg
Lagris Riža bijela srednjezrnata 1 kg
OSTALOHr grah šareni pinto 1 kg

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.