Moj profil
Božić bez straha od kalorija
Božić bez straha od kalorija

Božić bez straha od kalorija

Preporuča se obroke obogatiti pirjanim povrćem i svježim salatama budući da su bogati tvarima koji stvaraju osjećaj sitosti te na taj način sprječavaju prejedanje.

Božićni blagdani su tradicionalno razdoblje kada okupimo obitelj i prijatelje uz blagdanski stol te vrlo često gotovo svi pretjeramo s unosom hrane i pića. Iako je vrlo teško slijediti postulate pravilne prehrane za vrijeme Božića, budući da ne pripremamo hranu samo za sebe već i za ostale drage ljude, postoji nekoliko sitnih savjeta uz pomoć kojih možemo regulirati unos hrane i pića i na taj način spriječiti prejedanje i osjećaj grižnje savjesti tijekom blagdana.

Najveći problem tijekom blagdana predstavlja prekomjeran unos energije, odnosno kalorija budući da blagdanski ručkovi i večere uključuju nekoliko slijedova jela i bogati blagdanski stol, a i veličine porcija tijekom blagdana su nam veće što može dovesti i do unosa od 4000 kcal/dan.

Raskošna tava

Najjednostavnije što možemo napraviti za sprječavanje pretjeranog unosa kalorija tijekom dana je ograničiti se na jedan glavni obrok dnevno, ukoliko znamo da nas očekuje bogati ručak ili večera. To znači da možemo pojesti uobičajeni doručak, uživati u blagdanskom ručku, a umjesto deserta za ručak, pojesti ga kao obrok umjesto večere. Ukoliko pak očekujemo bogatu večeru, nakon doručka za ručak možemo pojesti laganiji obrok poput voćne salate ili povrtne s mesom ili manje masnim sirom.  

Pureća rolada s mlincima

Za vrijeme velikih blagdanskih obroka, poželjno je odabirati manje masnu hranu poput bijelog mesa purice te suzdržati se od zalijevanja mlinaca masnoćom od mesa. Preporuča se obroke obogatiti pirjanim povrćem i svježim salatama budući da su bogati prehrambenim vlaknima koji stvaraju osjećaj sitosti te na taj način sprječavaju prekomjeran unos hrane. Kako bi osigurali da želudac na vrijeme javi mozgu da je sit, u hrani treba uživati i jesti je polagano pa stoga slobodno razgovarajte i družite se s dragim ljudima za vrijeme obroka te produljite vrijeme boravka za stolom jer je to i bit blagdana.  

Za vrijeme Božića ne moramo se suzdržavati od hrane koju volimo niti pribojavati blagdanskog stola, ali niti ne moramo pojesti svako jelo sa stola, već odabrati ono koje je najbolje za nas i koje će nas zasititi te napuniti tanjur samo jednom i polako uživati u blagdanskom obroku.    

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.