Moj profil
7 namirnica za zaštitu od sunca
7 namirnica za zaštitu od sunca

7 namirnica za zaštitu od sunca

Antioksidansi poput vitamina E, selena, likopena, beta-karotena, epigalokatehina i omega-3 masnih kiselina najsnažniji su borci protiv štetnog učinka sunčevih zraka.

Ljeto je većini ljudi najdraže godišnje doba jer ono, osim što znači godišnje odmore i uživanje u slobodi od uobičajenih obveza, može donijeti prekrasnu preplanulu put uz koju svi nekako izgledamo bolje.

Za preplanulu put zaslužno je izlaganje sunčevim zrakama. Međutim, vanjski izgled ne odražava uvijek ono što se događa u stanicama kože nakon izlaganja suncu.

Za borbu organizma protiv opeklina potrebno je unositi hranu bogatu antioksidansima koji djeluju zaštitno na stanice kože i kolagen.

Iako možda golim okom nije vidljivo na licu i tijelu, pretjerano izlaganje suncu može donijeti nepovratna oštećenja kože i organizma.

Kreme sa zaštitnim faktorom, izbjegavanje sunca sredinom dana između 11 i 16 sati te sunčane naočale i dalje ostaju kao prvenstveni oblik zaštite, a pojedina hrana odnosno njezini sastojci mogu bitno pridonijeti očuvanju kože od opeklina i oštećenja.

Antioksidansi protiv opeklina

Hranjive tvari koje mogu pomoći u zaštiti stanica kože od sunca i opeklina upravo su one koje mogu spriječiti njezino oštećenje – antioksidansi. Pretjerano izlaganje sunčevim zrakama dovodi do izlaganja stanica kože tzv. oksidativnom stresu, a upravo antioksidansi hvataju slobodne radikale i mogu smanjiti rizik od nastanka opeklina i posljedično oštećenja stanica kože.

7 namirnica u borbi protiv opeklina

1. Lubenica

Kraljica ljetnog voća lubenica zapravo je i odlična namirnica u borbi protiv opeklina izazvanih sunčevim zrakama. Razlog je tomu sadržaj biljnog pigmenta likopena koji djeluje antioksidativno, može spriječiti razaranje kolagena u koži i očuvati zdravlje i elastičnost kože.

2. Rajčica

Kao i lubenica, i rajčica je izvrstan izvor likopena pa samim time može djelovati antioksidativno na moguća oštećenja kože.

3. Losos

Losos je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje su snažan antioksidans. Djeluju protuupalno te tako mogu spriječiti upalne reakcije u koži koje mogu nastati izlaganjem suncu.

4. Orašasti plodovi i sjemenke

Bogati su vitaminom E koji je poznat kao antioksidans, ali i selenom – mineralnom tvari koja je također važna u brojnim antioksidativnim reakcijama u organizmu.

5. Zeleni čaj

Epigalokatehin jedna je od najsnažniji tvari koje zeleni čaj sadrži, a također djeluje antioksidativno i protuupalno. Može spriječiti razaranje kolagena te smanjiti posljedice oštećenja kože UV zračenjem.

6. Mrkva

Kao jedna od namirnica najbogatijih beta-karotenom, mrkva je iznimno poželjna u prehrani tijekom ljetnih mjeseci. Razlog je tomu što beta-karoten može pomoći u očuvanju kože te tako smanjiti rizik od nastanka opeklina uzrokovanih izlaganjem suncu.

7. Jogurt

Većina neobranih jogurta sadrži vitamin E, ali i cink koji oboje djeluju antioksidativno, osnažujući tkivo kože i smanjujući rizik od oštećenja.

Međutim, ako već dođe do oštećenja i opeklina, jogurt je također jedna od najboljih namirnica za njihovo ublažavanje.

Glavni je razlog tomu što zbog „dobrih bakterija“ jogurt djeluje protuupalno. Opečena koža sklona je suhoći i ljuštenju pa nanošenje jogurta omogućava dovoljnu vlažnost i hidraciju kože, a čvrsti jogurti prilično su jednostavni za nanošenje pa su stoga pogodni za opekline.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.