Moj profil
5 namirnica za bolje zdravlje
5 namirnica za bolje zdravlje

5 namirnica za bolje zdravlje

Trendovi u prehrani izmjenjuju se zapanjujućom brzinom i ponekad je teško definirati što je zdravo, a što nije. No sljedećih nekoliko namirnica redovito prolaze test kada je riječ o pozitivnom utjecaju na ljudski organizam.

Tempeh

Još jedan proizvod od soje, koji visokim sadržajem proteina i omega-3 masnih kiselina vrlo uspješno zamjenjuje meso, a dobiva se od fermentiranih sojinih zrna. U usporedbi s mesom manje je kaloričan i sadrži manje masnoće. Pokusi su dokazali da djeluje povoljno na srce, smanjuje visoki tlak, olakšava tegobe uzrokovane artritisom te čak smanjuje simptome nekih psihičkih bolesti, kao što je depresija. Preporučuje se i kod problema s probavom i crijevima jer sadrži dosta vlakana. Tempeh se prilično lako pripravlja; čvrste je konzistencije i ne raspada se pri kuhanju. Prije termičke obrade se marinira, a zatim peče, prži ili dodaje u wok, a samljeven je odličan u umacima i juhama.

su koristili drevni Azteci pa spada u najstarije žitarice na svijetu, iako je nakon dosta stoljeća zaborava tek sada ponovno otkrivamo.

Alge

Zovu ih hranom novog doba. Sadrže izuzetno puno minerala (magnezija, željeza, kalcija i folata), više no i jedna vrsta povrća, a pritom su i odličan izvor vitamina B. Zanimljivo je da sadrže sve minerale koji se mogu naći i u ljudskoj krvi, i to u gotovo jednakim koncentracijama. Imaju vrlo malo kalorija, gotovo ništa masnoće, a posebno se preporučuju ljudima koji se inače hrane brzom hranom i pate od stresa i/ili povišenog kolesterola. Razne vrste algi moguće je pripremiti na brojne načine: s njima se radi sushi, dodaju se juhama, salatama, mahunarkama (dodate li ih u procesu kuhanja, umanjuju napuhavanje) ili se sušene jedu kao snack.

Kelj

Zeleno lisnato povrće poznato je po snažnom detoksikacijskom učinku i antikancerogenom djelovanju. Zbog visokog sadržaja karotenoida, dokazao se korisnim i u prevenciji očnog katarakta. Bogat je vitaminima A, C i B, te manganom, bakrom, kalcijem i željezom. Kelj je pogodan za razne vrste pripremanja: kuha se, pirja, priprema na salatu, kao juha i varivo, a najbolje ga je kombinirati s češnjakom, lukom i maslinovim uljem.

Quinoa

Ova "superžitarica“ vrlo je bogata proteinom. Zapravo se radi o sjemenki biljke iz porodice u koju spada i špinat, no kulinarski se svrstava u žitarice. Kao i amaranth, vrlo je stara i nekada je činila osnovu u prehrani Inka. Ono po čemu se razlikuje od većine žitarica je aminokiselina lizin koja pomaže u regeneraciji tijela te jačanju imuniteta, a sadrži i vitamin B6 (koji ponekad nedostaje vegetarijancima), tiamin, niacin, kalij, riboflavin, bakar, cink i magnezij. Quinoa se prije kuhanja može popeći ili namočiti, u kuhanju se "rascvjetava“, a jednako dobro pristaje uz slatka jela, primjerice s voćem i lješnjacima, kao i uz slana jela s povrćem i začinskim biljkama. Kuhana se može dodati i u juhe, variva, jela iz woka, složence ili u salatu.

Amaranth

Žitarica najsitnijeg zrna iznimno je bogata proteinima, željezom i vlaknima. Također sadrži lizin, a ne sadrži gluten. Od vitamina bogata je skupinama A i C, te kalcijem, kalijem i fosforom. Amaranth je vrlo probavljiva žitarica, a sadrži i tokotrienole, vrstu vitamina E koja pomaže u snižavanju kolesterola. Zanimljivo je da su je poznavali i koristili i drevni Azteci pa spada u najstarije žitarice na svijetu, iako je nakon dosta stoljeća zaborava tek sada ponovno otkrivamo. Od amarantha se radi brašno za pravljenje kruha, tjestenine i palačinki. Obavezno se miješa s brašnom drugih žitarica jer ne sadrži gluten. Kuhani amaranth može se dodati slatkim kašama, juhama ili salatama. Može se ispeći i na malo ulja u tavi, kao kukuruzne kokice.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.