Moj profil

Tekuće masline i ostala kultna jela poznatih chefova

Svatko tko voli vrijeme provoditi u kuhinji, ima svoje jockere, jela koja obožava i koja mu uvijek uspijevaju, čak i zatvorenih očiju. Isto je i s velikim chefovima: „Kamenice i biseri“, „Tekuće masline“, „Meat Fruit“ samo su neka od tih gastro čuda…

Poznati  chefovi

I oni imaju svoje omiljene recepte, bilo zato jer su ih usavršavali godinama ili ih smatraju simbolom svoje gastro filozofije ili ih jednostavno podsjećaju na djetinjstvo. Činjenica je da postoje kultna jela, koja ne samo da privlače brojne znatiželjnike, koji su spremi platiti stotine eura, već će ostati zabilježena kao prekretnice u povijesti gastronomije.

Recepti tih jela su uglavnom dostupni na internetu i tisuće kuhara amatera se već iskušalo u njihovoj pripremi. Oni predstavljaju izazov u svakom pogledu.     

Tekuće masline, kamenice i biseri, Ebleskiver i ostala čuda

Massimo Bottura, čiji je restoran «Osteria Francescana» u Modeni prošle godine izbran za najbolji na svijetu, vrlo je ponosan na svoj «Croccantino di Foie Gras» ili foie gras u obliku sladoleda na štapiću.

Bottura gušću jetru najprije drži nekoliko sati u mlijeku, a nakon toga marinira u calvadosu i začinima cijelu noć. U međuvremenu u pećnici lagano prži bademe i lješnjake sa šećerom i vanilijom. Jetru kasnije kuha u vakumu, nakon čega je uvalja u grubo samljeveno suho voće. Središte kuhane jetre lagano izdubi i puni najboljjim balsamičkim octom, te zatvara drvenim štapićem. Gospodo, Magnum od foie gras je spreman!

Tekuće masline pripremaju se od soka koji se dobije centrifugom i cijeđenjem zelenih maslina, a sok se potom formira  u jajolik oblik maslina, koji unutar gumenkaste i sjajne opne ostaje tekuć.

Kalifornijski chef Tomas Keller, koji u Napa Valleyju ima svoj poznati restoran «The French Laundry», jedan je od začetnika molekularne gastronomije. Nema gosta koji je izašao iz njegovog restorana, a da nije probao svjetski slavne «Kamenice i biseri». Glavni sastojci Kellerovog najpoznatijeg jela su tapioka, kamenice i kavijar.

Tapioka se kuha u mlijeku i vrhnju, te joj se doda slani zabajon, što predstavlja temeljac jela i njegove prezentacije. Kamenice se poširaju i stave u temeljac, te se na kraju doda žlica crnog kavijara. Mnogi tvrde da se radi o najboljem jelu na svijetu!

«Tekuće masline» jedno su od najpoznatijih kreacija Španjolca Ferrana Adrije, kao i jedno od najreprezentativnijih jela molekularne gastronomije. Adrija je tijekom godina u El Bulliju bio ne samo chef, nego i znanstvenik, koji je šest mjeseci godišnje provodio u kuhinji, a ostalih šest u laboratoriju.

«Tekuće masline» pripremaju se od soka koji se dobije centrifugom i cijeđenjem zelenih maslina, da bi se kasnije taj isti sok oblikovao u jajolik oblik maslina, koji unutar gumenkaste i sjajne opne ostaje tekuć. Oni koji su ih probali, uglavnom ih opisuju kao «eksploziju okusa»!

Nakon što si je priuštio stanku od nekoliko godina, jedan od najinventivnijih chefova današnjice, Rene Redzepi, od ove jeseni ponovo otvara vrata svog restorana Noma u Kopenhagenu. Što je na novom meniju ne znamo, ali od «starih» jela jedno od najupečatljivijih je «Ebleskiver», neka vrsta pržene slane krafne, kroz koju ulijeće i djelomično izlijeće inćun.

Dakle s jedne strane krafne vidimo riblju glavu, a s druge rep! Svakako, okus nije prvo čega se sjećamo kad govorimo o «Ebleskiveru», već na prvo mjesto stavljamo složenost u izvedbi i svakako maštovitost u spajanju dviju tradicionalnih sastojaka skandinavske kuhinje, dizanog tijesta i ribe.

Engleski chef Heston Blumenthal učinio je od svog londonskog restorana The Fat Duck gastronomsku metu, upravo zbog nevjerojatnih jela koje je osmislio. «Meat Fruit» je svakako jedno od najpoznatijih.

Radi se o pjenici od kokošje jetre i foie gras obloženoj želatinom od agruma, koja u trenutku iznošenja na stol izgleda poput male, sjajne mandarine. Na društvenim mrežama, Blumenthalova «mesna mandarina», jedno je od isprobavanijih recepata velikih chefova.

Davide Scabin nije rock zvijezda! Među svjetski poznatim chefovima, on spada među one najsramežljivije, koji ne vole da ih se prepoznaje na cesti. Pa ipak, neki od njegovih recepata postali su svjetski poznati! «Bubreg u džinu» svakako je jedan od njih!

Nakon što teleći bubreg skuha u vakumu pod niskom temperaturom, Scabin ga poslužuje u mlakom umaku od džina, senfa, kiselih krastavaca i brojnih suhih začina.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.