Moj profil
Soufflé party
Soufflé party

Soufflé party

Zagrizite u svoj pjenasti oblak užitka dok vam se sitni mjehurići tope u ustima. S okusom škampa, šparoga, jastoga, kestena, maslaca od kikirikija, tartufa, sira ili čokolade, karamele, kave, banane, narančinog cvijeta, badema, limuna...

Soufflé podatne, lagane, topljive i fine kremaste strukture idealan je pratilac gotovo svih prigoda. Pripisuju mu se i brojne ljudske osobine: od svojeglavosti, mističnosti, neobuzdanog temperamenta do hirovitosti. Čokoladni soufflé je ipak prvak među souffléima.

Sama riječ potječe iz kasnog 19.st. i francuskog - napuhati.

Odlučili ste svoje goste iznenaditi daškom luksuza i dekadencije, svojstvene za soufflé? Ukoliko ste odabrali pečeni soufflé, prije nego događaj organizirate, imajte na umu da će napuhan i pjenast biti samo 5 do 10 minuta nakon vađenja iz pećnice. Stoga je pečeni soufflé potrebno konzumirati netom pripremljenoga. Ohlađeni ili smrznuti dat će vam više organizacijske slobode.

Za pripremu party souffléa potrebno je prvo nabaviti kalupe. Uz one klasične porculanske, bijele boje, plosnatog dna i zaobljenog oblika, postoje i papirnati kalupi koji su primjereni za ohlađene ili smrznute soufflée. Kalupi se razlikuju i po veličini pa odaberite prigodi najpovoljniji.

Dva su osnovna sastojka svih souffléa: tučeni bjelanjci od jaja (za učinak napuhivanja i podizanja) i kremna osnova za okus.

Optimalno umutiti bjelanjke najčešće je ključ dobrog souffléa, ali i njegov najteži dio. Soufflé svoju visinu dobiva iz već spomenutih nježnih mjehurića zraka uhvaćenih u delikatnu strukturu. Samo savršeno istučen bjelanjak garancija je takve strukture. Tajna je znati kada je bjelanjak optimalno istučen. Premalo istučena jaja, rezultirat će ne dizanjem souffléa, dok prejako istučena mogu prouzrokovati pretvrd ili čak puknuće souffléa.

U osnovi vrlo jednostavno, zar ne?

Souffléi mogu biti slatki, slani, topli i hladni. Pečeni souffléi u pravilu su puno osjetljiviji od smrznutih ili ohlađenih souffléa, zbog toplih zračnih mjehurića koji su podložni bježanju ili "ispuhivanju".

Slane soufflée obično poslužujemo tople, kao glavno jelo, a mogu sadržavati: škampe, šunku, šparoge, jastog, kesten, maslac od kikirikija, tartufe, kozji sir, parmezan ili neki drugi sir, ružmarin, špinat, tikvice, poriluk, bundevu i dr.

U slatkim se souffléima nalaze: čokolada, karamel, kava, banana, narančin cvijet, bademi, limun, ananas, kupine i razni likeri i druge kombinacije. Dok su neki souffléi već kulinarski klasici, svakim se danom probijaju novi avangardniji recepti.

I još samo atmosfera. Uz uzbudljive soufflée neće vam trebati puno za "podizanje" partyja. Sama riječ soufflé potječe iz kasnog 19. stoljeća i francuskog souffler - napuhati. Iskoristite to za inspiraciju. Recimo: party s balonima, francuska glazba, a kombinirati možete sve od francuske litarature, komičnih stripova, arhitekturnih francuskih čuda, likovne umjetnosti, sjajnih filmova. Prepuštamo to vašoj mašti.

Iako, mišljenja smo da je soufflé sam po sebi zabavan, atraktivan i sa svrhom. Zar ne? Zagrizite u svoj pjenasti oblak užitka dok vam se sitni mjehurići tope u ustima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.