Moj profil
25. ožujak: Proslavimo Međunarodni dan vafla
25. ožujak: Proslavimo Međunarodni dan vafla

25. ožujak: Proslavimo Međunarodni dan vafla

Vafl, jednostavna a ukusna poslastica, uz bok pralinama i pivu, najprepoznatljiviji je belgijski brand rasprostranjen u cijelom svijetu koji si je zbog svoje popularnosti imao pravo prisvojiti čak 2 najukusnija dana u godini. Međunarodni dan vafla slavi se 25. ožujka, dok je vaflima posvećen i Nacionalni dan u Americi koji se obilježava 24. kolovoza.

A vafli su nastali…

Prvi potvrđeni spomen ove slastice seže u 9. stoljeće kada je zabilježeno postojanje kalupa za vafle, a najstariji recept za vafle datira u 14. stoljeće. Krajem 13. stoljeća vafli dobivaju specifičan reljefni raster u obliku saća.

Međunarodni dan vafla svoje porijeklo vuče iz Švedske u kojoj je 25. ožujka obilježen kao Våffeldagen.

Tijekom 16. su stoljeća vafli postali toliko popularni da su se konzumirali i prodavali posvuda, a francuski je kralj Charles IX. zakonom regulirao njihovu prodaju, odredivši da prodavači moraju biti udaljeni najmanje dva metra jedni od drugih kako ne bi dolazilo do nesuglasica.

Ništa bolja situacija nije ni danas što samo potvrđuje njihovu popularnost. Na ulicama Brisela, osobito na glavnim turističkim rutama, upitno je jesu li prodavači vafla međusobno udaljeni dva metra. Turistima se nude vafli raznih oblika, okusa i preljeva koji nemaju puno sličnoga s onim pravim.

Međunarodni dan vafla svoje porijeklo vuče iz Švedske u kojoj je 25. ožujka obilježen kao Våffeldagen. Pravi je razlog za obilježavanje ovog dana zapravo jezične prirode – naime Šveđani su na današnji dan obilježavali vårfrudagen odnosno „Our Lady’s Day“, čime se slavio početak proljeća. Ovaj se dan tijekom povijesti obilježavao jedenjem velike količine vafla pa je postao i Međunarodni dan vafla.

Najpoznatiji vafli

Najpoznatiji su vafli na svijetu upravo briselski četvrtasti vafli načinjeni od tijesta s kvascem i bjelanjkom, koji su lakši i hrskaviji od ostalih. Osim briselskih, poznati su vafli iz Liègea koji su manji, duguljastog i zaobljenog oblika, a tijesto im je gušće i slađe. Iako su najpoznatiji vafli oni s belgijskom adresom, danas se oni ipak najviše konzumiraju u Americi gdje su neizostavan dio američkog doručka.

Svaki vafl na svoj način

Vafl, iako ne toliko popularan na našim prostorima kao omiljena domaća palačinka, baš kao i ona, nudi pregršt mogućnosti kako za samu pripremu smjese, tako i za kasnije bogato ili manje bogato ukrašavanje. Tako neki koriste za smjesu kvasac kao u originalu, dok drugi  radije posežu za bržom verzijom koja koristi prašak za pecivo. Isto je i s namazima.

Belgijanci na vafl  nikad ne stavljaju čokoladu, kremu, šlag, već ponekad samo šećer u prahu. Nama su pak najdraži vafli “vulgaris“ s Lino Ladom Gold ili Voćnim namazom od maline i kokosa koji se savršeno nadopunjuju s teksturom tijesta.

Proslavite na najjače!

Međunarodni dan vafla možete proslaviti jednim partyjem vaflima (i proljeću) u čast na kojem ćete svojim gostima poslužiti samo najbolje od najboljeg. S receptom za belgijske vafle ne možete pogriješiti, a on vam osim osnovnog recepta nudi i razne kreativne ideje za posluživanje.

Vafli s jogurtom jednostavan je recept a dodatak Džema od borovnice čini ga posebnim. Da vafli ne moraju nužno biti u slatkoj varijanti, potvrđuju vafli od račića  ili zdrava slatka verzija.

Ako gosti budu zadovoljni (a ne vidimo razlog zašto ne bi) ponavljajte vafl party par puta godišnje. Ova poslastica to zaista zaslužuje!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.