Moj profil

Kanada

Vino, jabuke i šljive, patke iz jezera Brome, janjetina, razne vrste sira, jabučni sok, javorov sirup, šumske gljive... U Quebecu se zaista dobro jede, a stanovnici su majstori u pripremanju plodova mora.

Geografski položaj

Današnja kuhinja se razvila pod utjecajem naroda koji tu žive, a danas su to etničke skupine iz gotovo svih krajeva svijeta.

Kanada je smještena na sjeveru Sjeverne Amerike, glavni joj je grad Ottawa, a najveći gradovi Montréal, Toronto, Québec, Vancouver i Calgary.

Oko dvije trećine države okruženo je morem, a 35% površine prekrivaju šume. Klima je uglavnom kontinentalna, a na sjeveru subarktička i arktička. Stanovnici su uglavnom britanskog i francuskog porijekla.

Povijesni utjecaj

Starosjedioci, Indijanci i Eskimi, stvarali su temelje prve kanadske kuhinje: pemmican (mješavina suhoga mesa), meso bivola, divlja repa i divlja riža još uvijek nisu zaboravljeni.

Oko 1000. godine kanadsku su obalu naselili Vikinzi, a u 16. stoljeću Francuzi, kojima je 1791. pripala Donja Kanada (Quebec), dok su Englezi zaposjeli Gornju Kanadu (Ontario).

Današnja kuhinja se, naravno, razvila pod utjecajem naroda koji tu žive, a danas su to etničke skupine iz gotovo svih krajeva svijeta.

Karakteristike kuhinje

Quebec

Proizvodnja vina, uzgoj jabuka, krušaka i šljiva, uzgoj patki uz jezero Brome, janjetina, proizvodnja raznih vrsta sira, jabučnog soka, javorovog sirupa, šume bogate gljivama... Drugim riječima, u Quebecu se zaista dobro jede. Stanovnici su i majstori u pripremanju plodova mora, riba i školjaka. Neki od klasičnih recepata također su uvršteni u ovu kuhinju, a zaštitni znak je pot-en-pot (pita s morskim plodovima).

Ontario

Specifičnost mikroklime, posebno u krajevima uz jezera, odražava se u bogatim i raznovrsnim plodovima zemlje i jezera. Najveći urod daju jabuke, a u blagoj klimi južnog Ontarija uspijevaju i breskve, šljive i grožđe.

U ovom se području proizvodi i poznato slatko "ledeno vino" (ice wine). Grožđe se, naime, bere zamrznuto, na temperaturama od oko -10˚C, obično u hladnim noćima tijekom siječnja, kada se na zvuk sirene bude vinari koji kreću u berbu.

British Columbia

Najzapadnija kanadska regija, koja graniči s Pacifikom, poznata je kao kraj bogat lososom. Ljetni ulov se suši, zamrzava, dimi ili konzervira i jede cijele godine.

Grad Vancouver, star tek stotinjak godina, nema dugu kulinarsku tradiciju, a otvoren je mnogim utjecajima: lagani okusi zapadne obale (San Francisca) miješaju se s azijskom gastronomskom kulturom brojnih zajednica doseljenika. Lijepi krajolici i blaga klima stvorili su idealne uvjete za prirodan rast povrća i voća, u tolikoj mjeri da starosjedioci nisu imali potrebu baviti se agrikulturom.

Losos, iverak i plodovi mora najčešće završavaju kao jela s roštilja (na vlažnoj cedrovini koja daje posebnu aromu).

New Brunswick

Na tanjurima ove regije s najvećim plimama na svijetu prevladava jastog, a s dolaskom jeseni na jelovniku gostuje i divljač s prilogom od malih bobica koje se mogu naći u tom području.

Newfoundland i Labrador

Najistočniju regiju prvi su otkrili Vikinzi prije 1000 godina, a kasnije francuski i portugalski ribari u potrazi za bakalarom. Prehrana se temelji na ribama i školjkama: kuhanim, pečenim ili s grilla, a deserti se spravljaju od ukusnih divljih bobica.

Ljeto je doba festivala tijekom kojih se slave i svi lokalni proizvodi: hobotnica, jastog, jagode, borovnice, a ni jedna svečanost ne prolazi bez kapljice screecha, jakog ruma po kojem je regija poznata.

Nova Scotia

Vrući jastog s rastopljenim maslacem, vruća pita s borovnicama, kremasti chowder (gusta juha) s plodovima mora, Solomon Gundy (ukiseljeni sleđ s mirodijama i lukom) … Nova Scotia puna je gastronomskih iznenađenja nadahnutih francuskom, engleskom, njemačkom i škotskom kuhinjom.

Školjke, ribe sabljarke, skuše, losos, rakovi i bakalar iz Nove Scotije poznati su u cijelome svijetu.

U tradicionalna jela spadaju rapee pie (pita s piletinom i ribanim sirom), fringfrangs (jela pržena na tavi), chiard (vrsta rapee pie), morue ecraltée (pašteta od zeca), Lunenberg pudding (kobasica). Deserti se spravljaju od bobica, šumskog voća i jabuka.

Prince Edward Island

Krumpiri na stotinu načina, pečeni jastog, školjke kuhane na pari, gljive punjene mljevenim rakovim mesom - to su specijaliteti ovoga kraja.

Alberta

Alberta je sinonim za uzgajanje stoke, posebno goveda i bizona. Pečeni grah (baked beans), jela s roštilja, divlja riža i ječam dio su kulinarske tradicije ove regije.

Prairie Oyster (koktel od sirovih jaja, Worcestershire umaka, posoljen i popapren) također je jedan od simbola ovoga kraja, a koristi se i kao lijek protiv mamurluka.

Manitoba

Losos, iverak i plodovi mora najčešće završavaju kao jela s roštilja (na vlažnoj cedrovini koja daje posebnu aromu).

Kontrastni pejzaži - od juga preplavljenog nepreglednim poljima žitarica, do stjenovitog sjevera razbijenog jezerima - Manitobu čine izuzetno privlačnom. Tradicionalna prehrana, koja uključuje bizone, divljač, ribu, divlje voće i žitarice, još uvijek je prisutna na jelovnicima. Trgovci krznom donijeli su bannock (plosnati kruh pečen nad vatrom, kojemu se ponekad dodaje suho voće ili bobice), a održala se i drevna tradicija dimljene ribe i mesa.

Tijekom mnogih stoljeća u Manitobu su se doselili stanovnici iz cijeloga svijeta i svaka je, naravno, sa sobom donijela i dio svojih kulinarskih običaja. Winnipeg je danas multikulturalni grad u kojem je jednako lako naći japanski sushi kao i talijanski gelato. Njegov je Chinatown živahan splet orijentalnih restorana i tržnica, a raširena je i židovska zajednica, koja grad opskrbljuje delikatesama poput raženog kruha, challaha (bezkvasnog kruha s jajima), bagelsa (uštipci s "rupom"), bogatih sendviča, dimljenog lososa i kremastih torti od sira.

Francuski dio grada, Saint-Boniface, predstavlja drugu po redu najveću frankofonsku zajednicu u Kanadi. Ovdje se mogu probati hranjiva francusko-kanadska jela poput juhe od graška i slatkih pita, dok se u romantičnim restoranima mogu kušati laganija jela poput mladih štuka, divlje riže ili deserta s borovnicama.

Ne samo gradski, već i seoski predjeli, nude zanimljive etničke specijalitete: peorgies (okruglice punjene krumpirom i sirom, poslužuju se s lukom i kiselim vrhnjem), borscht, guste juhe, jela od rezanaca i kobasica, islandski desert vinarterta (sastoji se od sedam tankih slojeva biskvita priljubljenih kremom od šljiva i kardamoma) itd...

Saskatchewan

Saskatchewan je poznat po Saskatoon bobicama, bogatim vitaminom C, koje rastu u tolikom izobilju da je najveći grad u regiji po njima dobio i ime. Nekada su Aboridžini od bobica radili žele koji ih je čuvao od skorbuta, dok ćete ih danas naći u Saskatoon piti.

Najčešći prilog glavnome jelu je kuhana divlja riža koja raste uz jezera. Na tržnicama se nudi bogati izbor svježih rajčica, kukuruza, mladih krumpira i svježeg začinskog bilja, a od gotovih proizvoda Mennonite kobasice, ukrajinska peciva s kupusom ili svjež kruh s makom.

Fast Facts

  • Geografija: planine, prerije, pustinja, arktička tundra, glečeri, doline, rijeke, jezera
  • Stanovništvo: 30 milijuna (Britanci 28%, Francuzi 23%, Talijani 3%, Aborigini 2%, Nijemci, Ukrajinci, Nizozemci, Grci, Poljaci, Kinezi...)
  • Glavni grad: Ottawa, Ontario
  • Jezici: engleski, francuski i 53 domorodačka jezika
  • Religija: katolička (45%), protestantska (36%)...
  • Vlada: parlamentarna demokracija

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.