Moj profil

Recepti

26.11.2010.coolinarika

Tko su autori recepata?

Svaki korisnički recept potpisan je korisničkim imenom autora i nalazi se na  njegovoj/njezinoj korisničkoj stranici. Oni koji kraj naslova recepta imaju poznati Podravkin štit znače recept koji je pripremio i isprobao Podravkin stručni tim, a što  znači da imaju dodatnu "opremu" kao što je tablica energetskih nutritivnih vrijednosti.

Mogu li objaviti recept iz neke knjige?

Hmm, radije ne. Naime, premda je recept gotovo nemoguće formalno zaštititi, mislimo da nije fer kititi se tuđim perjem. O tome smo više napisali u pravilima ponašanja i Uvjetima korištenja.

Što su energetske i nutritivne vrijednosti?

Energetske i nutritivne vrijednosti predstavljaju ukupnost biološke i energetske vrijednosti određene količine hrane, a navedene su u receptima koji kraj naslova recepta imaju poznati Podravkin štit. Odnose se na količinu hranjivih sastojaka u pripremljenom jelu. U slanim se jelima izražavaju po obroku, a kod slastica na 100 g.

Kako se određuje zahtjevnost pripreme recepta?

Zahtjevnost pripreme određuje se prema složenosti i vremenu pripreme jela. Postoje tri vrste složenosti - jednostavno, srednje zahtjevno i složeno.

Kako odabrati način pripreme?

Uzimajući u obzir da neki recepti mogu uključivati više načina pripreme, od korisnika se ipak traži da odaberu onaj način koji prevladava. Na taj način je pojednostavljeno pretraživanje, pregled i dolazak do željenih recepata (u mnogim situacijama), dobiva se jasnija podjela i poboljšava prezentacija.

Kakve su ovo posebne oznake?

  • Malo masnoće – označava da jelo ili napitak sadrži maksimalno 3 g masti po obroku.
  • Malo šećera – označava da jelo ili napitak sadrži maksimalno 10,5 g šećera po obroku.
  • Malo kolesterola – označava da jelo ili napitak sadrži manje od 20 mg kolesterola po obroku.
  • Niskokalorično – označava da jelo ili napitak sadrži maksimalno 40 kcal po obroku.
  • Bogato vitaminom C – označava da pripremljeno jelo ili napitak, bez termičke obrade, sadrži minimalno 12 mg vitamina C po obroku.
  • Bogato kalcijem – označava da jelo ili napitak sadrži minimalno 200 mg kalcija po obroku.
  • Dijetalna vlakna – označava da jelo ili napitak sadrži minimalno 8 g dijetalnih vlakana po obroku.
  • Vege recept – označava da jelo mogu u prehrani pripremiti osobe koje se hrane prema  veganskim, lacto-lactoovo i makrobiotičkim načelima.
  • Dan ranije – označava da jelo možete započeti, djelomično ili potpuno završiti dan prije posluživanja i konzumacije.
  • Zamrzavanje – označava da se jelo može zamrznuti sirovo, djelomično termički  obrađeno ili u potpunosti gotovo.

Što su cool preporuke?

Kraj recepata koji su isprobali u Podravkinom kulinarskom centru postoje i Cool preporuke uredništva Coolinarike. U njima preporučujemo recept koji izvrsno prija uz recept koji trenutno gledate, kao i zanimljivi članci i vrijedne informacije o namirnicama.

Kako se unosi recept?

Postupak je više nego jednostavan. O putu do završenog recepta pročitajte ovdje.

Kakav je ovaj bljedunjavi i prugasti recept među mojim receptima?

Tako izgleda recept koji je vidljiv samo vama i nije pušten u javnost.

Kako unijeti slike koraka unutar recepta?

Na unosnoj formi recepta na tabu Slike i koraci pripreme kod svakog broja koraka imate plavi gumb koji kaže "Dodaj sliku". Pritiskom na njega možete unijeti sliku s vašeg računala ili iz galerije slika. Spremanjem slike ona će se pojaviti kod koraka pripreme.   

Kako staviti recepte u omiljene?

Zaista lako. Prijavite se na Coolinariku i otvorite recept koji želite staviti u omiljene. Iznad noseće slike recepta postoji mali zeleni gumb koji kaže "Omiljeni". Kada se klikne na njega ponudit će vam se opcija da ga stavite u neku od vaših kategorija, ukoliko ste ih otvorili. Nakon što ga spremite pojavit će vam se notifikacija o tome da je sadržaj uredno spremljen u omiljene.

Što su antirecepti?

Biti ili ne biti? Recepti koji to nisu ili možda ipak jesu ;), nalaze se u kategoriji "Antirecepti". Za više pogledajte ovdje.

Popularni recepti

Osmislili smo posebni tajni algoritam koji se temelji na zbroju popularnosti, omiljenosti, tagova, komentara, slika i dr. daje ono naj naj što su pripremili Coolinaričari. Vrijedi kod pretraživanja recepata, ali i slika.

Jela

Smještena su na naslovnici Recepti. Radite super štrudlu? Odlično, pogledajte kako to rade drugi.

Tražilica po bojama

Jede vam se nešto zeleno ili možda narančasto? Ništa jednostavnije. Kliknite boje koje želite i nećete vjerovati kad vidite rezultat. Plus jedna tajna informacija: ukoliko u glavnoj tražilici napišete željenu boju, stvar isto radi. Totalno fresh.

Tražilica po namirnicama

Bez ideje ste, a u frižideru imate samo određene namirnice. Unesite namirnice koje imate, isključite one koje ne želite i izaberite jedan od ponuđenih recepata. Lakše ne može.

Kako dodatno poredati rezultate tražilice?

Poredati se mogu po datumu objave ili popularnosti. Čak možete odabrati i ispis listinga.

Kako tražilicu dodatno filtrirati?

Na rezultatima pretraživanja možete dobivene sadržaje još dodatno filtrirati, ako želite. Sa slikom, prema načinu pripreme ili ste za one koje je potvrdila Coolinarika. Birajte.

Unos komentara ispod recepta

Za svaki objavljeni recept možete unijeti svoj komentar. Ukoliko pogriješite u pisanju ili ste se predomislili oko objavljivanja svog mišljenja, dotični komentar možete izbrisati ili urediti unutar 30 minuta. Po isteku tog razdoblja komentar može izbrisati jedino Uredništvo.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Samo za čitanje! Opcije dodavanja recepata i ostalog sadržaja dolaze uskoro! :)

Saznaj više