Moj profil

Održiva odjeća i recikliranje - modni hit ili samo mit?

Zbog brzih izmjena modnih trendova svi smo danas svjesni da tvornice proizvode mnogo više odjeće nego desetak godina unazad. Upravo takva hiperprodukcija odjeće negativno utječe na naš planet i tekstilna industrija postala je jedna od onih koje najviše zagađuju naš planet. No, odakle krenuti u rješavanju ovog globalnog problema? Svatko može učiniti nešto – krenimo od našeg ormara!

Odaberite deterdžent koji štiti vašu odjeću i nema negativan utjecaj na okoliš

Vjerujete li da se vaša odjeća može temeljito oprati samo na visokim temperaturama? Možda će vas iznenaditi upravo suprotno. Nove tehnologije donose znatno manje agresivna sredstva za pranje rublja koja su učinkovita i pri manjim temperaturama. Osim što trošite manje energije, štedite novac i pridonosite tome da vam odjeća traje dulje.

Pri odabiru deterdženta sve više se vodi računa ne samo o njegovoj efikasnosti u čišćenju i očuvanju rublja, nego i o očuvanju planeta. Korištenjem popularnih proizvoda, poput proizvoda ECOVER, koristimo čiste biorazgradive sastojke na biljnoj bazi, koji mirišu autentično i svježe te imaju oznaku Zero Waste.

Osjetljiva garderoba, omiljena vunena vesta ili svilena košulja traže nježnost prilikom uklanjanja mrlja, ali čvrstoću u zadržavanju vlakana kako bi odjeća trajala duže. Upravo to pruža ovaj ECOVER tekući deterdžent za osjetljivo rublje s nježnim mirisom lopoča i dinje u pakiranju dovoljnom za 16 pranja. Za osobe s povećanom osjetljivosti kože na alergije i iritacije bit će pogodan ECOVER Tekući deterdžent Zero. Ovaj tekući deterdžent za rublje bez boje i mirisa, jednako je učinkovit u rješavanju mrlja i nečistoća na vašem rublju kao i ostali deterdženti. Oba su proizvoda dermatološki testirana na osjetljivoj koži, te čuvaju vašu odjeću da traje što duže.

Reciklirajte ili donirajte – upotrijebite odjevni predmet u novom obliku!

Mnogi zaljubljenici u naš planet diljem svijeta krenuli su upravo malim koracima, potičući i druge da promisle prije kupnje još jednog komada odjeće. Također, potpuno je novi trend da se postojeća odjeća reciklira bilo za daljnju vlastitu upotrebu ili da se poklanja i donira.

U promociju recikliranja odjeće sve se više uključuju influenceri, a postoji i socijalna zadruga koja se bavi preradom tekstila i njegovom prenamjenom, poput Humana Nove. U studenom prošle godine potaknuti ECOVER kampanjom brojni su se influenceri uključili i donirali svoju odjeću kako bi doživjela novu funkcionalnost: od tekstila izraditi novu torbu, vrećicu za tržnicu ili prenamijeniti staru dekicu u novi odjevni predmet. Uz radionicu Humana Nove posjetitelji su sami mogli naučiti kako izraditi kreativne predmete poput platnenih ukrasa, nakita i torbice od stare odjeće. Neki od influencera aktivirali su se i donijeli svoje odjevne predmete, poput Ide Prester koja je napisala: „Imate li staru robu za reciklažu? Mi smo kod bake našli ovu dekicu u raspadu i punu rupa od moljaca. Humananova će vas naučiti kako da iz otpadnih materijala izradite skroz nove vesele predmete.“

Marko Medić, također influencer, bio je vidno oduševljen ECOVER proizvodima i kutkom u Konzumu u Radničkoj, te je pozvao sve da doniraju svoju odjeću. Influencerica pod nazivom Debela.Barbara pokazala je kako koristi u svom kućanstvu proizvode Ecovera, kojima je izrazito zadovoljna i svakako pozvala sve na odgovorno zbrinjavanje odjeće.

Kaže se da je zlatno pravilo – ako u vaš ormar unosite jedan novi odjevni predmet, drugi morate izbaciti iz njega. Uvijek ga možete darovati, odnijeti u reciklažno dvorište za tekstil, međutim možete ga i prenamijeniti. Recikliranje odjeće čini se čak jednim od najjednostavnijih načina kojima mijenjamo svijet.

Autor fotografija Envy

Promo članak