Moj profil

Zapečeni ili na žlicu – grah nikad nije bio ukusniji

Nekoć nazivan “mesom siromaha” jer je zbog visokog udjela bjelančevina odlična zamjena za meso, grah je i danas zbog svoje nutritivne raskoši te finog okusa poželjna namirnica na svakom tanjuru. Imamo odlične recepte

Vrijeme je za grah: isprobajte četiri jednostavna (i jako fina) recepta!

Gotovo da nema doma u kojem se ne krije barem jedna konzerva graha. Ova moćna, mnogima omiljena mahunarka, osim što je vrlo ukusna, bogat je izvor bjelančevina, vitamina i vlakana. Tu su još i željezo, fosfor, kalcij, cink te selen koji je, uz navedeno, čine izuzetno zdravom namirnicom poželjnom na svakom jelovniku. Siromašan masnoćama i bogat prehrambenim vlaknima, grah nam pomaže da dulje ostanemo siti, podiže razinu energije u tijelu i odličan je saveznik u mršavljenju.

Upravo su vlakna ono što grah čini vrhunskom hranom i za naša crijeva. Naime, raznovrsna prehrana bogata vlaknima presudna je za održavanje zdrave crijevne mikroflore, a samim time i našeg imunološkog sustava. Sve više stručnih studija pokazuje da je upravo ravnoteža crijevne mikroflore važna za snažan imunitet i cjelokupno zdravlje našeg organizma. Dakle, briga o našim trbuščićima pokazala se važnijom nego što smo mislili. Srećom, ne morate kupovati skupe dodatke prehrani kako biste poboljšali zdravlje svojih crijeva. Samo napravite više mjesta na svom tanjuru za – grah!

Pola šalice graha osigurava 150 kcal, 5 do 10 g proteina, manje od 1 g masti te 5 g vlakana, a kad tomu dodamo i odličan okus, trebate li još koji razlog da ga već danas uvrstite u svoju prehranu?

Ovu nutritivno bogatu namirnicu posebno obožavamo u zimskim mjesecima u raznim jelima. Naravno, favoriziramo je u onima na žlicu, ali svoj trenutak slave grah ima i u brojnim drugim varijantama jela, poput gravče na tavče, u salati ili u meksičkim specijalitetima. Trebate samo odabrati omiljenu sortu i recept i uživati u toplom jelu. U nastavku vam donosimo nekoliko ukusnih prijedloga:

Grah s batatom

Varivo od graha neizostavan je obrok na jelovnicima svih ljubitelja jela na žlicu. U kombinaciji s različitim sastojcima, ovo jelo nudi niz opcija za kreiranje  raznovrsnih aroma i okusa. Ne zaboravite ih dodatno naglasiti i Fant mješavinom za grah i variva. U ovom ukusnom receptu u istom je loncu s batatom, koji će vašem varivu dati vedriji izgled, slatkasti okus i dodatno ga obogatiti zdravim nutrijentima. Želite li mu podariti i dozu pikantnosti, po želji dodajte Vegeta Maestro Chili mljeveni.

Varivo od leće

Preferirate li više neke druge mahunarke, poput leće, ne brinite jer i za vas imamo odličan recept. Nutritivno bogata leća dostojna je zamjena za grah, a oduševit će vas u kombinaciji s Pancetom Podravka, mrkvom i krumpirom. Za savršeno balansiran okus u varivo umiješajte Fant mješavinu za grah i variva, list Vegeta Maestro Lovora te malo Vegeta Maestro Mažurana. Zagrijte se za zimu s ovim finim jelom koje će, jednom kad ga kušate, postati čest gost na vašim stolovima.

Zapečeni grah

Želite li malo promjene, umjesto variva predlažemo vam zapečeni grah iz pećnice. Koliko god bio ukusan u jelima na žlicu, zapečen u pećnici i uz dodatak Pancete Podravka, mrkve, crvene paprike te Fant mješavine za zapečeni grah, jednostavno je fantastičan. Ovo aromatično i prefino jelo ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, spremno je u svega 35 minuta i vrlo jednostavno za pripremu. Zapečeni grah poslužite kao samostalno jelo ili kao prilog uz pečeno meso.

Zapečeni grah s bundevom

Napravite odmak od “klasičnog” zapečenog graha i dodajte mu muškatnu bundevu, omiljenu namirnicu tijekom hladnijih mjeseci. Fin, slatkast okus bundeve i njena lagana brašnasta tekstura ovom će jelu dati posebnu čar, a sasvim novu dimenziju okusa poprimit će uz dodatak Fant mješavine za zapečeni grah. Vegeta Maestro Chili mljeveni dodat će notu pikantnosti i topline, koja će savršeno odgovarati uz ovaj ukusan obrok. Jednostavno, brzo i slasno!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.