Moj profil

Slatka pita: Otkrijte tajne slastice koju obožava čitav svijet

28.9.2015.coolinarika

Povijest hrane obiluje tajnama, otkrićima koja su uglavnom posljedica pogrešaka. U 16. stoljeću se prhko tijesto počinje spominjati u talijanskim, engleskim i francuskim kuharicama.

Samo 4 sastojka čine osnovu za najuniverzalnije tijesto na svijetu

Kažu da je neka vrsta prhkog tijesta postojala već pred više od tisuću godina, a neki čak spominju kako su stari Rimljani pekli kalup od raženog brašna, ali samo da bi u njega stavili nadjev.

Zauvijek će ostati tajnom tko je prvi zagrizao u kalup i "otkrio" pitu.

Povijest hrane obiluje tajnama, otkrićima koja su uglavnom posljedica pogrešaka. U 16. stoljeću se prhko tijesto počinje spominjati u talijanskim, engleskim i francuskim kuharicama.

Kombinacija brašna, masnoće, eventualno malo vode i šećera, eventualno koje jaje, prihvaćena je kao osnova najuniverzalnijeg tijesta na svijetu. Iako je ono bilo slatkasto, tadašnji su nadjevi većinom bili slani, od mesa i povrća. Stroga podjela na slana i slatka jela je kasnijeg datuma.

Postoji nevjerojatan broj recepata s nazivom "pita od jabuka moje mame"

Pita zauzima posebno mjesto u našim sjećanjima iz djetinjstva. Nevjerojatan je broj recepata s nazivom "pita od jabuka moje mame", koji u uvodu objašnjavaju zašto je upravo taj recept "najbolji na svijetu". Pita je obiteljski desert i uglavnom je nema na restoranskim menijima.

Početak jeseni, sa šljivama, jabukama, bundevama, kruškama, marmeladama, orasima, je savršeno vrijeme da se podsjetimo na onu maminu ili izmislimo neku našu "najbolju na svijetu". Nakon ljeta, nakon voća i sladoleda, pjenastih i svježih deserata, zaželimo se rustikalnih, jednostavnih kolača. Upalimo pećnicu i pečemo pite.

Pite imaju brojne bliže ili dalje "rođake"


Osim razlika u nadjevima, pite imaju brojne bliže ili dalje "rođake", osim tzv. američkih pokrivenih pita, popularni su tartevi i galete. Ustvrditi točnu definiciju među njima vrlo je teško, ovisi o jeziku i tradiciji. Naziv tart dolazi od trancuske verzije njemačke riječi tart ili torte, koju je i hrvatski prihvatio za tortu. Radi se o nepokrivenim pitama, koje se serviraju izvan kalupa i često su pravokutnog oblika. Galete se "anarhične pite" koje se također pripremaju od prhkog tijesta, ali bez kalupa. Okruglo tijesto se raširi po papiru za pečenje, u središte se stavi nadjev, preko kojeg se poklope vanjske stranice tijesta.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Samo za čitanje! Opcije dodavanja recepata i ostalog sadržaja dolaze uskoro! :)

Saznaj više