Moj profil
Priprema zimnice za početnike
Priprema zimnice za početnike

Priprema zimnice za početnike

Uz pomoć cool savjeta slasno sočno voće spremimo u staklenke i uživajmo u home-made slatkoj zimnici, marmeladama, džemovima i želeima.

Ma tko se ne sjeća palačinki s bakinim džemom od šljiva ili marelica? Mmmmm, koja su to bila vremena...

Put do savršenog slatkog mnogo je jednostavniji i brži uz pomoć želina ili želirnog šećera koji znatno skraćuju vrijeme kuhanje, čuvajući tako izvornu aromu i boju voća te hranjive sastojke koji se gube duljim kuhanjem.

No, zašto samo u mislima uživati u nezaboravnim okusima koje pamtimo iz bezbrižnih dana našega djetinjstva?

Upustimo se u slasnu kreativnu avanturu te uz malu pomoć coolkinih savjeta napunimo staklenke slasnim home-made marmeladama, džemovima i želeima po uzoru na nezaboravno slatko iz zimnice naših baka.

Koristite samo najkvalitetnije voće!

Bezuvjetno, za marmelade, džemove, želee i ostale vrste slatkog za zimnicu dovoljno je dobro samo najkvalitetnije voće. Stoga, a kako bi slatko imalo optimalan okus, izgled, gustoću i ostalo što čini njegovu kvalitetu, voće mora biti sezonsko i što svježije ubrano kako bi se sačuvali svi hranjivi sastojci. Nadalje, kako bi sadržavalo dovoljno voćnog šećera, ono ne smije biti ni previše, ni premalo, već optimalno zrelo. K tome, plodovi moraju biti u savršenom stanju jer i najmanje oštećeni ili truli dijelovi mogu ugroziti i okus i trajnost slatkog.

Staklenke i poklopci moraju biti čisti i suhi!

Kako je uz kvalitetu sastojaka bitna i higijena, sve korišteno posuđe, pribor i staklenke moraju biti savršeno čisti. Štoviše, kako bi se, među ostalim, spriječilo kvarenje, staklenke i poklopci ne samo da moraju biti savršeno čisti već moraju biti i sterilizirani. U tu svrhu staklenke prokuhajte oko osam minuta u zavreloj vodi ili ih sterilizirajte u prethodno zagrijanoj pećnici na 120 °C desetak minuta. Da biste spriječili kvarenje te pojavu plijesni, poklopci (najbolje ih je koristiti samo jednom!) moraju biti savršeno suhi pa ih dobro, dobro osušite kuhinjskom krpom ili u pećnici na temperaturi od 80 °C.

Šećer, želirni šećer ili želin, pitanje je sad!

Želite li kuhati slatko na način naših baka, po starom prokušanom pravilu, 1000 g voća, ovisno o vrsti, pomiješajte sa 700 do 1000 g šećera te kuhajte najmanje sat vremena. No, put do savršenog slatkog mnogo je jednostavniji i brži uz pomoć želina ili želirnog šećera koji znatno skraćuju vrijeme kuhanje, čuvajući tako izvornu aromu i boju voća te hranjive sastojke koji se gube duljim kuhanjem. Koristite li želin, mješavinu za želiranje u prahu, pripremljenom voću trebate, ovisno o vrsti želina, dodati još i šećer u omjeru navedenom na pakiranju, dok uz upotrebu želirnog šećera, koji sadrži i pektin, trebate još samo voće. Za zgušnjavanje možete koristiti i prirodni zgušnjivač agar-agar koji se dobiva od algi neutralnog okusa.

Za vrijeme kuhanja posuda mora biti napola puna!

Ako ste početnik, držite se izabranog recepta. No, ako želite više slatkog, odjednom pripremite najviše dvostruku količinu jer u protivnom marmelada ili džem neće imati optimalan okus, izgled i gustoću. Za kuhanje, prije svega zbog prskanja, koristite veliku posudu te je samo dopola napunite prethodno izmiješanom mješavinom voća i šećera. Potom je uz stalno miješanje zagrijte, pa kuhajte točno onoliko koliko je predviđeno receptom ili uputom na pakiranju (vrijeme kuhanja počinje se računati od trenutka kad mješavina zakipi i počne krčkati) jer u protivnom marmelada ili džem neće biti odgovarajuće gustoće.

Zatvorene staklenke držite deset minuta preokrenute!

Kako se prilikom kuhanja razvija pjena koja može negativno djelovati i na izgled marmelade ili džema, te ga primjerice učiniti tamnim, ali i na trajnost, svakako je uklonite prije nalijevanja u staklenke. Čim je slatko kuhano, počnite ga puniti u pripremljene staklenke, pazeći pritom da ih ne napunite do vrha (ostavite centimetar ili dva praznog prostora!). Staklenke potom odmah dobro zatvorite te preokrenute stavite na podlogu prekrivenu kuhinjskom krpom i pustite da odstoje desetak minuta kako bi se stvorio vakuum koji čuva od kvarenja. Staklenke označite etiketama na kojima uz vrstu slatkog svakako navedite i datum punjenja te čuvajte na suhom i hladnom mjestu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.