Moj profil

Plodovi zemlje

Obogatite svoj jelovnik ukusnim, zdravim i svestranim gomoljastim povrćem, našim omiljenim i nezamjenjivim krumpirom te malo manje poznatima, ali ne i manje ukusnim, vrijednim i svestranim batatom ili slatkim krumpirom te čičokom.

Zemlja nam oduvijek nesebično poklanja svoje blago, pa iz njenih njedara na naše stolove dolazi i ukusno, hranjivo i svestrano gomoljasto povrće. Uz svima nama dobro poznati, omiljeni i nezamjenjivi krumpir, tu su i relativno nepoznati gomolji, batat i čičoka, kojima čim prije dozvolite da zagolicaju vašu kulinarsku maštu i značajno obogate vaš svakodnevni jelovnik.

Od batata se kuha marmelada!

Batat ili slatki krumpir (ipomoea batata) koji je finog slatkastog okusa, može se kuhati u vodi ili na pari, pirjati, peći u tavi, u običnoj ili mikrovalnoj pećnici, na roštilju i pržiti. Osim kao prilog (kuhan i preliven s maslacem!) jede se i kao pikantno povrće, a idealan je i za juhe, salate, složence, musake i salate.

Od njega se spremaju i slatka jela, primjerice marmelade (kuhajte ga sa šećerom, limunovom koricom i štapićem vanilije 20-tak minuta uz stalno miješanje!) i chutney koji paše uz janjetinu i svinjetinu.

Savršen je za pripremu tijesta za okruglice, njoke i slično te čipsa i pomess fritesa. Slaže se s cimetom, kokosom i muškatnim oraščićem te limunom i narančom. Blanširani je pogodan i za zamrzavanje, a njegovi se listovi mogu spremati kao špinat ili blitva. Prilikom kupovine birajte samo čvrste gomolje bez mekih dijelova, koje najviše 2 tjedna čuvajte ne u hladnjaku, već na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Krumpir je apsolutni kralj priloga, ali i savršena osnova za brojna krepka i slatka jela.

Čičoka se jede i sirova i neoguljena!

Kuhana čičoka (helianthus tuberosus) ima slatkasto-orašast okus, dok sirova podsjeća na artičoku. Jede se i sprema oguljena ili neoguljena, sirova te kuhana, marinirana, pečena, pržena i pirjana. Pogodna je za salate, piree, musake, složence, juhe i variva, te je ukusna pirjana na luku, u musaki s jajima, sirom i špekom, a paše i s kiselim zeljem.

Sirova se može jesti sama, narezana na ploške u sendvičima, naribana ili usitnjena na salatu jer se dobro slaže s lukom, češnjakom, bijelim dijelom poriluka, celerom, mrkvom, krastavcima i krumpirom. Paše i s voćem, kruškama i jabukama te primjerice orasima (spremite salatu od naribane čičoke i kruške, s preljevom od kiselog vrhnja, soka od limuna i nasjeckanih oraha!). Idealna je i kao čips te sušena. Čuvajte je u hladnjaku i koristite otprilike 2 tjedna.  

Krumpir je kralj priloga!

Krumpir ima fini, relativno neutralan okus pa se slaže s gotovo svim namirnicama. Apsolutni kralj priloga, ali i savršena osnova za brojna krepka i slatka jela.

Može se kuhati, pirjati, peći u klasičnoj i mikrovalnoj pećnici i na roštilju te pržiti. Idealan je za knedle, okruglice, njoke, krokete, popečke i slično, ali i za složence, gratine, salate, juhe, variva, te naravno čips i pommes frites.

Slaže se i s brojnim začinima, primjerice kuminom, mažuranom, ružmarinom, timijanom, lovorom te klinčićem, cimetom i anisom. Peku li se, najhrskaviji će biti oni koji su prethodno do otprilike 2/3 kuhani u ljusci, a zatim oguljeni i narezani na ploške debljine 2 do 3 mm i pečeni na tavi, te tek potom začinjeni. Važno je znati da ovisno o udjelu škroba postoje različite sorte, od onih brašnastih do tvrdih, koji se lakše i teže raskuhavaju, pa svako jelo traži svoj krumpir.

Batat ili slatki krumpir savršen je za pripremu tijesta za okruglice, njoke i slično te čipsa i

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.