Moj profil

Mlijeko i sir od orašastih plodova

Mlijeka od orašastih plodova odlična su zamjena za kravlje mlijeko, naročito za one koji su intolerantni na laktozu i gluten, jer ne sadrže laktozu, mliječni šećer niti kazein.

Orašasti plodovi smanjuju kolesterol, štite srce, hrane mozak, izvor su vitamina E, aminokiselina. Grickajmo ih, ali naučimo ih koristiti i na druge načine. Pozabavit ćemo se pripremom mlijeka od orašastih plodova, njihovim prednostima i nutritivnim bogatstvom. Mlijeko možete napraviti od badema, oraha, lješnjaka i indijskih oraščića. nakon pripreme mlijeka ostat će vam orašasta pulpa koju naravno treba iskoristiti, ovom prilikom za pripremu sira, pa ako ovaj postupak još do sada niste probali, evo prilike.

Mlijeko od badema

Za pripremu ovog mlijeka bit će vam potrebno 150 g badema, 1,2 l prirodne izvorske vode, prstohvat soli i 2 žličice bagremovog meda (ili izaberite vrstu meda po svom ukusu).

Kao i s drugim vrstama mlijeka, i od mlijeka orašastih plodova možete napraviti ukusan sir.

Bademe prelijte sa 200 ml Studene i ostavite da se namaču 6-8 sati. Nakon toga ih ocijedite, a vodu bacite. Namočene bademe stavite u blender, zalijte s 1 l prirodne izvorske vode, posolite, dodajte med i miksajte oko 2 minute. Tekućinu procijedite kroz specijalnu vrećicu za pripremu mlijeka ili gušću gazu ako nemate takvu vrećicu. Pripremljeno i ocijeđeno mlijeko stavite u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku do 3 dana.

Savjet: Na isti način možete napraviti i mlijeka od ostalih orašastih plodova (lješnjaka, indijskih oraščića), a med možete zamijeniti dodatkom 4 datulje bez koštice, 2 žličice agavinog sirupa, 1 žličicom stevije ili 2 žlice mljevenog rogača i slično.

Sir od badema

Kao i s drugim vrstama mlijeka, i od ovog možete napraviti ukusan sir. Za ovaj primjer možete upotrijebiti 150 g badema, 250 ml prirodne izvorske vode, 1 žličicu probiotika u prahu, ¾ žličice soli, 2 žličice prehrambenog kvasca.

Badem, vodu i probiotik izmiješajte u mikseru u glatku smjesu. Smjesu stavite u gazu ili specijalnu vrećicu i opteretite s teretom. Teret mora biti težine da previše ne pritišće sir, a opet da dovoljno iscijedi tekućinu iz smjese. Ostavite stajati najmanje 24 sata, ali ne duže od 48 sati.

Orašasti plodovi smanjuju kolesterol, štite srce, hrane mozak, izvor su vitamina E, aminokiselina.

Ovako pripremljenoj smjesi dodajte sol i prehrambeni kvasac i sve zajedno izmiješajte u mikseru. Sir stavite u okrugli kalup s prstenom i tako pripremljen čuvajte u hladnjaku 24 sata. Nakon toga maknite kalup s prstenom i sušite 24 sata na 45°C da bi sir dobio koricu. Ovako pripremljen sir čuvajte do 5 dana u hladnjaku.

Savjet: Ukoliko ste pripremili mlijeko, možete u pulpu koja je ostala dodati sve sastojke, osim badema prema gornjem receptu i pripremiti sir.

Mala tajna: Ovo je osnovni recept za sir, a ukoliko želite dobiti pravu gurmansku deliciju kad dodate sol i prehrambeni kvasac, umiješajte u sir češanj protisnutog češnjaka, nasjeckane suhe rajčice, masline ili neke začine kao što je ružmarin, bosiljak i sl. Igrajte se i otkrivajte svoje najomiljenije okuse koje podijelite s najdražima.

Na isti način pripremite sir od oraha, lješnjaka, indijskog oraščića i sl.
Tako pripremljen sir ima istu primjenu kao i bilo koji drugi sir.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.