Moj profil
Koja jela treba izbjegavati pripremati danas za sutra?
Koja jela treba izbjegavati pripremati danas za sutra?

Koja jela treba izbjegavati pripremati danas za sutra?

Pitanje

Radim u uredu i svaki dan navečer kuham ručak za sutra. Čula sam da neka jela nisu poželjna "za sutra", tj. da su zdrava samo svježa, npr. kuhani špinat, umak od svježih gljiva itd. Molim vas, koja jela treba izbjegavati pripremati danas za sutra?

Odgovor

Kod pripreme hrane unaprijed, opasnost leži u mogućnosti od trovanja zbog neadekvatne pripreme, hlađenja, čuvanja i ponovnog zagrijavanja hrane. Kod pripreme odvojeno pripremajte sirovu od kuhane hrane, ne koristite isti nož za rezanje sirovog mesa i sirovog povrća ili voća te dobro operite ruke, radne površine i posuđe.

Dan prije, nakon kuhanja hranu postepeno hladite oko sat i pol ili taj proces ubrzajte stavljanjem posude s jelom u hladnu vodu s dodatkom leda. Pri tome je bitno da je hrana pokrivena poroznim papirom ili kuhinjskom krpom kako bi para mogla postepeno izlaziti van, pri čemu ne dolazi do njene kondenzacije, a hrana je zaštićena od kontaminacije iz zraka. Nakon toga se hrana sprema u hladnjak pri čemu vodite računa da odvojite sirovu od kuhane hrane. Također vodite računa da vam hladnjak nije prenatrpan te da se često ne otvara jer i to može utjecati na kvalitetu hlađenja. Slijedeći dan hranu treba dobro zagrijati minimalno do 75°C najmanje nekoliko minuta.

Osobito osjetljive namirnice su meso, mljeveno meso, kobasice, ribe i školjkaši, mliječni proizvodi (nepasterizirano mlijeko, mekani sirevi i vrhnje), umaci i deserti koja sadrže sirova jaja. I na kraju savjet, da već pripremljenu hranu zagrijavajte samo jedanput.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.