Moj profil
Kalupi za kekse i kolačiće
Kalupi za kekse i kolačiće

Kalupi za kekse i kolačiće

Zahvaljujući kalupima za izrezivanje tijesta, kekse i kolačiće više nego jednostavno možemo pretvoriti u koji god oblik poželimo.

Zahvaljujući kalupima za izrezivanje tijesta, kekse i kolačiće više nego jednostavno možemo pretvoriti u koji god oblik poželimo.

Kako bi se tijesto lakše i preciznije izrezalo kalupima, zamotajte ga u foliju i držite oko pola sata u hladnjaku.

Tako za Božić možemo grickati pahuljice, zvončiće, boriće i zvijezde repatice, a za Uskrs uživati u zečićima, ovčicama i cvjetićima. Djecu možemo obradovati i djedicama, vlakićima, autićima, snjegovićima, konjićima, sobovima, a prijateljicu malim jestivim štiklama, torbicama ili haljinama. Na našu radost, klasične i web-trgovine prepune su kalupa različitih veličina, oblika i motiva, koji se prodaju kako pojedinačno tako i u prigodnim setovima.

Najbrojniji i najraznolikiji su kalupi od bijelog lima

Kalupi za izrezivanje keksa i kolačića uglavnom se izrađuju od metala, najčešće od bijelog lima i plemenitog čelika, ali i bakra te plastičnih materijala. Kalupi od bijelog lima su najbrojniji, najraznolikiji i po cijeni vrlo prihvatljivi te se u predblagdansko vrijeme osim u specijaliziranim trgovinama mogu kupiti gotovo na svakom uglu. Dobro i precizno režu, no relativno lako gube svoj oblik, posebno ako se godinama koriste te jednako tako lako zahrđaju (spremajte ih samo kada su potpuno čisti i potpuno suhi). Jednako tako nakon upotrebe s kalupa pažljivo odstranite sve pa i najmanje ostatke tijesta, operite ih deterdžentom, dobro isplahnite vodom i temeljito posušite kuhinjskom krpom.

Kalup možete načiniti i sami tako da na deblji karton nacrtate željeni motiv, izrežite ga i postavite na tijesto.

Kalupi od plemenitog čelika vrlo su čvrsti, ostavljaju glatke i precizne rubove, pa se mogu koristiti i za izrezivanja oblika sa sitnijim detaljima poput primjerice pahuljica. Iako su osjetno skuplji od kalupa od bijelog lima, otporni su na djelovanje vlage i vrlo su trajni. No, s obzirom na motive njihova ponuda nije ni približno bogata kao onih od bijelog lima. U trgovinama ne tako česti, nostalgični kalupi od bakra su posebno precizni i vrlo trajni, a stoga i skupi. Mogu se koristiti generacijama, pa ih vlasnici ljubomorno čuvaju, a zbog svoje posebne ljepote na cijeni su i kod kolekcionara. No, kako se s njih, posebno ako služe za izrezivanje ili utiskivanje složenijih motiva, teže uklanja tijesto, teže se održavaju. Nadalje, kalupi od plastičnih materijala mnogo su jeftiniji, ali i mnogo manje kvalitetni od metalnih kalupa. Lako se savijaju i lome, te ne režu precizno pa nisu pogodni za složenije i manje, već samo jednostavnije i veće oblike.

Mali trikovi i savjeti

  • Kako bi se tijesto lakše i preciznije izrezivalo kalupima, prije nego počnete vaditi kolačiće i kekse, zamotajte ga u foliju i držite oko pola sata u hladnjaku, a potom ga izvaljajte da bude savršeno glatko (u tu svrhu tijesto možete izvaljati između dva lista prozirne kuhinjske folije ili papira za pečenje.
  • Kako se tijesto ne bi lijepilo za kalup, prije izrezivanja svakog pojedinačnog kolačića ili keksa kalup uronite u brašno ili šećer u prahu.
  • Ako se unatoč brašnu na kalupima nakupilo tijesta, tijekom izrade ih nemojte prati, posebno ako izrezujete složenije motive, već ih samo dobro obrišite kuhinjskim papirom jer i najmanji ostatak vode može onemogućiti izrezivanje pravilnih i jasnih  rubova.
  • Da bi iskrojeni keksi i kolačići i za vrijeme pečenja ostali u savršenoj formi, neposredno prije pečenja ih zajedno s limom stavite 5 minuta u zamrzivač.
  • Pripazite na čistoću kalupa te ih nakon upotrebe temeljito operite toplom vodom i deterdžentom (tijesto s rubova očistite uz pomoć male četkice), a potom isperite i dobro posušite kuhinjskom krpom.
  • Kalupe možete koristiti i za rezanje kruha bez korice, a one od bijelog lima i za ukrašavanje adventskog vijenca, svečanog stola te božićnog drvca ili uskršnjih grančica.
  • Umjesto kupovnim kalupima, kolače i kekse u obliku kruga, polumjeseca ili listova možete izrezati i staklenim čašama.
  • Kalup možete načiniti i sami tako da na deblji karton nacrtate željeni motiv, izrežete ga i postavite na tijesto te ga iskrojite oštrim nožem.
  • Ako je keks ili kolač veći, kroj od papira može poslužiti kao podloga koja će spriječiti da se nakon pečenja ne polomi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.