Moj profil

Kako pripremiti zamrznutu tunu?

Pitanje

Zanima me kako pripremiti zamrznutu tunu? Na tržnici smo kupili veći komad svježe tune i s obzirom da je nismo mogli odjednom pojesti, pospremili smo je u zamrzivač. Nakon par dana odlučili smo odrezati komad i pripremiti je na način da je uvaljamo u oštro brašno i ispečemo na vrelom ulju te kasnije prelijemo maslinovim uljem i limunovim sokom. Inače nam se taj način tune jako sviđa, ali ova odmrznuta tuna je imala vrlo tamnu boju (krv je ušla u meso) te je bila gorkasta nakon pripreme. Kako da pripremimo ostatak tune da bude ukusna i da iskoristimo to fino meso? I gdje smo pogriješili?

Odgovor

Crveno meso tune je veoma nježno i osjetljivo na zaleđivanje. Da ste kojim slučajem zaledili komade tune na -38°C, tuna bi ostala kvalitetna. Ovako su se sporim zaleđivanjem u dubokom zamrzivaču na -18°C napravile iglice iz tekućine i krvi u mesu ribe, a koje su k tome i "izbušile" tkivo koje se odleđivanjem ocijedilo te liči na ocijeđenu spužvu.

Takvo meso tune neposredno nakon odleđivanja potrebno je pripremiti s nekim umakom, na primjer od rajčice ili bijelog vina da se ne osjeti suhoća ribe i opori okus.

Komadiće tune možete i lagano skuhati u vodi uz dodatak limuna, kadulje, lovora, kopra i drugog primorskog bilja. Kuhano meso tune ocijedite, ohladite, pa stavite u prikladnu posudu i prelijte maslinovim uljem. Takvu kuhanu tunu koristite kod pripreme namaza, salata te hladnih i toplih tjestenina.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.