Moj profil
Hrana iz šume
Hrana iz šume

Hrana iz šume

Ponekad se čini kao da priroda zna bolje od samog čovjeka što je za njega dobro. Kako drugačije tumačiti brojne šumske plodove i samoniklo bilje koje raste u šumama uz planine, more i rijeke, na čistom i svježem zraku, izvrsnog okusa i brojnih benefita za naše zdravlje, a nadohvat nam ruke.

Šetnja šumom na naš organizam djeluje poput wellnessa. Sklad boja, zrak koji tamo udišemo i šumski plodovi darovi su prirode i bilo bi ih šteta ne iskoristiti.

Uz božanstven okus, brojni su pozitivni učinci konzumacije jagodičastog voća i orašastih plodova.

Ponekad se čini kao da priroda zna bolje od samog čovjeka što je za njega dobro. Kako drugačije tumačiti brojne šumske plodove i  samoniklo bilje koje raste u šumama uz planine, more i rijeke, na čistom i svježem zraku, izvrsnog okusa i brojnih benefita za naše zdravlje, a nadohvat nam ruke. Primjerice šumske jagode, maline, kupine, borovnice, šipak, lješnjaci, ljekovito bilje, gljive, kestenje i brojni drugi plodovi koji samo čekaju da ih uberemo i ponesemo sa sobom. Već samo potraga, branje plodova, priprema hrane, sušenje ili izrada zimnice pravi je užitak, a nebrojene su blagodati od njihove konzumacije.

Naše šume nastanjuje i divljač poput srna, zečeva, lisica, veprova, medvjeda i vukova i brojne ptice, zato treba dobro otvoriti oči, a svaki boravak u šumi može se pretvoriti u pravu avanturu tijela i duha.

Šumski plodovi

Kesten

Miris prvih pečenih kestena na uličnim štandovima, uz kuhano vino i finu izmaglicu, asocira nas na kasnu jesen i ranu zimu. Castanea sativa ili pitomi kesten poznat i pod nazivom gorski kesten, kostanj i maron, zasigurno je jedan od razloga zašto se veselimo hladnoćama. Nimalo slučajno priroda nam u listopadu i studenom, tik pred zimu nudi kesten, bogat hranjivim i aktivnim sastojcima koji krijepe i pomažu organizmu da prebrodi prelazak na hladnije vrijeme.

Najrasprostranjeniji u južnoj Europi i sredozemnim zemljama, kesten uspijeva na suhom tlu i nije ljubitelj vlage. Kesten se, baš kao što smo na to i navikli kod finih stvari, od štetnih vanjskih utjecaja skriva iza svojih bodlji, tj. bodljikave ovojnice. U Hrvatskoj kesten najčešće uspijeva na obroncima Učke i Medvednice. Branje kestena odlična je prigoda i izlika, treba li nam takva, za druženje i boravak u prirodi. Kestenje jedemo pečeno i kuhano i u brojnim drugim jelima i slasticama, poput kesten pirea, marrons glacésa (glaziranog kestenja) i drugih.

Gljive

Najpopularniji šumski plodovi ili "šumsko meso" jesu gljive. Njihova upotreba u kuhinji je svestrana, dok tartufi i vrganji primjerice, spadaju među prave kulinarske poslastice. Hrvatska je zemlja s obiljem listopadnih, hrastovih, bukovih i kestenovih šuma te crnogoričnim i primorskim u kojima je gljiva na pretek.

Već spomenuti vrganj pravi je car među gljivama i jedan od najboljih gljivarskih ulova. Možemo ga brati, ovisno o vrsti, u proljeće, ljeto i jesen. Najukusniji je proljetni vrganj, najpoznatiji i najčešći ljetni. Pripremamo ih na razne načine, a za gljivama siromašne dane spremamo ih sušenjem i kiseljenjem.

Već samo potraga, branje plodova, priprema hrane, sušenje ili izrada zimnica pravi je užitak.

Tartufi su pravo šumsko blago, to zna svaki poznavatelj gljiva, a zasluženo nose naslov najaromatičnijeg i najslavnijeg iz obitelji gljiva. Brojne su njegove kulinarske primjene, a ipak ponajbolje mu je društvo najjednostavnija tjestenina, po mogućnosti domaća. Sladokusci tvrde da je tartuf vrhunac gastronomije. U potrazi za tartufima trag će vas navesti u Istru i nećete pogriješiti. Sam epicentar tartufarstva nalazi se u vlažnoj Motovunskoj šumi.

Uz zasluženu počast tartufu i vrganju ne smijemo zaboraviti smrčak, lisičarku cijenjenu zbog prijatnog ukusa, ni sunčanicu, biserku i bukovaču.

Šumski plodovi – jagodičasto voće i orašasti plodovi

Maline, kupine, borovnice i šumske jagode, šipak, glog, lješnjaci i dr., šumski su plodovi kojima ne možemo odoljeti. Od njih se pripremaju džemovi, marmelade i pekmezi, izrađuju se kolači i torte, rade se čajevi, sokovi, suše se i melju, zamrzavaju i koriste onda tijekom cijele godine. Uz božanstven okus, brojni su pozitivni učinci konzumacije jagodičastog voća i orašastih plodova.

Samoniklo bilje i plodove nam priroda pruža u izobilju, treba se samo uputiti u šetnju šumom i branje gljiva i šumskih plodova. Obucite se ugodno za boravak u prirodi, nabavite pletenu košaru i imajte pri ruci džepni nožić. Za gljivarenje će vam ipak trebati nešto više znanja i iskustva, kako biste razlikovali jestive od nejestivih. Naoružani strpljenjem i dobrom voljom, vaša šumska avantura može početi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.