Moj profil
Hrana i pivo se ljube
Hrana i pivo se ljube

Hrana i pivo se ljube

22.10.2017.coolinarika

O ljubavi hrane i piva govore brojni recepti u kojima je upravo pivo jedan od sastojaka ukusnih jela.

Koliko god da guštali u okusu neke hrane, ponekad osjećamo da jednostavno nešto nedostaje. Odgovor je u čaši piva! Nebitno je li do pola puna ili na pola prazna, ako je u društvu prijatelja - dan je savršen, jer dobiva novu dimenziju.

Da se hrana i pivo ljube, dokaz je u brojnim receptima u kojima je upravo pivo jedan od sastojaka raznih ukusnih jela: od pivskih kiflica, junećih odrezaka u pivu pa sve do pivskih burgera!

U neke od tih ukusnih zalogaja, ukomponirano je Staropramen pivo, zlatastog okusa i novog izgleda, jer Staropramen od samog početka nije bio stvoren da ostane samo pivo – on je slobodnog duha, donosi nam elegantnost i šarm zlatnoga Praga i savršena je podloga za stvaranje novih priča.

shimmer fallback

Tajna vrhunskog piva

Tek jedan od preduvjeta za stvaranje te priče je voda, koja je u tom dijelu Europe meka, što je odlično za proizvodnju svježih lagera ugodnoga i osvježavajućega okusa. Tlo i klima su idealni za rast i uzgajanje odličnog ječma, kao i poznatog češkog hmelja.

Povijest piše kako je prije mnogo stoljeća hmelj bio toliko važan i vrijedan da je kralj Wenceslas uveo smrtnu kaznu za svakoga tko ga je izvozio za daljnji uzgoj. To je dokaz, koliko se ozbiljno shvaćao ovaj posao, a Česi su proveli puno vremena istražujući način proizvodnje piva, koji je s vremenom rezultirao izvrsnim pivom.

shimmer fallback

Ljubavna veza Čeha i piva

Tradicija proizvodnje drugi je važan razlog za popularnost piva. Prvi pisani dokument o uzgoju hmelja u Češkoj pronalazimo čak 1073. godine, a zanimljiva je i činjenica da je prva češka pivovara izgrađena u Cerhenice 1118. godine. Postoji čak i prvi priručnik za proizvodnju piva, nastao 1585. godine.

Tradicija i zemljopis djelomično su odgovorni za ljubavnu vezu između Čeha i piva. Ako bismo potražili dublje otkrili bismo da je ključ toga strast za stvaranjem izvrsnog piva, kombinirana sa stalnom inovacijom. To je srce češke filozofije vrenja piva i razlog zbog kojega je pivo postalo ne samo češki način života, nego i životna snaga cijele zemlje.    

Postoji i stara češka poslovica o pivu koja kaže „Dobro pivo može se prepoznati nakon samo jednog gutljaja, ali bolje je u to se uvjeriti sa sigurnošću“. Pa što onda još čekamo?

shimmer fallback

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.