Moj profil
Cvijeće kao hrana
Cvijeće kao hrana

Cvijeće kao hrana

Osim što se koriste za pripremu različitih čajeva koji pomažu u svladavanju zdravstvenih tegoba, neki se cvjetovi koriste u kulinarstvu za obogaćivanje okusa pripremljenih jela ili kao dekoracija brojnim slasticama.

Mirisni cvjetovi crne bazge bogati su različitim tvarima a služe i za pripravu omleta i osvježavajućeg sirupa.

Proljeće budi prirodu i daruje nam ljepotu i raznolikost boja, mirisa i oblika cvjetova koji su razasuti po šumarcima, tratinama, vrtovima i balkonima. Tiho uživanje u osebujnoj prirodi pobuđuje i u nama novu energiju, a kad se ta energija smanji, često posežemo za raznim čajevima pripremljenim od cvjetova koji nam pomažu u svladavanju različitih tegoba.

Neki se cvjetovi često koriste i u kulinarstvu za obogaćivanje okusa pripremljenih jela ili kao dekoracija brojnim slasticama. Međutim, u mnogim dijelovima svijeta postoje običaji pripremanja cvijeća kao hrane, i to naročito u Kini i Japanu. Ipak, treba biti oprezan, jer nije sve cvijeće jestivo, a ono koje se koristi za pripremu jela mora biti organski uzgojeno.

Naročito dekorativno

Ljubičica je jedan od proljetnih ukrasa prirode koji niče u izobilju u našim šumama i na livadama. Prekrasna i nježna, raste u malim nakupinama, a njen blagi miris jedan je od najljepših darova prirode koje nam poklanja proljeće. Nije dovoljno poznato da ljubica, ljubičica, ili kako je mi već zovemo, ima itekako ljekovita svojstva. Zbog ljepote cvjetića i njihova mirisa, ta je nježna biljka obljubljena kao ukrasna, pa se nekad i uzgajala radi proizvodnje parfema. Manje je poznato da je ona i jestiva dekorativna biljka, kojom se ukrašavaju razna slatka i slana jela, a može se koristiti i za pripremu ukusnog želea.

Ruža osvaja ljepotom, pa ne čudi da su je zaljubljenici hortikulture, očarani njenom pojavom, upornim ukrštanjem i kalemljenjem doveli do savršenstva. Postoji nekoliko tisuća raznih oblika, veličina i boja ruža. Ružine latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i jantarnu kiselinu, te niz aromatičnih djelotvornih tvari. Narezane na uske trake, latice se mogu posuti po salatama i jelima od tijesta kako bi im dale boju i aromu. Dodaju se i u smjesu kravljeg sira i vrhnja, a mogu se koristiti i za pripremu slatkog likera. Turska ruža Rosa damascena, koja se najviše uzgaja u Bugarskoj, koristi se za proizvodnju ulja. Za jednu litru potrebno je oko 3000 kg ružinih latica, pa je zbog toga ulje vrlo skupo.

Među mnogim zanimljivim biljkama, u središnjem parku grada Opatije nalaze se i brojne vrste kamelija, za koje je malo poznato da su i jestive. Tako postoje zanimljivi recepti, poput ribljeg fileta s kamelijinim cvjetovima kuhanim na pari, salate s mousseom od slatkog vrhnja i kamelijinim laticama, te aperitiv od kamelija, koji se priprema od vode, šećera, vanilije, limuna, naranče i cvjetnih latica.

Pohani cvjetovi

Bazga je vrlo cijenjeno drvo čiji se cvjetovi upotrebljavaju za pripremu sirupa i čaja, ali je manje poznato da se mogu koristiti i za pohanje. Pohana bazga poslužuje se kao samostalno jelo, odnosno, kao predjelo s umakom od majoneze, kao prilog mesu ili, ako je slatko, kao desert s kompotom ili voćnim sokom.

Postoji niz cvjetova koji su jestivi, a potrebno je samo malo mašte kako bi ih pretvorili u zanimljiv dodatak napicima, salatama i desertima.

Mirisni cvjetovi crne bazge bogati su različitim tvarima, što ih čini dragocjenom, hranjivom i ljekovitom namirnicom. Služe za pripravu omleta i osvježavajućeg sirupa.

Bagrem, pod drugim imenom akacija, šumsko je drvo visoko i do 20 metara, s granama obraslim trnjem, a brojni bijeli, veoma mirisni cvjetovi, složeni su u viseće grozdove koji cvjetaju krajem svibnja ili početkom lipnja. Cvjetni grozdovi mogu se spravljati u tijestu za palačinke, te, kao i bazga, pohati.

Jednostavno je pripremiti i nježne žute cvjetove tikvica. Blagog su okusa kad se odvoje od vanjskih listova, i izvanredne su pohane. Mogu se pripremati prženjem na luku i dobro začinjene, ili u laganim juhama, kao dodatak uz tikvice i zrna kukuruza.

Kandiranje latica

Maćuhice, ljubice, jaglaci, ružine latice i ostalo cvijeće, kandiranjem se pretvaraju u slatko iznenađenje koje može poslužiti kao jestiva dekoracija na tortama, ali i kao poklon dragoj osobi. Prije kandiranja, latice pažljivo operite i ostavite da se osuše. Istucite bjelanjak, pa pomoću kista tanko premažite čiste i suhe cvjetove. Zatim pažljivo pospite latice šećerom u prahu, prosijavajući ga kroz sito. Višak šećera otresite i ostavite cvijet da se suši nekoliko sati.

Iznenađenja na tanjuru uvijek su dobrodošla. Imate li priliku sakupiti ih u čistoj prirodi ili uzgojiti u svom vrtu, neke od jestivih cvjetova poslužite na zanimljivom tanjuru. Postoji još niz cvjetova koji su jestivi, a potrebno je samo malo mašte kako bi ih pretvorili u zanimljiv dodatak napicima, salatama i desertima. Cvjetove koji se mogu kupiti u cvjećarnama i vrtnim centrima ne upotrebljavajte za pripremu jela, jer su za njihov uzgoj često korišteni pesticidi i druge kemikalije. Cvijeće koje ne poznajete nemojte jesti, jer može sadržavati otrovne sastojke.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.