Moj profil
Čaj i med - zajedno na tronu
Čaj i med - zajedno na tronu

Čaj i med - zajedno na tronu

O čaju gotovo sve znamo ili bar mislimo da znamo. O medu, njegovim benefitima i ljekovitosti također. No, znamo li što o nježnom sljubljivanju tih dviju aroma, znamo li koji čaj teži kojem medu i obrnuto.

Postoji cijeli jedan svijet čajeva i meda i njihove sinergije, jednostavnih, odvažnih i nesvakidašnjih kombinacija. Za uspješan i užitkarski boravak u tom svijetu nekad dostaje intuicija, a ponekad dobro dođe i kakav naputak. Kombinacije meda i čaja mogu biti odgovor na različite potrebe i ukusne preferencije ljudi.

Kod kombiniranja čaja i meda prilagodba ne smije biti jednosmjerna i nikako na uštrb jedne od tih namirnica. Dakle, pri odabiru ne dajemo prednost čaju nadopunjujući ga medom, već obje namirnice kombiniramo njihovim aromama. Čaj i med podjednako su vrijedni naše pozornosti.

Nijedna od aroma ne bi smjela dominirati ni odvraćati pozornost od one druge, već bi trebale činiti skladnu cjelinu. Poštujući to načelo, dominantnim čajevima pikantnog okusa dodijelit ćemo isti takav med (npr. aromatičan kestenov med), dok laganim i prozračnim čajevima prilažemo lagane i prozračne note meda (pr. cvjetnog). Bit je da se oba okusa razabiru i tvore harmoniju.

Med maline ljubi voćni čaj

Prilikom odabira meda za vaše čajeve imajte na umu koje čajeve preferirate i s kojim čajevima ćete med kombinirati. Ukoliko su vam pri srcu delikatni bijeli čajevi, kombinirajte ih s medom lucerne ili nekim drugim neutralnog okusa. Preferirate li bogate i intenzivne crne čajeve, kombinirajte ih medom heljde ili lipovim medom. Volite li citrusni okus čajeva, posegnite za medom od narančinih cvjetova. Za voćne note čaja pobrinut će se med maline ili brusnice. Čajevi cvjetnog okusa dobro se nadopunjuju s većinom čajeva, a cvjetni, maslačkov i med od cvjetova jabuke su najsigurniji odabir. Pikantni čajevi trebali bi se držati intenzivnijih aroma meda, poput one maslačka. Popularne kombinacije su: čaj od metvice s medom od metvice, čaj i med od kadulje ili čaj i med od lavande. Avokadov i eukaliptusov med dobro će se slagati s crnim čajem i mlijekom. Specifičan med od narančinih cvjetova daje novu dimenziju većini čajeva.

Dominantnim čajevima dodijelit ćemo isti takav med, dok laganim i prozračnim čajevima pridružujemo lagane i prozračne note meda.

Zbog svog sastava (fruktoze i glukoze) med je slađi od šećera, što znači da ga je za zaslađivanje čaja potrebno manje no šećera. Stupanj "slatkoće" razlikuje se od meda do meda, stoga pri svakoj promjeni meda prvo nađite mjeru. Med dodajemo u topao čaj radi topljivosti, ali ne vreo, što bi uništilo hranjiva svojstva meda. Miješamo med dok se ne rastopi.

Za one koji žele znati više

Med

Red je da nabrojimo med kojeg najčešće možemo naći u našim krajevima i to s obzirom na pašu pčela: bagremov med, cvjetni, livadni, šumski med, kestenov, smrekin, kaduljin med, metvičin, lavandin, lipov, maslačkov, med matičnjaka i drugi.

Nešto egzotičniji na našem meniju je med: lucerne (alfalfa), heljdin, repičin, med narančinog cvijeta, med cvijeta jabuke, suncokretov med, hrastov med, malinov med, med brusnice, med od avokada, eukaliptusov med i drugi.

Sve češće se neki od mojih znanaca vrati s putovanja s plemenitim primjerkom meda kao suvenirom, kojeg onda degustiramo i ophodimo se s dužnim gurmanskim poštovanjem. Zadnji takav je bio izvrstan toskanski kestenov med. Bez obzira na egzotiku, osobno su mi najdragocjenije kapi smrekovog meda s velebitskih pašnjaka.

Čaj

Što je prvo bilo, čajni marketing ili popularnost čajeva, ne znamo. Znamo tek da je industrija čaja, kao i ona meda, na tronu prehrambenih trendova, a čaj postao luksuzno i prestižno dobro. Stoga ne čudi da je čaj i jedna od prvih namirnica na putu ka fair-trade trgovini. Proizvođači najfinijih i najpoznatijih čajeva jesu: Japan, Kina, Tajland, Indonezija, Vijetnam, Malezija, Indija, Sri Lanka, Nepal, Bangladeš, Iran, Turska te zemlje Afrike.

Čajevi s podrijetlom, posebne čajne kuće, čajni barovi, čajni sommelieri  i čajni aficionadi, čajevi klasični, aromatizirani, profinjeni, čajevi s četiri kraja svijeta, čajevi s recepturom iz tibetanskih samostana, čajni obredi, čajevi u svilenim vrećicama, čajevi u rinfuzi, oni u metalnim ukrasnim tubicama, japanske kutijice za čuvanje čaja, čajni kolačići i keksi, čajne svijeće, tradicionalni ručno izrađeni čajnici od lijevanog željeza, šalice, grijači vode s termostatom, mjerne žličice, bambusove lopatice, sve su to sastavni dijelovi vokabulara jednog čajnog connoisseura.

Među connoisseurse spadaju i osnivači tvrtke Le Palais des Thés, kojih je čak 50. Entuzijasti koji su se okupili oko zajedničke strasti prema čaju, kako njihova promotivna kampanja kaže, tijekom cijele godine putuju svijetom u potrazi za najrjeđim i najkvalitetnijim primjercima. Čajeve kupuju direktno na plantažama od uzgajača.

Postoje i barovi specijalizirani za kušanje čajeva i meda. U njima se povremeno održavaju i radionice i prezentacije na kojima polaznici imaju priliku upoznati bogatstvo i raznovrstnost svijeta čajeva, umjetnost kombiniranja čaja i meda, prepoznati i usporediti različite okuse, teksture i osjećaj tih namirnica. Zadatak čajnih sommeliera je da prezentiraju sofisticiran i raznovrstan svijet čaja.

Čaj i med kao poklon, suvenir, pitanje prestiža, stvar opće kulture ili jednostavno zdrav užitak?!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.