Moj profil

Razlike u vrstama tijesta za krofne širom svijeta

Dok su ranije torte i kolači svih oblika i veličina bili prvi izbor kada su u pitanju slatkiši za proslave, posljednjih godina se na scenu vraćaju stare, dobre krofne.

foto: pixabay.com

Dok su ranije torte i kolači svih oblika i veličina bili prvi izbor kada su u pitanju slatkiši za proslave, posljednjih godina se na scenu vraćaju stare, dobre krofne.

Osim što u njima možete uživati svakodnevno, kutija krofni ili krofne poređane u obliku torte mogu biti sjajne ketering ideje za rođendane ili druge bitne događaje.

Naziv “krofna” potiče od njemačke riječi krafen. Prema legendi, njihov tvorac je udovica poznatog bečkog pekara Krapfena, koja je slučajno ostatak umešenog hleba ubacila u vrelu mast i dobila vazdušastu smjesu koju je umočila u šećer.

Tradicionalno pripremljene krofne imale su oblik loptica umočenih u šećerni sirup, ali danas postoji mnogo varijacija i različitih vrsta krofni. U nastavku teksta saznajte kako izgledaju krofne širom svijeta i u čemu se razlikuje njihovo tijesto.

Testo za američke krofne

Najpopularnije krofne sa “rupom u sredni” zapravo su čuvene američke krofne. Mekano testo utopljeno u razne ukuse čokolade, vanile, karamele, posuto različitim čokoladicama i slatkim dodacima je nešto čemu ne odoleva nijedna generacija ljubitelja poznatih američkih krofni.

Riječ je o krofnama sa tankom, oštrom spoljašnošću koja vodi ka vazdušastoj unutrašnjosti. Ukoliko imate aparat za američke krofne to će vam u velikoj mjeri olakšati posao. Recept za smesu koji možete naći na internetu obično podrazumijeva jaja, šećer, jogurt, prašak za pecivo, brašno, vanilin šećer i ulje.

Postoje varijacije kada je tijesto u pitanju, ali i glazure, pa možete odabrati recept za čuvenu američku krofnu i napraviti onu po svom ukusu. Možda čak i onu nalik čuvenoj Homerovoj krofni iz Simpsonovih.

Duguljasti churrosi iz Meksika

Vjerovatno ste se više puta susreli sa čuvenim Churrosima, ali vam nije ni palo na pamet da je to zapravo - vrsta krofne! Iako su izgledom potpuno drugačiji, odnosno duguljastog oblika, suština je zapravo ista.

foto: pixabay.com

Porijeklo naziva Churrosi vode od španskih pastira koji su ih tako nazvali jer su ih podsjećali na kozije rogove. Krofnasta smesa oblikovana u pržene štapiće i prelivena vrućim čokoladnim sosom je jedan od omiljenih slatkiša među Meksikancima.

Evo kakvo je tijesto za Berliner krofne

Krofne su specijalitet i među Nemcima, i tamo su poznate kao Berliner krofne. Klasična krofna napravljena u Berlinu se sastojala od dva dijela, slepljena i zajedno pržena, nakon čega je dobijala čuveni okrugli oblik. Danas se tijesto obino prži u jednom komadu, pa naknadno puni filom.

Krofne naravljene od prženog tijesta od slatkog kvasca obično su punjene mermeladom ili džemom, pa nakon toga premazane glazurom uz šećerni prah. Provjereni recept koji obara s nogu mnoge sladokusce.

Bambolini krofne iz Italije

I Italija nudi svoju verziju krofnaste poslastice. U Firenci su izuzetno popularne Bambolini krofne, opisane kao “mali puhovi nebesa”. Za razliku od klasičnih, gustih krofni, ove se prave sa kvascem.

Svi koji su ih probali kažu da su Bambolini krofne “oblačak raja”, zbog izuzetno mekanog i laganog tijesta. Ovaj oblačak ispunjen je vanilom, koja nije čvrsta kao puding već je u pitanju kremasta tekstura. Nakon što se napune ohlađenim kremom, krofne se posipaju šećerom u prahu.

Turske tulumbe - krofne, ili ipak ne?

Da, čak je i ovaj čuveni specijalitet iz Turske zapravo jedna vrsta krofne. Tulumbe su veoma sladak dezert, specifičnog oblika, koji se postiže posebnim šablonom koji im daje zvezdasti oblik. Zlatno, hrskavo i duboko prženo tijesto je osnova kolača, ali ono što mu daje posebnu čar zapravo je ono što dolazi preko njega.

Testo koje je spolja hrskavo, a iznutra mekano preliva se slasnim sirupom od šećera, vode i limuna. Osim u Turskoj, ovaj specijalitet je izuzetno popularan i u Makedoniji, Bosni i Bugarskoj. Realno je da ne pomislimo na krofne kada kažemo tulumba, ali način pripreme tijesta za tulumbe neodoljivo podsjeća na pravljenje krofni, uslijed čega ih s razlogom ističemo u našoj listi!

Bakine krofne

U Srbiji možete kupiti razne vrste krofni, ali svima su nam posebno drage domaće “bakine krofne”, koje su poprimile taj naziv kao posljedicu toga što ih svaka baka sa zadovoljstvom sprema za svoje unuke.

Tačan recept ne postoji, jer je dobro poznato da bake ne slijede recepte već se oslanjaju na svoj kulinarski instinkt i same dolaze do najbolje kombinacije. Tradicionalne domaće krofne punjene su džemom i posute šećerom u prahu, ali bake će rado izaći u susret i ispuniti svaku vašu želju kada je u pitanju fil ili preliv.

Krofne su zaslužile svoje mjesto među najdražim slatkišima, pa zbog toga i postoji toliko različitig verzija ovog specijaliteta. Nema potrebe da se odlučite za jednu vrstu, uživajte u svim krofnastim oblicima!


:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.