Moj profil
PETOBOJ  ili  PET NA PET
PETOBOJ  ili  PET NA PET

PETOBOJ ili PET NA PET

Poslije velike zabave na daskama, kad smo imali mnogo posla, imam novi prijedlog.

Otvorit ću i ovo kao događaj. Prvih 10 koji su u koloni da dolaze, svrstat ću u dva TIMA po petoro. Zadajem temu za kuhanje i pečenje pet različitih jela. TIMOVE ću označiti kao  TIM A i TIM B . Takmičari istog tima će se međusobno dogovoriti šta ko od njih uzima da pripremi i uslika po zadatoj temi. Tri od pet zadatih tema su obavezne, a dvije možete promijenit, opet kako se u TIMU dogovorite. Nećemo radit navratnanos nego polako. Neka traje od 10.10. do 20.10.i to znači od ponoći sa 09.10. na 10.10. do ponoći sa 20.10. na 21.10 , da ne bi bilo zabune i kod mene same i kod svih, koji će pomoći u ostvarenju ovoga događaja. TIM koji u trajanju cijelih 10 dana, za SAMO JEDNU sliku, sabere najviše bodova (komentara) proglasit će se pobjednikom i naravno slijede nagrade. Ukoliko bude neriješen rezultat oba TIMA dobijaju utješne nagrade. O nagradama ćemo pričat poslije, kad igra već bude u toku, a da se razumijemo nagrade nisu ništa golemo i glamurozno, tek neke sitnice za u kuhinju, koje mi neće bit teško (čitaj ni skupo :D) otpremit bilo gdje takmičarima.

Glasači su svi ostali članovi cool kluba i oni koji dolaze i oni koji samo posmatraju, ako su ostavili svoj komentar pod sadržajem nekog TIMA, ali u startu  se svi opredjeljuju navijati za samo jedan TIM i molim da se držimo ovoga pravila, naravno bez ljutnje na bilo koga što je odabrao „njih a ne mene“ ... ovo je igra i zabavimo se.

JA neću komentirati, kao ni članovi oba TIMA. Mi ćemo samo pratit tok događaja.

Za takmičarski dio predlažem redom: princes krofne, macarons, vučene tanke kore za pite, kruh i tortilje.

Sve ovo nije strašno napravit, kako nam se čini i baš sam zbog toga odabrala ovih pet tema. Znam iz praćenja coolinarika recepata i slika kako je nekome teško ili ne zna radit vučena tijesta, nije ni meni išlo, kad sam kao mlada kuharica ostala zatečena riječima moje pokojne svekrive ❤️ , napravi nam pitu, znat ćeš ti to i napravila ja 😁 . Bilo je to navlačenje tijesta sa dva para ruku. S jedne strane stola ja, sa druge strane moj djever (mlađi brat moga muža), koji je rekao ako im se ne svidi pita reci da sam ja pravio :D. Nije bila sjajna, ali zbog nadjeva sve smo pojeli. Moja je sveki imala i kravu i koke i vrt, bilo je puno sira i jaja, tikve u kockice, pa da su kore bile debele ne znam kako omekšale bi od svega šta sam u nju stavila. Sveki je bila sretna da neko ima ko će joj napravit pitu, a moja, isto pokojna ❤️ mama iznenađena kako sam tako brzo naučila „svašta“ skuhat .

Nekome ne idu princes krofne,a desilo se i meni :). Ja sam ih pravila kao srednjoškolka. Peklo se u onim šporetima na drva i uvijek mi ispale odlične. Onda u njih nisam stavljala šlag, nego samo kremu od jaja. I jednog dana, opet kao mlada snaha, koja zna pravit kolače, krenem peći princese mojoj zaovi da se „pokažem“ 😁 ... Pekla sam u električnom šporetu sa vratima od rerne sa staklom, kroz koja možeš vidjet šta se dešava unutra, ali bilo je uzalud, prerano otvorila i princese su „ispuhale“ . No kako se i dandanas dešava, tako i onda (nismo cjepidlake) pojele se princese uz sve pohvale. Često mi moji kažu kad nečim nisam zadovoljna; ma pravi se da je tako moralo bit, ali mene baš eto zna nekad propisno živcirat, jer znam da nije trebalo „tako“.

Mnogima ne idu macarons-iji kao ni meni uostalom 😁 (odkako su mi jednom uspjeli ne usudim se više :D) , a i o neuspjelim znate već sve.

Neko nikad nije mijesio kruh, jer jednostavno misli da mu dizana tijesta ne idu. Sjećam se jedne prijateljice moje strine, koja je govorila kako ne voli mijesit kruh „jer se testo lepi za ruke“ . Danas imamo i pekače kruha, ali najljepše je pod rukom osjetit mekoću, elastičnost i svu ljepotu kruha u nastajanju, zato ne plašite se tijesta.

Za tortilje nije potrebna presa kako neki misle, dovoljno je tijesto podijelit u pravilne loptice i strpljivo izvaljati. Ja sam nekad, kad hoću da su mi posve jednake vagala loptice. To nam je klopa novijih kuharskih poduhvata pa često pravim, zajedno sa kćerima.

Recepata ima mnogo, za sve predloženo i kako smo svi dio ove cool zajednice, koristimo recepte sa coolinarike, svoje ili drugih članova.

Razmislite i kad otvorim događaj prijavite se. Neću slati pozivnice, ali kako rekoh prvih daset će sudjelovati u takmičarskom dijelu, svi drugi mogu radit isto, ali sorry nagrade pobjedničkom TIMU.

Zadane teme nisu teške, a nije ni nešto što bi se morali dodatno angažirati u nabavku. Bilo bi dobro da se ovo shvati izazovom i da se prijave baš oni kojima nešto od navedenog ne ide :). Razmislite, imamo vremena i prijavite se.

Ovo je samo igra i ne treba se razočarat ni onda kad ne pobijedimo. Zabavimo se ponovo svi zajedno.

P.S. Po komentarima mi se čini da nije dobro shvaćen zadatak pa sam "pojačala" bitna slovca ;).

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.