Moj profil
O prehrani rimskog vojnika
O prehrani rimskog vojnika

O prehrani rimskog vojnika

Tko ne priprema žito i potrepštine biva pobijeđen bez oružja (Vegetius, III, 16, 17).

Dva su vojna logora otkrivena u Hrvatskoj. Rimski vojni logori kao što su Tilurij (Tilurium) i  Burnum morali su imati izuzetno dobro organiziranu logistiku koja se brinula za potrebe vojske. Opskrba vojske živežnim namirnicama  je jedan od najvažnijih segmenata o kojem se brinuo carski prokurator . Sam autor knjige u kojoj je sažeta rimska vojna vještina, Vegecije u općim pravilima ratovanja kaže da tko ne priprema žito i potrepštine biva pobijeđen bez oružja.

U mirnim vremenima hrana se dobavljala i od civilnog stanovništva u provincijama. Na taj način je hrana dolazila u logore direkno ili preko prokuratora. Hrana se također uzgajala na zemlji (prata) koju je posjedovala vojska koja se pružala u okolici svakog vojnog logora . Na toj zemlji je vojska sama uzgajala ili se zemlja iznajmljivala  civilima koji su je obrađivali.

U logorima nisu postojale zajedničke blagovaonice i kuhinje, nego se unutar spavaonica (contubernia) nalazio prostor za kuhanje. Svaki se vojnik za sebe mogao pobrinuti  različitim sredstvima npr. lovom dok nije na dužnosti ili privatnom kupnjom u gostionama i trgovinama u naseljima (canabae, vicus) koja su nastajala uz svaki logor. Također su i obitelji vojnika često slale namirnice. Postojao je i nepopularan te često zabranjivan način, a to je iznuda od lokalnog stanovništva.

Dok je vojska bila u pokretu svaki je vojnik sam nosio svoju opremu i zalihu hrane i vode za tri do pet dana, te pribor za spravljanje jela.  Pribor za spravljanje jela se sastojao od kablića i vojničke porcije. Hrana  (ciba castrensia) koju su vojnici nosili za vrijeme ratovanja najčešće se sastojala od  svinjske slanine, sira i pšenice te kiselog vina (posca) odnosno octa koji je razrijeđen s vodom bio izvrsno sredstvo za osvježenje.

A ovdje je recept kako su radili jednostavan kruh:

https://www.coolinarika.com/preview/recept/panis-militaris-vojnicki-kruh/

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.