Moj profil

Nešto kao sarma

'Od sve mi hrane najdraža sarma
Sva ostala klopa joj nije do boka,
Miješano meso smota se lijepo
U listove zelja, da vidiš veselja….'

Moj prvi susret sa sarmom bila je upravo pjesma Hladnog piva.

Kako su mi roditelji stalno na nekim dijetama, a i nisu baš ljubitelji sarme, ona je već davno brutalno izbačena iz njihovog jelovnika. I nije mi nedostajala, možda sam je svega jednom probala još kao mala, i ne sjećam se da me se baš dojmila.

Tijekom studija hranila sam se svakako, malo u menzi, više  doma spremajući nešto na brzinu, za bilo kakav pokušaj pravljenja sarme nije bilo ni volje, ni vremena.

No, uslijedio je povratak kući, upoznavanje s mojim suprugom, i poziv na ručak kod svekrve. A za ručak je bila – pogodite što?! Sarma, naravno! Koju moj muž obožava!Oprezno sam razmotala listove pokušavajući iskopati meso i skrivečki maknuti one debele dijelove listova kupusa. Nisam baš bila oduševljena, jelo mi je bilo preteško, prezačinjeno, premasno.

Mom mužu je bila dobra, navikao je na taj okus. I poželio da je i ja ponekad skuham. Pokušavala sam to odgoditi koliko sam mogla, no na kraju sam morala popustiti. I čvrsto odlučila - sutra kuham sarmu!

Kupila sam mljeveno meso - pola goveđe, pola svinjsko, vrećicu Fanta, glavicu kupusa pa još malo narezanog, pancetu, ostalo sam imala doma.U tavici sam popržila sitno nasjeckani luk, pancetu narezanu na kockice (dodala sam i fetu pršuta), i pred kraj malo češnjaka.U mljeveno meso dodala sam onu vrećicu Fanta (prethodno pomiješanu sa dec mlake vode), još jedno jaje (za svaki slučaj), rižu i nasjeckani peršin. I na kraju poprženi luk s pancetom. Dobro sam pomiješala pa stavljala žlicom na listove kupusa koje sam isprala i izrezala one debele korijene. U posudu sam stavila maslinovo ulje, popržila ostatak pancete i prekrila dno sitno narezanim kupusom. Na njega složila sarme, prelila vodom, dodala lovor i papar u zrnu i ostavila da se kuha sat vremena. Onda sam dodala zapršku, malo crvene paprike i dvije domaće kobasice, pa se to još krčkalo dok se nije skuhao krumpir za pire.

Nestrpljivo sam čekala da muž dođe s posla i njegovu reakciju. Zadovoljno :'Mmmmmm' bio je dovoljan odgovor. Na sarmu više ne idemo kod svekrve!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.