Moj profil
Napišeš mi recept
Napišeš mi recept

Napišeš mi recept

6.1.2016.renchi65

Recepti, recepti,  razmjena, pisanje,  nekada i sada, velika je to razlika. Možda se ponekad pitate kako smo živjeli bez interneta, jer sada samo klikneš i svijet ti je na dlanu, jedan klik mišem sve rješava. Ovo je priča o vremenu kada nije bilo interneta, a mi smo svejedno pekli i sladili se kolačima svih vrsta.  Pitate se kako, pročitajte i biti će vam jasno....

Stara dobra bilježnica ili teka, rokovnik , sve je moglo poslužiti toj svrsi. A kojoj pitati će se netko? Pisanje, zapisivanje recepata za kolače i slastice svih vrsta, naravno, koje su trajale i traju još uvijek  Internet je zakon, nemam ništa protiv, ali ja još uvijek volim zapisati recept u staru tekicu, svu zamrljanu filom. Nostalgija za prošlim vremenima valjda radi svoje ili što već, ne znam ni sama, vi mi pomozite sa svojim razmišljanjima, bila bih vam zahvalna.

Dakle, u vremena bez kompa, recepti su se dobivali na razne načine, bilo je to pitanje vaše snalažljivosti. Pisalo se po papirićima, a ponekad i usmenom predajom, za one iskusnije domaćice i kuharice, izrezivalo se iz novina i časopisa. Eto vam primjera, razgovaraju dvije susjede na sokaku ili preko plota, kaže jedna " eto baš sam bila na kirbaju kod moje prije i prijaka, u susjednom selu, eh da si vidla te kolače, oči su mi ispale ha,ha,ha, odma sam tražila recepte za neke od njih, pa ako oćeš dati ću ti ih.....", to je samo jedan od primjera....  tako su se prenosili recepti. Bili biste na dobitku, ako ste mogli probati i vidjeti kako kolač izgleda. Jednom prilikom je tako moj tata dobio recept, ali i kolače, točnije slane štapiće od jedne bake, Poručila baka da šalje i gotove štapiće, da se odmah uvjerimo da je recept pravi, uglavnom  od tada su oni često na našem stolu. Ako gledate danas, situacija je obrnuta, svi pomalo ljubomorno čuvamo recepte, kao da su naše vlasništvo, a potekli su tko zna zapravo odakle. Ali vremena se mijenjaju zar ne.....

Kolači za sve prigode, od kirbaja, svatova, većih blagdana ili jednostavnih svakodnevnih  kolača, ili  onih nedjeljnih. Ako ste poznavali neku suseljanku ili susjedu koja je pekla kolače za svatove, tu ste bili na dobitku, još ako je bila voljna odati vam recepte, ili pak one " male trikove" pripreme istih. Što se tiče imena slastica, ima tu velikih razlika s obzirom na današnje vrijeme. Kolači su se svakojako nazivali, po imenima najbližih, kćerke, snahe,  sve neke šnite, kocke.... nije bila rijetkost da smo kolač nazvali po osobi tj. njenom imenu, od koje smo dobili ili prepisali recept, recimo  " Marina kocke" , " Đurđica kocke".... Sekine kocke, Juliš lepinja....

Recepti su bili pisani puno jednostavnije, nego ovi današnji, kada je priprema opisana u sitne pojedinosti. Bilo je puno teže, snaći se u tim pomalo šturim redovima i objašnjenjima, recimo da piše " uzmite 6 jaja i ništa drugo",  bez dodatnog objašnjenja, ali ako imate imalo iskustva u pečenju, znati ćete da ih treba razdvojiti, dakle posebno bjelanjci i žumanjci. Ili pak drugi primjer, "ušpinovati šećer"  što sada, zapravo se radi o karameliziranju šećera ili laganom topljenju istog....ma bilo je toga.... snalažljivost i iskustvo prije svega, pa ti sad vidi, ako si mlada i neiskusna domaćica, sklona kolačima, ili ćeš tražiti dodatna objašnjenja, ili ćeš probati sama nekoliko puta i riskirati bacanje neuspjelog kolača u kantu. Priznati ćete, svima nam se to barem jednom dogodilo, hajde priznajte😉..... Onda ono snalaženje u različitim mjerama, žlicama, kašikama, šalicama, šakama ( eh tu je veliko pitanje, čija šaka je u pitanju ha,ha). Dobijete recept pa piše " dodajte brašna po potrebi, koliko uzme",  a tako je znalo pisati i za mlijeko, pa ti sad vidi, ah.  Tek  one stare vage, namjesti, pa neće,  danas je sasvim druga pjesma, sve digitalno, gotovo da samo radi. Blažen bio onaj koji je izumio mikser, jer zamislite samo onu ručnu pjenjaču, za lupanje bjelanjaka u čvrsti snijeg, danas mi nije jasno kako smo mi to mogli tako fino ulupati, a nije nas zaboljela ruka. Iako i danas znam ulupati snijeg od bjelanjaka ručno, ako je manja količina, boli me ruka, valjda sam ostarjela ili što.Volim mikser, ali za dizano tijesto ipak prednost dajem još uvijek rukama, a ne mikseru, jer velika je razlika, " ruka je ruka", rekla bi moja mama i potpuno je u pravu. Volim i sva današnja pomagala za izradu kolača, kojih prije nije bilo.

Bilo je u tim prenošenim receptima svakojakih situacija, dešavale su se i pogreške,  kolač i nije uspio svaki puta, jer je netko zaboravio napisati poneki važan sastojak, tako da je znalo biti problema. Ponekad je mama odmah znala reći, kada bi dobila neki recept, da tu nešto ne štima, tj. ne valja, možda je biilo premalo ili previše tekućine, ulja ili mlijeka,  posebno se to odnosilo na količinu brašna. Problem bi nastao, ako ga je bilo premalo ili previše. I danas su prisutni isti problemi ovdje na coolki, jer odmah kad pročitaš recept, vidiš da nešto nije u redu, previše mlijeka, malo brašna i tako.... savjet je dobro proučiti recept, jer pojedinci objavljuju sve i svašta pod receptom, bez uvrede molim. Dešavalo mi se da sam zažalila, što sam nešto isprobala, jer u  pola recepta, vidiš da nešto ne valja i onda izvlači, što se izvući da, ili baci. Zaključak je da iskustvo i godine u kuhinji pomažu, iako nije baš uvijek tako, čast izuzecima. Ovo je dodatak za one mlade koji se zaista trude, postaviti kvalitetne recepte.

A za kraj ove receptne priče jedan stari recept, .evo i slike.

 A sada recept, onako u originalu iz stare tekice,  ovaj na slici je doživio male izmjene, zamotala sam ga u list oblatne.

                     Salama od kokosa

10 dkg margarina, 20 dkg šećera u prahu, 1 dcl mlijeka, 3 režnja čokolade, sve rastopiti, dodati 20 dkg Petit keksa zdrobljenog i 20 dkg kokosa. Sve dobro gnječit i formirat u salamu, Kad se sasvim stisne prelit glazurom od čokolade.

Glazura; 5 dkg čokolade, 5 dkg margarina i toliko šećera, žlicu kafe crne ili vode otopiti na šporetu. Malo ohladiti i preliti preko salame.

 Većina kolača iz prijašnjeg vremena, bila je ovakva, napisana jako šturo.

Male kiflice

35 dkg brašna, 7 dkg masti, 2 dcl kajmaka i malo soli.  I to je sve, pa se snađi.....ili ovaj recimo....

Bosanska pita

30 dkg brašna, 15 dkg masti, l jaje, 14 dkg šećera.

Fil: 6 jaja, 25 dkg mljevenih oraha, 25 dkg šećera. 

Eto tako je bilo nekad i sada, vi usporedite i donesite zaključak, ako vam se da. Lijepi vam pozdrav sa širokog, snježnog i ledenog sokaka, do neke druge prigode!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.