Moj profil

Muzej prehrane

Ako vas ovih dana put dovede u Podravinu, između brojnih kulturnih odredišta možete posjetiti i Muzej prehrane u Koprivnici, zasada jedini takve vrste u Hrvatskoj.

U jesen obično više razmišljamo o hrani. To je posve prirodno jer mnogi se plodovi beru, uskladištuju ili prerađuju upravo u to godišnje doba. Ako vas ovih dana put dovede u plodnu Podravinu, priroda će vam svojim jesenskim bojama pružiti maksimum ljepote, a između brojnih kulturnih odredišta možete posjetiti i Muzej prehrane u Koprivnici, zasada jedini takve vrste u Hrvatskoj.

Naime, u sastavu prehrambene industrije "Podravka" od 1982. godine djeluje Muzej prehrane s ciljem očuvanja industrijskog i kulturnog nasljeđa u okviru specijalne teme o prehrani.

U zgradama koprivničke Gradske klaonice s kraja 19. stoljeća u kojima je Muzej smješten, čuvaju se etnografska zbirka, zbirka industrijske tehnologije, zbirka etiketa i dvodimenzionalne ambalaže, zbirka propagandnog materijala, zbirka fotografija iz povijesti Podravke, zbirka antikvitetnog posuđa te građa sakupljena terenskim istraživanjima različitih tema o prehrani.


U zbirci industrijske tehnologije izložena je jedinstvena tvornička linija za proizvodnju mesnih briketiranih juha iz 1958. godine kojom je započeo novi smjer u razvoju Podravke, a danas svjedoči o tehničkoj i tehnološkoj inovativnosti tadašnjih Podravkaša. Više strojeva te linije konstruirano je u radionicama Podravke prema nacrtima radnika strojarske struke, a recepture za nove proizvode stvarali su tehnolozi u istraživačkom laboratoriju Podravke.

Primjerci sakupljene ambalaže iz šest proteklih desetljeća mogu pak današnjem posjetitelju ponuditi pravo bogatstvo značenja: od informativnog, marketinškog, povijesnog, tehnološkog, nutricionističkog, estetskog, pa do emotivnog i asocijativnog. Poljoprivredni strojevi također su dio ove zbirke. Jedan takav - parni stroj za pokretanje vršilice marke Nicholson iz 1912. godine, izložen je u dvorištu Muzeja (noseća fotografija članka).

Činjenica da se jedna prehrambena industrija razvila u srcu Podravine nije slučajna. U njenim prvim godinama bila je značajno povezana s regionalnom tradicionalnom poljoprivrednom proizvodnjom, voćarstvom i stočarstvom kao izvorima sirovina za industrijsku preradu hrane. Tradicijska znanja i umijeća u postupcima proizvodnje, prerade, čuvanja i spravljanja hrane na seoskim gospodarstvima sjeverozapadne Hrvatske s kraja 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća čuvaju se posredstvom predmeta etnografske zbirke kao materijalna baština (oruđa, alati, sprave, posuđe), a u obliku zapisa s terenskih istraživanja i kao nematerijalna kulturna baština.

Stoga ako ste u blizini navratite i otkrijte tradicijsku i industrijsku baštinu ovoga kraja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.